Vreme čitanja: oko 13 min.

Dame igraju – Mozzart nagrađuje

Vreme čitanja: oko 13 min.

Danas je počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene

  • 0
Mozzart Foto: Promo/ Mozzart

Titulu brane dvostruke uzastopne šampionke iz SAD, a najveću konkurenciju imaće u evropskim selekcijama.

Red je da svetla reflektora obasjaju žene. Netipično mirno fudbalsko leto prodrmaće Svetsko prvenstvo za fudbalerke koje se, u istom formatu u kome igraju i muškarci, održava od 20. jula do 20. avgusta u Australiji i na Novom Zelandu.

Veliki napredak s obzirom da je Svetsko prvenstvo za žene počelo da se igra 1991. godine i da je sve do 2011. na njemu igralo 16 ekipa, a 2019. je učestvovalo 24 reprezentacije. Titulu je tada odbranila selekcija SAD, koja je i ovog puta izraziti favorit za svetsku krunu, a ako bi u tome i uspela bio bi to presedan u ženskoj konkurenciji, jer se niko do sada nije tri puta uzastopce peo na krov.

Amerikanke će i ovog puta predvoditi Megan Rapino (obratite pažnju i na 22-godišnju Sofiju Smit) već živa legenda sporta, koja sa svojih 38 godina igra poslednji Mundijal. S tim da je i ovog puta imala šta da kaže o pravima fudbalerki, odnosno nejednakosti između njih i fudbalera.

Fifa jeste utrostručila nagradni fond, koji sada iznosi oko 135.000.000 evra, računajući tu i kompenzacije za klubove čije će članice igrati na Svetskom prvenstvu. Pre samo osam godina, ukupan budžet je bio desetak puta manji. Međutim, to je i dalje daleko manje – a verovatno će uvek i biti – od sume na koju mogu da računaju fudbaleri. Na Mundijalu u Kataru nagradni fond je iznosio oko 400.000.0000 evra.

Pa ipak, svaka fudbalerka će za nastup na Svetskom prvenstvu dobiti po 30.000 dolara. One koje odu do samog kraja računaće na 270.000. I novac ide direktno njima. Fifa će zaobići saveze, jer mnogi nisu hteli da dele novac sa fudbalerkama.

Ni to naravno ne može da se meri sa muškarcima, ali realno – oni su popularni na svakom kutku planete. Žene su se tek probile van granica SAD, skandinavskih zemalja i Nemačke. Ali rastu vrtoglavo. Rekordi u posećenosti obaraju se i u Španiji, Premijer liga ulaže kao nikada pre. Pa opet, postojala je velika opasnost da se Mundijal ni ne prenosi u mnogim delovima sveta, jer TV stanice i sponzori nisu delili entuzijazam Fife.

Tokom SP za žene, priključi se Mozzartovom takmičenju "Osvoji za nju" gde imaš priliku da osvojiš preko 450 vrednih nagrada, odnosno 20 nagrada svaki dan takmičenja - prva je Samsung Galaxy Z flip 4, druga vikend za dvoje u hotelu Ramonda, treća vaučer Belodore parfimerije od 25.000 dinara, četvrta vaučer Fashion&Friends od 12.000… u uz svaku nagradu ide i novčani dodatak. I TAKO SVAKI DAN!

Potrebno je pogoditi najveću kvota dana uz jednu utakmicu Mundijala za žene. Rang-lista će biti vidljiva na kraju svakog od 23 takmičarska dana i uvek dostupna na sajtu.

Tačno u 16.00 časova biće objavljen novi dnevni izazov, koji je potrebno ispuniti u narednih 24 časa, kako bi se kvalifikovao za neku od nagrada. Učestvuju samo web tiketi.

Prema rečima Đanija Infantina, predsednika Fife, na njenu adresu stizale su ponude vredne svega jedan odsto od onoga što se prikupi kada fudbaleri treba da istrče na teren. U Japanu je recimo dogovor o prenosima postignut pre samo sedam dana.

-Užasno je kada niste u tome. Propuštate ogroman kulturološki okret. Ovo je najveće sportsko takmičenje žena u svetu. Ništa ne može da se uporedi. Predrasude se brišu na globalnom nivou, ne samo u SAD - rekla je Rapino.

Bilo je i drugih problema, mada lokalizovanih, ali o tome nešto ispod, jer svađa je bilo i u Španiji, Francuskoj, Kanadi…

Nije ni samo do trzavica. U Australiji i Novom Zelandu neće biti mnogih povređenih zvezda. I biće reči o tome, jer uglavnom su stradali ligament kolena. Najviše je istrpela Engleska, koja će biti lišena pomoći Fran Kirbi, Bet Mid i kapitenke Lee Vilijamson, Holandija će biti oslabljena odsustvom napadača Vivijan Mijedema, u Francuskoj nema Delfin Kaskarino i Mari-Antoanet Katoto, SAD su bez Beki Sauerbrun, Katarine Makario i Melori Svonson, olimpijske šampionke iz Kanade bez Dženin Beki

Amerikanke su, rekosmo već, svakako prve favoritkinje, a najveću konkurenciju imaće u evropskim velesilama (sedam od osam četvrtfinalista sa prethodnog Mundijala bilo je sa Starog kontinenta), pa i domaćoj Australiji sa Samantom Ker u timu. U Australiji se odavno traži ulaznica više. Na Novom Zelandu je situacija pak značajno drugačija, tamo ženski fudbal još nije zaživeo. U narednih mesec dana videćemo kako će se primiti širom sveta.

No, krenimo redom, grupu po grupu…

GRUPA A: Novi Zeland, Norveška, Filipini, ŠvajcarskaNovozelanđanke mogu da budu prezadovoljne, jer su mogle su da izvuku mnogo težu grupu. Ovako, dobile su Norvešku, koja je u grupnoj fazi Evropskog prvenstva izgubila od Engleske sa 0:8, Švajcarsku, koja je samo jedno mesto bolje plasirana na svetskoj rang-listi FIFA, te debitantkinje iz Filipina. Norveška je svakako izraziti favorit u grupi, ali Novi Zeland bi mogao da se porva sa Švajcarskom za osminu finala.

Ali Ada Hegerberg, vrsni napadač Liona koja je osvojila žensku Zlatnu loptu 2018. godine, vratila se u reprezentaciju pošto je izostala od 2017. do 2022. u znak protesta zbog pristupa norveškog saveza ženskom fudbalu. A sa njom u sastavu Norveška je legitman kandidat za prolaz u nokaut fazu.

Pojavljujući se na petom uzastopnom Svetskom prvenstvu - i šestom ukupno – Novi Zeland i dalje traga za prvom pobedom. Učinak Novog Zelanda 1-6-1 u prijateljskim utakmicama za početak 2023. takođe ne sluti na dobro. Filipini, prvi put u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, su nepoznata “roba”, ali sa poznatim selektorom Alenom Stajčićem, Australijancem srpskog porekla. Švajcarska je izborila drugi nastup na Mundijalima, pošto je na debiju pre osam godina uspela da se plasira u osminu finala. Zvezda tima je Ana-Marija Crnogorčević, krilo Barselone.

GRUPA B: Australija, Republika Irska, Nigerija, Kanada

Australija, drugi organizator turnira, nije imao toliko sreće. Kanada je olimpijski šampion, a ovde će prvo mesto biti od izuzetnog značaja jer se Grupa B ukršta sa Grupom D. To znači da drugoplasirani iz Grupe B ide na najbolju ekipu Grupe D što će verovatno biti moćna Engleska.

Da li je trijumfalan pohod Kanade do olimpijskog zlata na Igrama u Tokiju 2021. bio slučajnost ili realnost? Pošto je osvojila uzastopne bronze 2012. i 2016. godine, Kanada je izbacila Sjedinjene Države u polufinalu pre nego što je pobedila Švedsku za titulu. Ali Mundijal je bila druga stvar za Kanađanke, koje su se samo jednom plasirale u polufinale (2003.) i eliminisane su u osmini finala pre četiri godine.

Jedanaestostruke pobednice Kupa afričkih nacija kvalifikovale su se za svako Svetsko prvenstvo za žene, ali su samo dva puta napredovale dalje od grupne faze: nastup u četvrtfinalu 1999. i ulazak u osminu finala pre četiri godine. Republika Irska se nikada nije kvalifikovala za veliki turnir - Svetsko prvenstvo, Olimpijske igre ili Evropsko prvenstvo, pre nego što je pobedila Škotsku u oktobarskom plej-ofu i dobila kartu za Australiju i Novi Zeland.

Iako je Australija napredovala tek u osminu finala pre četiri godine - razočaravajuć rezultat posle tri uzastopna nastupa u četvrtfinalu - četvrto mesto na Olimpijskim igrama 2020. vratilo joj je status kandidata.

GRUPA C: Španija, Kostarika, Zambija, Japan

Japanke su sila kad je ženski fudbal u pitanju. Bile su šampionke 2011. godine, srebrne 2015, a Španija se diže, ali je problem atmosfera u timu. Čak 16 igračica je u aprilu javno objavilo da ne žele da igraju dok je Horhe Vilda selektor jer loše utiče na njihovo zdravlje. Među njima i Aleksija Puteljas, dvostruka uzastopna dobitinica Zlatne lopte. U međuvremenu su se izmirili, ali je pitanje kako će sve to izgledati.

Španija je poslednjih godina napravila veliki napredak, ali pravi iskorak još nije došao, još nije uspela da dođe do postolja ni na Svetskom prvenstvu, ni na Evropskom prvenstvu. Ni njihov žreb sada ne izgleda lako, ali činjenica da bi igračice Barselone, koje čine skoro polovinu tima, mogle da se povuku tim. Barsa je nedavno osovjila Ligu šampiona. A samopouzdanje može da bude značajan plus. Štaviše, nije slučajno što su, za razliku od Evropskog prvenstva pre godinu dana, ovoga puta dve najveće zvezde tima, Dženifer Ermoso i dvostruki osvajač Zlatne lopte Aleksija Puteljas, zdrave i spremne za igru.

Vrativši se na drugo Svetsko prvenstvo posle debija 2015. kada su bile bez pobede, devojke iz Paname su izborile mesto plasmanom u polufinale na šampionatu Konkakafa. Zambijke će zaigrati na Mundijalu dve godine pošto su debitovale na Olimpijskim igrama u Tokiju. Treće mesto na prošlogodišnjem Afričkom kupu nacija pokazalo je napredak, iako je primiti 10 golova u dva poraza od Južne Koreje u aprilu bilo alarmantno. Japan je značajno nazadovao od svog vrhunca, kada je bio najbolji na svetu 2011. Pošto je ispao u osmini finala pre četiri godine, Japan nije mogao da prođe četvrtfinale Igara u Tokiju.

GRUPA D: Engleska, Haiti, Danska, Kina

Po opštem mišljenju, ovde se već zna ko će biti prvi. Engleska naravno. Bile su četvrte pre četiri godine, a zatim su se prošetale do titule prvaka Evrope 2022. kada su dobile svih šest utakmica uz gol-razliku 22:2. Za drugo mesto boriće se Kina i Danska, predvođena Pernilom Harder, koja je 2020. postala najskuplja fudbalerka sveta kada ju je Čelsi doveo iz Volfzburga za 250.000 funti. Doduše, taj rekord više ne važi.

Možda nema većeg autsajdera u Australiji i Novom Zelandu od Haitija, koji nikada nije igrao na Svetskom prvenstvu ili Olimpijskim igrama, ali je obezbedio plasman uznemirivši Čile u februarskom interkontinentalnom plej-ofu. Danska se vraća na prvo Svetsko prvenstvo od 2007. - što je zakasnelo dostignuće za tim koji se plasirao u polufinale Eura 2013. i finale 2017. godine. Otkako je izgubila od Sjedinjenih Američkih Država posle penala u finalu Svetskog prvenstva 1999. godine, Kina je nestala iz ženske fudbalske elite, ne uspevši da se vrati u polufinale od tada i izgubila je od Italije u osmini finala 2019.

GRUPA E: SAD, Vijetnam, Holandija, Portugalija

Vijetnam ništa, Portugalkama svaka čast, ali u ovoj će se grupi reprizirati finale Svetskog prvenstva iz 2019. u kome je SAD tukla Holandiju sa 2:0 i odbranila naslov najbolje ekipe planete. Amerikanke sa klupe vodi Makedonac Vlatko Andonovski, tu su i dalje neka dobro poznata lica poput Megan Rapino, Aleks Morgan… Prvo mesto je bitno i da bi se u osmini finala izbegla Švedska.

Reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država je nezaobilazan faktor kada se govori o ženskom fudbalu. Američki tim, koji je broj jedan na svetskoj rang-listi, do sada je na svih osam Mundijala završio na postolju, a četiri puta je osvajao trofej. Amerikanke su favoritkinje za pehar, a ukoliko dođu do njega biće to treći put zaredom da se penju na svetski tron - nijedna ženska ili muška fudbalska reprezentacija to nikada ranije nije uspela.

Međutim, Vlatko Andonovski i njegov stručni štab nisu u lakoj situaciji, jer je pritisak veliki, a timu nedostaje mnogo igračica. Samo devet od 23 člana ekipe koja putuje na Mundijal bilo je na minuloj globalnoj smotri u Francuskoj 2019. Zvezda i dalje ne manjka, pored već pomenutih Morgan i Rapino, velika su očekivanja od Sofije Smit koja ima samo 22 godine.

Portugalija je ranije ovog meseca remizirala sa evropskim šampionom Engleskom. Rezultati nisu bili dosledni u poslednje vreme, ali 21. selekcija sveta ima potencijal da izazove nevolje, najpre Hoalnđankama, koje su uprkos debiju na Mundijalima 2015. uspele da se dokopaju “srebra” pre četiri godine.

GRUPA F: Francuska, Jamajka, Brazil, Panama

Korin Dijakre morala je da napusti selektorsku funkciju u Francuskoj posle sukoba sa Eženi Le Some i Amandin Anri. Ekipu je preuzeo Erve Renar, koji je na Mundijalu 2022. vodio muškarce Saudijske Arabije do pobede nad Argentinom Lea Mesija. Brazilke oslabljene neigranjem Formige, nisu one dominantne kao kolege fudbaleri.

Na poslednja tri Mundijala Francuska je bila među osam najboljih reprezentacija - 2011. su Trikolorke završile na četvrtom mestu, pa su usledila dva četvrtfinala - a minimalni cilj je i dalje plasman među osam. Štaviše, posle ne baš lepog odlaska prilično kontroverznog kapitena reprezentacije Dijakre u martu i dolaska Renara, koji je postavljen na njeno mesto, čini se da se reprezentacija Francuske okupila, pa društvo predvođeno Vendi Renar možda čak i ima smelije snove.

Što se Brazila tiče, malo je imena koja su toliko prepoznatljiva u svetskom fudbalu kao Marta, najbolji strelac nacionalnog tima svih vremena. Šestostruki igrač godine FIFA, 37-godišnja zvezda Orlanda Prajda mogla bi da postane prva igračica bilo kog pola koja je postigla gol na šest odvojenih Svetskih prvenstava. Rege Girls su prvi put nastupile na Svetskom prvenstvu 2019. godine, što je kulminacija višegodišnjeg ulaganja koje je finansirala Sedela Marli, ćerka rege zvezde Boba Marlija. Jamajka je izgubila sve tri utakmice grupne faze u Francuskoj, ali je treće mesto na prošlogodišnjem Konkakaf šampionatu obezbedilo povratak na globalnu smotru. Panama je bila poslednja reprezentacija koja se kvalifikovala za ovo Svetsko prvenstvo, kojoj su bile potrebne pobede nad Papuom Novom Gvinejom i Paragvajem u plej-ofu među konfederacijama da bi prvi put u istoriji stigla na turnir.

GRUPA G: Švedska, Južna Afrika, Italija, Argentina

Švedska apsolutni favorit, Italija je podbacila na Evropskom prvenstvu i bila poslednja u grupi sa Francuskom, Belgijom i Islandom. Hrabri je to što je Južna Afrika pre četiri godine izgubila sve utakmice u grupi, dok je Argentina uzela samo dva boda.

Švedska, koja je bila među četiri najbolja na Svetskom prvenstvu 2019. i Evropskom prvenstvu 2022. dok je takođe osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021, mora se uzeti u obzir među izazivačima za najvredniji pehar. Trećeplasirani tim na svetskoj rang-listi ima odličnu odbranu, ali je veliko pitanje u kakvom će stanju biti glavne igračice, pošto je nekoliko njih proletos zadobilo lakše ili teže povrede.

Žuto-plave su pune zvezda, ali ona koja najviše sija je Fridolina Rolfe. Ova 29-godišnjakinja je postigla pobedonosni gol u finalnom trijumfu Barselone nad Volfzburgom u Ligi šampiona i može se smatrati, u svojoj trenutnoj formi, jednom od najmoćnijih napadača na svetu.

Sedam meseci pošto su njihove muške kolege ušle u istoriju u Kataru, Argentinke će nastojati da nastave zamah svoje nacije na međunarodnoj sceni. Pošto je Italija stigla do četvrtfinala Svetskog prvenstva 2019, očekivanja su bila velika od ulaska na Euro 2022. Tamo su se nastavile njene borbe protiv vrhunskih evropskih protivnika - Azurine su ostale bez pobede i završile na poslednjem mestu u svojoj grupi. Nadaće se boljoj sudbini ovog leta. Mundijal 2019. doneo je Južnoj Africi prvi nastup na turniru. Izgubila je sve tri utakmice u Francuskoj, ali je tim od tada napredovao na međunarodnoj sceni. Na prošlogodišnjem Afričkom kupu nacija slavio je u šest uzastopnih mečeva i osvojio prvu kontinentalnu titulu.

GRUPA H: Nemačka, Maroko, Kolumbija, Južna Koreja

Jedan od najvećih izazova za Amerikanke mogla bi da bude Nemačka, koja zauzima drugo mesto na svetskoj rang-listi i osvojila je srebrnu medalju na prošlom Evropskom prvenstvu. Igračice reprezentacije Nemačke su praktično bez izuzetka u timovima koji igraju na najvišem nivou na klupskoj pozornici, tako da prolazak iz grupe pored Južne Koreje, Kolumbije i Maroka uopšte ne bi trebalo da predstavlja problem. U svakom slučaju, kao znak upozorenja može da se posmatra činjenica da je Zambija, najslabije rangirana na Svetskom prvenstvu, pobedila Nemice sa 3:2 u pripremnoj utakmici dve nedelje pre početka. Ipak, teško je zamisliti da Aleksandra Pop i njene koleginice ne uspeju da se dokopaju završnice.

Selekcija Južne Koreje se kvalifikovala kroz prošlogodišnji Kup Azije, gde je prvi put u istoriji stigla do finala, ali je poražena od Kine golom u 93. minutu. Većina tima se nalazi u domaćoj ligi, ali vezne igračice Li Geum-min (Brajton) i Čo So-hiun (Totenhem) igraju u Engleskoj. Kolumbija je plasman na Mundijal obezbedila završivši kao vicešampionom na prošlogodišnjem Kopa Amerike, dok je Maroko prošlog jula bio finalista šampionata Crnog kontinenta. Finalna borba se završila u korist Južne Afrike, ali značajno dostignuće je podatak da je na stadionu u Rabatu bilo prisutno više od 50.000 ljudi, što može da se posmatra kao prekretnica za ženski fudbal u arapskom svetu.

STADIONI

Stadion Australija (©AFP)
Stadion Australija, Sidnej, kapacitet 69.314 mesta
Brizbejn stadion, Brizbejn, kapacitet 56.851 mesto
Eden Park, Oklend, kapacitet 40.536 mesta
Fudbal stadion, Sidnej, kapacitet 38.841 mesto
Ridženal stadion, Velington, kapacitet 31.089 mesta
Rektangular stadion, Melburn, kapacitet 28.870 mesta
Dunedin stadion, Dunedin, kapacitet 24.243 mesta
Vaikato stadion, Hamilton, kapacitet 16.271 mesto
Rektangular stadion, Pert, kapacitet 13.932 mesta
Hajndmarš stadion, Adelajd, kapacitet 13.327 mesta
PRETHODNI ŠAMPIONI

1991: SAD (Norveška, Švedska, Nemačka)
1995: Norveška (Nemačka, SAD, Kina)
1999: SAD (Kina, Brazil, Norveška)
2003: Nemačka (Švedska, SAD, Kanada)
2007: Nemačka (Brazil, SAD, Norveška)
2011: Japan (SAD, Švedska, Francuska)
2015: SAD (Japan, Engleska, Nemačka)
2019: SAD (Holandija, Švedska, Engleska)
NAPOMENA: Pomenutih sedam ekipa je igralo na svim planetarnim smotrama, kao i Švedska, Brazil i Nigerija. Ove godine debitanti su Portugalija, Republika Irska, Vijetnam, Filipini, Haiti, Panama, Zambija i Maroko.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA