Vreme čitanja: oko 4 min.

Pankov: Neću u Arabiju da mi žena i deca budu zamotani k'o nindže

Vreme čitanja: oko 4 min.

Doskorašnji fudbaler Crvene zvezde je u intervjuu za tamošnje medije pričao o selidbi u Poljsku, igranju u crveno-belom dresu, zašto se nije odlučio za put u Saudijsku Arabiju...

  • 8
Radovan Pankov Foto: MNPress

Doskorašnji fudbaler Crvene zvezde Radovan Pankov odnedavno je postao novi fudbaler varšavske Legije. On je u intervju za tamošnje medije pričao o utiscima iz Varšave, boravku u Crvenoj zvezdi, igranju za niški Radnički, o tome zašto se nije odlučio za prelazak na Bliski istok...

Pouzdani defanzivac je prelaskom u Legiju nastavio trend odlazaka srpskih fudbalera u taj klub. Gotovo 22 godine u tom timu, po pravilu, mora da nastupa bar jedan Srbin.

Pre njega, za jedan od najboljih poljskih timova nastupali su: Aleksandar Vuković, Stanko Svitlica, Zoran Mijanović, Rudi Gusnić, Ajazdin Nuhi, Mirko Poledica, Miroslav Radović, Srđa Knežević, Danijel Ljuboja, Aleksandar Prijović, Ivan Obradović i Filip Mladenović.

I sam ističe da je ta činjenica bila razlog za prihvatanje ponude.

- Mnogo Srba je igralo u Legiji. Znam da su bili Svitlica, Radović, Vuković, Mladenović, Poledica, Nikolić, Prijović… Bilo ih je oko 12-13. Srbi i Legija su dobra kombinacija. To je jedan od razloga zbog kojih sam se odlučio da potpišem ugovor - započeo je Radovan Pankov za Sportowefakty.

FK Crvena Zvezda - FK Partizan Foto: Nikola Tomić

Ipak, naveo je da se pre potpisa konsultovao sa bivšim defanzivcem Zvezde i Legije - Filipom Mladenovićem.

- Kada sam dobio ponudu Legije, bio sam u stalnom kontaktu sa Filipom Mladenovićem. On je bio jedan od glavnih za to što sam odabrao Legiju za sledeći korak u karijeri, kao i trener Kosta. Bilo je i puno drugih stvari koje su odlučivale o transferu. Poznato je da kada predstavljaš veliki klub da je teško preći u tim gde nema tolikog pritiska i odgovornosti, toliko navijača. Po odlasku iz Crvene zvezde sam dobijao razne ponude, najbolju je iznela Legija - kazao je popularni Raša.

Legija je sezonu u domaćem šampionatu završila na drugom mestu, sa devet bodova manje od Rakova. Ističe da je ovaj klub izabrao zbog toga što je atmosfera u, i oko kluba slična onoj u Crvenoj zvezdi. Pohvalno je govorio i o navijačima novog kluba.

- Sezona još nije počela, ali osećam pritisak. Iako nisam rođen u Poljskoj i ovde sam stranac, znam kako to funkcioniše. Tako je bilo i u Crvenoj zvezdi – svaku utakmicu moraš da dobiješ, da igraš na visokom nivou. Očekivanja su velika. Mislim da ove godine navijači Zvezde računaju na prolazak grupe u Ligi šampiona. Nerealno je, ali volim takva očekivanja. To vam daje više snage da pomerite limite.

- Ko ne zna za navijače Legije… Nisu uvezani sa navijačima Crvene zvezde, ali ljudi sa tribina iz Beograda i Varšave se poštuju - naglasio je Pankov.

Radovan Pankov Foto: Marko Jovanović

Onda se osvrnuo i na ponude iz Japana i Saudijske Arabije, koje je odbio. Za to je izgleda imao "debeo" razlog, a dao je i zanimljivo objašnjenje.

- Ponekad se ne radi samo o finansijama. Imao sam dobre uslove u Crvenoj zvezdi, još sam mlad, želim da se dokazujem, u Legiji ću provesti dve do tri godine i preći u jednu od "liga petice". U formi sam, vodim računa o načinu života i telu, tako da mislim da ću moći da igram do 35 ili 36 godine. Imam dovoljno vremena da se preselim na istok. Veoma važno pitanje je porodica sa kojom je nemoguće zajedno otići u Saudijsku Arabiju. Kada ne živiš u velikom gradu, žena i deca budu zamotani kao nindže. Ne sviđa mi se to - iskren je 27-godišnji defanzivac.

Mnogi su mu zamerili situaciju iz prošle sezone. Naime, u finalnoj utakmici Kupa Srbije, u kojoj su se sastali Zvezda i Čukarički, Pankov je nastupao za Čukarički kao pozajmljen igrač Zvezde, da bi na kraju meča trofej slavio sa crveno-belima. Mnogi smatraju da je to nije bilo profesionalno sa njegove strane. Ubrzo je stiglo i obrazloženje čitave situacije.

- Bio je to moj poslednji meč u Čukaričkom. U ugovoru mi je pisalo da ne mogu da igram protiv Crvene zvezde. Što se finala Kupa Srbije tiče, došao sam na stadion. Nisam igrao, ali bio sam deo cele priče na stadionu. Gledao sam utakmicu sa Zvezdinim fizioterapeutom. Prijatelji su mi u Beogradu, Zvezda je moj klub. Prešao sam u Čukarički da pomognem klubu, bili smo treći u ligi i Liga konferencije je zagarantovana. Sezona je bila uspešna, ali kao što sam rekao: Zvezda je moj klub, za nju sam odigrao jedan meču kupu u jesenjem delu. To znači da sam dodao ‘jednu ciglu’ za trofej - rekao je Pankov.

Radovan Pankov, Nikola Vujadinović Foto: MN Press

Za kraj čitavog izlaganja prisetio se velikog uspeha kada je u pitanju reprezentativni fudbal - pre osam godina reprezentacija Srbije do 20 godina popela se na krov sveta. Time je ponovljen uspeh iz Čilea 1987. godine.

- Sećanja su lepa, osećaj odličan. Srbija nije Brazil ili Argentina, biti šampion sveta u fudbalu je nešto neverovatno, ali tada nismo osećali da smo uradili nešto veliko. Nekoliko godina kasnije to se promenilo, ali svojim najvećim uspehom smatram igranje Lige šampiona sa Zvezdom - završio je novi fudbaler poljskog velikana.

Podsetimo, u karijeri je pored pomenutih klubova nosio dresove Vojvodine, Urala, AEK Larnake i Radničkog iz Niša.

(Telegraf.rs)

Video: Izjednačenje u Novom Sadu, i to gol bivšeg igrača Vojvodine: Pankov se izvinjavao posle pogotka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cocc

    15. jul 2023 | 14:38

    Pored svih svetskih zvezda sto idu tamo samo im ti falis i sigurno te traze

  • NekoKo

    15. jul 2023 | 16:16

    E Pankov svaka ti čast. Nije problem da svako veruje u šta hoće, da se oblači kako hoće, da se umotava u čalme isl. ali je problem kada te neko primorava na to. To primoravanje, posebno stranaca koji dolaze turistički ili poslovno u te zemlje je pre svega teški primitivizam i elementarno negostoprimstvo.

  • Papi

    15. jul 2023 | 14:29

    Au sta prica lik

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA