≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Filmska priča heroja Klaksvika: Zbog kazne otišao iz PL, lečio se od kocke, a dugove platio klupskim parama

Vreme čitanja: oko 3 min.

Neki bi rekli da je reč o filmu

  • 3
Vegard Foren Foto: Profimedia

Fudbal definitivno priča najzanimljivije priče, a živi dokaz toga je i Norvežanin Vegard Foren, inače fudbaler Klaksvika sa Farskih Ostrva.

Ovaj momak, rođen 16. februara 1988. godine, svoju životnu priču vrlo lako bi mogao da svrsta među one filmske, u koje biste teško poverovali kada bi ih vam neko ispričao.

Sve je počelo u leto 2007. godine, kada je Foren iz jednog lokalnog norveškog kluba, kao 19-godišnjak prešao u Molde, koji se tada takmičio u drugoj ligi.

Ipak, ubrzo je usledio povratak u elitu, a kako je vreme odmicalo, Foren se nametao kao jedan od fudbalera koji će činiti stub defanzivne linije. Bivao je sve bolji i bolji, te je skrenuo pažnju brojnim evropskim klubovima, a u međuvremenu je prošao i mladu reprezentaciju, a kasnije došao i do A selekcije nacionalnog tima.

Epizode u Premijer ligi

Dobrim partijama, skrenuo je pažnju brojnim klubovima, te je usledio gotovo "bombastičan" prelazak u Sautempton.

Te 2013. godine, Foren je doveden kao prvo pojačanje Maurisija Poketina na "Sent Meriju", ali je onda usledio neočekivani zaplet. U dresu novog kluba nije zabeležio ni jedan jedini nastup za šest meseci koliko je tamo proveo, a onda priča postaje još interesantnija.

Vegard Foren Foto: Profimedia

U januaru 2014. godine, Foren je uhvaćen od strane saobraćajne policije, nakon što je u svom mercedesu jurio po "Vest Kej Roudu", jednoj od najprometnijih ulica u centru grada. Na kraju, osuđen je "samo" na novčanu kaznu od 600 britanskih funti, a uz to, morao je da plati i određene takse.

Nakon toga, odlučio je da završi svoju epizodu na "Ostrvu", iako je njegov tadašnji agent, Džim Solbaken prethodno izjavio da Foren sigurno ostaje u Sautemptonu.

Ponovo je obukao dres "svog" Moldea, koji je sa uspehom nosio do 2017. godine, kada je usledila nova "epizoda" u Engleskoj.

Prešao je u Brajton kao slobodan igrač, ali je tamo proveo još manje nego u Sautemptonu - svega četiri meseca, te se u julu iste godine ponovo vratio u Molde.

Dugovi, kockanje, žurke...

Do 2020. godine, Foren je sa velikim uspehom nosio dres Moldea, u kojem je proveo čak 13 godina. Ipak, na kraju je gotovo "najuren", a razlog je potpuno bizaran.

U klubu su imali jednu "kasu", u kojoj su stajale sve pare od stinih kazni, kako zbog kašnjenja na treninge, tako i zbog drugih sličnih stvari.

Upravo Foren je bio zadužen da vodi računa o istoj, a plan je bio da na kraju sezone tim novcem finansiraju timsko druženje. I baš kada je za to vreme došlo, novca nije bilo.

Vegard Foren Foto: Profimedia

Ono što su ubrzo saznali u klubu, jeste da je Foren imao velikih problema sa kockanjem, zbog čega se "uvalio" u velike dugove. Na kraju je tim novcem vratio dugove, te je iz tog razloga oteran iz Moldea.

Ubrzo prelazi u Bran, ali se ni tamo nije dugo zadržao - oko godinu dana. Ni za to razlog nije baš običan, već je potpuno nezamisliv.

Naime, u vreme pandemije korona virusa, baš kada su u Norveškoj vladale posebne mere, Foren se sa još 12 momaka i sedam devojaka organizovao žurku na stadionu kluba.

Da, dobro ste pročitali, na stadionu Brana, a još luđe je to što je upravo Foren bio di-džej na toj žurci. Čak je bio optužen i za navodno silovanje, za koje ga je prijavila jedna od pomenutih devojaka, ali je policija ubrzo odbacila optužbe zbog nedostatka dokaza.

A onda...

Prešao je Foren potom u amaterski fudbal, ali se nakon svega nekoliko meseci vratio u treću ligu, u norveški Tref.

Ipak, posle godinu dana, u februaru ove godine, potpisuje za Klaksvik sa Farskih Ostrva, gde ga je dovela legenda istog onog Moldea, Magne Hoset.

I tu ova filmska priča dobija potpuno novi tok.

Klaksvik je prvo, u prvom kolu kvalfikacija za Ligu šampiona izbacio Ferencvaroš, a potom i švedski Haken u drugom kolu, i to posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

A odlučujući penal, postigao je upravo on - Vegard Foren.

I tako je Foren ušao u istoriju ovog "malog" kluba sa Farskih Ostrva, koji je postao prvi tim iz ove zemlje koji je obezbedio grupnu fazu nekog evropskog takmičenja.

Mnogi bi na prvu rekli da je reč o filmu, ali nije... Sve ovo je  neverovatna životna priča Vegarda Forena, kojeg ako do sada niste znali, sigurno ćete ga dobro zapamtiti.

(Telegraf.rs)

Video: Šok u Norveškoj, Molde postigao gol protiv Partizana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BEDI

    4. avgust 2023 | 00:59

    Zaboravili ste na kraju napisati i da sada u trecem kolu kvalifikacija za Ligu sampiona igra bas protiv svog Moldea.

  • djordjr

    4. avgust 2023 | 06:17

    a golman im do skoro bio stoper u petoj ligi norveske!!!

  • Дејан Младеновић

    4. avgust 2023 | 02:05

    Још један тим са Фарских Острва Б36 је прошао даље и лиги конференција( елеминисао тим из Велса)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA