Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta je sve od sporta "kupila" Saudijska Arabija? Ulažu milijarde u fudbal, tenis, F1... Evo zašto!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nema sumnje da u ovoj zemlji žele da zavladaju svetskim sportom, ali da li su blizu toga?

  • 7
Saudijska Arabija sport Foto-ilustracija: Shutterstock

Saudijska Arabija ima baš dosta novca. Tako da nas više nekako i ne čudi kada čujemo za neki basnoslovno vredan transfer nekog igrača koji odlazi na Bliski istok. Ali zašto ova zemlja ima potrebu da toliko ulaže i razvija sport?

Eminentni list "The Athletic" je posvetio čitavu jednu kolumnu u kojoj je pokušao da objasni šta je to sve Saudijska Arabija "kupila" od sporta. I svakog dana kao da se sve više približavamo tome da ova zemlja postane glavna centrala po tom pitanju.

Fudbaleri poput Kristijana Ronalda, Karima Benzeme, Engoloa Kantea, Žote... Trener i nekadašnji igrač Stiven Džerard. Svi oni su otišli put Saudijske Arabije za basnoslovne sume novca.

Saudijci nisu "napali" samo fudbal, već i biciklizam, tenis, pa i borilačke sportove. U toku su razgovori sa ATP-om oko "ozbiljne" investicije, a isto tako će se Tajson Fjuri sa Frensisom Enganuom sastati upravo u Rijadu 28. oktobra pred sasvim sigurno krcatim gledalištem.

Da ne pričamo o eSportu, čiji je Saudijska Arabija značaj odmah prepoznala i sada je domaćin Gamers8 festivala koji traje punih osam nedelja i uključuje 15 elitnih turnira čiji je nagradni fond nestvarnih 45 miliona dolara.

- Kombinacija novca koju Saudijci dobijaju od nafte, sjajni konsultanti sa Menhetna i želja Mohameda bin Salamana da napravi sportsku imperiju. Sve to stvorilo je ovu neverovatnu strategiju - naglašava Simon Čedvik, profesor sporta na SKEMA Biznis školi.

Formula 1, Saudijska Arabija Foto: Tanjug/AP

Isti čovek napominje da nije čudno što su se Saudijci uhvatili upravo za eSport i da on polako, ali sigurno postaje sveprisutan na sceni, naročito tokom letnjih meseci kada su temperature, prostim jezikom rečeno - nepodnošljive.

- Videli smo koliko eSport znači tokom dolaska Žote u Al Itihad, kada je na snimku imitirao da drži konzolu u ruci. Ovaj klub je pod vlasništvom PIF-a (Javnog investicionog fonda Saudijske Arabije), a koji je uzeo udeo u ogromnim organizacijama kao što su Njukasl, EA Sports i kineska kompanija VSPO.

Stručnjaci smatraju da na ovaj način Saudijska Arabija želi da popravi svoj imidž u svetu.

- PIF ulaže u sportove koji nisu popularni ili se igraju u Saudijskoj Arabiji kako bi rebrendirali sliku nacije, a ne kako bi diversifikovali ekonomski aspekt.

Saudijska Arabija pokušava da preko sporta razvije svoj turistički potencijal.

- Ono što je važno za Arabiju jeste činjenica da postaje velika turistička destinacija i sve to zahvaljujući sportu. Postoji plan da se od Saudijske Arabije napravi destinacija kakva ne postoji na planeti. U tome će pomoći ogromna novčana sredstva - nastavlja da piše list Atletik.

FK PSŽ FK Rijad STars Kristijano Ronaldo Lionel Mesi Foto: Tanjug/AP

Čitav projekat se zove Vizija 2030. Sport čak nije ni među sektorima u koje se najviše ulaže u Saudijskoj Arabiji.

- Sport je nešto što će povesti aktivniju populaciju, ali budžet nije ni blizu onoga koji se troši na zabavu i turizam. Najveću konsultantski projekat u sportskom sektoru bio je vredan pet miliona, a u zabavi i turizmu čak 100 miliona - dodaje Atletik.

Kako piše ovaj eminentni list, sam Mohamed bin Salaman nije preveliki ljubitelj sporta i više je uključen u razvoj eSporta, a jedno vreme je trenirao i golf.

- On nije toliki sportski fanatik. Više voli eSport i zanima ga tehnologija, kao što je Formula E. Čulo se i da je pokušavao da nauči da igra golf kako bi igrao sa predsednikom Donaldom Trampom, ali to se na kraju nije desilo - piše Atletik.

Kada se sve sabere, Saudijska Arabija uložila je u fudbal, golf eSportove, biciklizam, borilačke sportove, Formulu 1, pokušava da uđe u košarku, bejzbol, američki fudbal... Sve u svemu, očigledno je da će ova zemlja u narednim godinama igrati sve veću ulogu u sportu.

(Telegraf.rs)

Video: Protivnički treneri opsedali Ronalda za selfi: Njemu je prekipelo od toga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nele

    13. jul 2023 | 19:38

    Tako su filmu Velo mesto strikan i netjak uvidjeli rat počinje a oni novce u kafanu i na muziku i skici oče da se riješe dolara

  • baba smilja iz darosave

    13. jul 2023 | 21:56

    polako ali sigurno uništavaju fudbal

  • Vitez Koja

    14. jul 2023 | 10:13

    Verovatno će uskoro sa Sudijcima realizovati i onu superligu, koju zagovaraju Real i ostala bulumenta, pošto je njima bitna samo lova.Ja već neko vreme rađe pratim i gledam sportove kao futsal, fudbal na pesku,...nego fudbal, a tek kada budu realizovali tu ligu koja nema smisla, gde igrači Reala treba da igraju u Saudijskoj Arabiji, Njujorku, Tokiju, Pekingu, za gledaoce koji i ne razumeju fudbal, došli da se nažderu hot dogova i naloču nekih budalaština i da se slikaju za DM da su bili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA