Vreme čitanja: oko 2 min.

"Hitler, Pavelić, nacistički slogani i fudbal": Ovako grčki mediji pišu o Bed Blu Bojsima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grčki mediji tokom celog današnjeg dana izveštavaju o ubistvu navijača AEK-a od strane huligana Dinama iz Zagreba

  • 35
stadion maksimir Foto: MN Press

Stravično ubistvo 29-godišnjeg Mihalisa Kurucisa, mladog navijača AEK-a, potreslo je celu Grčku. Sve se dogodilo nakon ogromne tuče u kojoj su učestvovali navijači Dinama iz Zagreba, koji su uprkos zabrani doputovali u Atinu.

Grčke medije posebno je interesovalo ko su ozloglašeni Bed Blu Bojsi, čije se ime sada provlači kroz sve moguće portale i novine koji postoje u ovoj zemlji. Jedan od njih, Efsin, pisao je o tome kako je došlo do njihovog formiranja i zbog čega su tako opasni.

- Krajnja desnica i nacizam su nešto što gura napred ozloglašene Bed Blu Bojse, huligane Dinama iz Zagreba, koji su već tri decenije poznati po tučama i ekstremnom nasilju - počinje tekst o Bed Blu Bojsima portal Efsin.

Odmah se nadovezuje da imaju "podebeo" dosije i krajnje problematičnu pozadinu.

- U pitanju su zakleti sledbenici Adolfa Hitlera i hrvatskog fašiste i vođe Ustaša, Anta Pavelića. Odavno su poznati evropskim organima, a UEFA im je zbog toga zabranila dolazak na utakmicu u Grčkoj protiv AEK-a. Ali pronašli su način, uz podebelu odgovornost hrvatski i grčkih organa, da dođu na Nea Filadelfiju ispred stadiona AEK-a - nastavlja tekst ovaj portal.

Pisali su i o trenucima kada su osnovani, pre raspada bivše Jugoslavije.

- Bed Blu Bojsi su prvi put bili na međunarodnoj sceni 1990. godine, još dok je postojala Jugoslavija. Masovno su podržali Franja Tuđmana na izborima, a iza kojeg je stajala ideja o nezavisnosti. Na meču protiv Crvene zvezde 13. maja u Beogradu, pretvorili su teren u ratište - dalje stoji na ovom portalu.

Podsećaju i na brojne pretnje koje su upućivali, ne samo suparničkim navijačima.

- Tokom 2008. godine, u centralnom delu Zagreba pojavio se grafit koji je pozivao na smrt novinarima, a koji je takođe bio pripisan Bed Blu Bojsima. Iako je na njemu stajao njihov potpis, oni su poricali da su ga nacrtali. Deset godina kasnije u policijskoj akciji na kući na kojoj su bili iscrtani grafiti Hitlera i Pavelića, pronađeno je oružje, municija, palice i mnogo drugo oružje - piše Efsin.

Zaključuju da "Bed Blu Bojsi imaju povezanost sa neo-nacističkim navijačkim grupama, uključujući grupu PAO-a u Grčkoj".

(Telegraf.rs)

Video: Mesto kobne tuče navijača: Radnici peru krv sa pločnika, građani u suzama pale sveće

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    8. avgust 2023 | 20:46

    "Hitler, Pavelić, nacistički slogani i fudbal"- ЈОШ да додају "беже на сам помен звездаша".

  • Metak

    8. avgust 2023 | 21:25

    Neka svet vidi zlo iz Hrvatske.Koljace fašističke.

  • Carica Sveta

    8. avgust 2023 | 21:32

    Grčka javnost je sada mogla na najbrutalniji način, u punom svetlu da se upozna sa BBB iz Zagreba. Sa neo- nacistima lično. Nastradao je mladić, mnogi su povređeni, prebijeni. Jedna majka je doživela srčani udar. I Hrvatska i UEFA su morale da zabrane njihovo postojanje. Jer oni su teroristi i ubice. To su pokazali. Ali u svemu ima jedna pozitivna stvar. Ostavili su dokumenta na pravoj stanici. Na stanici Irini. I to je za njih poslednja stanica u životu. I tako pravosudni organi Grčke treba da se odnose prema tim životinjama. Drugi su valjda glupi što spašavaju živote u požarima i poplavama. A oni su mnogo pametni što pale, otkidaju uši, prebijaju, lome i ubijaju. To su crnokošuljaši. Ni Atina ni Grčka ni fudbal nisu zaslužili takve događaje. I takve pojave. Niko ne zaslužuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA