Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriveni nepoznati detalji o Nacionalnom stadionu: Prvi u svetu sa "bašta fasadom", održavaće sam sebe

Vreme čitanja: oko 1 min.

Plan arhitekata je da stadion živi 365 dana godišnje

  • 50
Nacionalni fudbalski stadion Srbije Foto: Ministarstvo finansija

Nacionalni stadion koji bi trebalo da se izgradi u Surčinu i koji će postati dom fudbalera Srbije, predstavljaće jedinstven arhitektonski poduhvat i to će biti prvi "bašta stadion", kako ga nazivaju projektanti.

Španski portal "Metalocus" objavio je i neke dosad nepoznate detalje o najvećem sportskom infrastrukturnom poduhvatu koji čeka Srbiju.

Zadatak da izgradi Nacionalni stadion dobio je španski arhitektonski studio Frenvik Iribaren, koji ima cilj da budući ponos srpskog sporta ima "zelenu i prirodnu" fasadu.

Ova kompanija je projektovala tri od osam stadiona sa poslednjeg Svetskog prvenstva u Kataru, uključujući i stadion 974, koji je bio izgrađen od kontejnera za prevoz robe i koji je montiran za potrebe prvenstva, a potom i potpuno razmontiran. Pored njega, projektovali su i stadion Al Tumama i Edukejšn Siti, koji su se istakli po inovativnim sistemima za klimatizaciju.

Kada je u pitanju Nacionalni stadion, oni donose i određene detalje o o kojima dosad nismo čuli.

Sam stadion će biti kružnog oblika i imaće kapacitet od 52.000 gledalaca. Inovativna fasada sa zelenilom imaće četiri prstena i biće pričvršćena kosim kablovima na kojima se nalaze zelene bašte.

Stadion će imati 4.500 parking mesta i prostiraće se na 32 hektara.

Cilj autora je da stadion "živi" 365 dana u godini i zamišljen je kao prostor na kojem će Beograđani i gosti glavnog grada u Srbiji provoditi slobodno vreme i to uz utisak da su u prirodi, a ne na stadionu, zahvaljujući "ozelenjenoj fasadi".

Oko stadiona će se nalaziti kafići, kiosci, restorani, prostori za odmor i uz jedinstvene prostore za šetnju.

Sam stadion bi trebalo da ima energetsku efikasnost koja istovremeno obezbeđuje i grejanje i hlađenje, zajvaljujući četvorocevnim "kulerima". Sistem pomaže da se zaostala toplota stvorena u procesu hlađenja koristi za proizvodnju tople vode za grejanje, čija temperatura dostiže do 45 do 50 stepeni celzijusa.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić: Nacionalni stadion će biti lepotica, lepši od "Alijanc arene"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vrnjacka Banja

    29. jul 2023 | 10:04

    Taj me stadion nece zadrzati u Srbiji to jest u Vrnjackoj Banji. Ja i moja sestoclana porodica gledamo da odemo iz ove zemlje jer nemamo uslova dostojnih za zivot. Nalazimo se 2,5 km od opstine a nemamo asvalt, kanalizaciju, vode nema 200 dana od 365 a i kad ima to je slab pritisak, zimi ne ciste sneg, leti ne kose pored kaldrme, nema kante niti ko dzubre da nosi, i 20 vek nam je daleko.

  • Cop

    29. jul 2023 | 09:50

    Ulaže tolike milione u stadione, a doktori rade za bedne pare ili gledaju da pobegnu u inostranstvo...sramota!

  • Swat

    29. jul 2023 | 10:09

    Ovo se "gradi" isto koliko i METRO ! hahahahahahahaahahahahahahahaahhaha......Svake godine isto se pise, isto se laze.....Dokle vise ???? I koji ce nama djavao nacionalni stadion ? Za 4 utakmice u toku godine makismalno !???? Sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA