≫ 

Vreme čitanja: oko 9 min.

Debakl Partizana u Bakuu: Sabah pregazio crno-bele, Jovanović ih spasio sramote

Vreme čitanja: oko 9 min.

Crno-beli su svih 95 minuta bili daleko slabiji tim na terenu i da nije bilo golmana Aleksandra Jovanovića, golovi Bojana Letića i Alekseja Isajeva bili bi samo ukras debakla koji se spremao

FK Partizan Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Debakl Partizana u Azerbejdžanu. Sabah ne samo da je pobedio 2:0 u prvom meču 3. kola kvalifikacija za Ligu konferencija, već je pregazio crno-bele tokom svih 90 i kusur minuta igre.

Umesto da na lovorikama dobre igre minulog vikenda samo “podebljaju” poverenje navijača na prvom evropskom gostovanju u sezoni, fudbaleri Partizana su u potpunosti razočarali i doživeli težak poraz.

Crno-beli su svih 95 minuta bili daleko slabiji tim na terenu i da nije bilo golmana Aleksandra Jovanovića, golovi Bojana Letića i Alekseja Isajeva bili bi samo ukras debakla koji se spremao.

Samo rezultat je bio dobar po Partizan posle prvih 45 minuta sa Sabahom, u kojima tim Igora Duljaja nije ni nalikovao onome koji se u prethodna dva vikenda prikazao navijačima.

FK Partizan Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Niti su crno-beli uspeli da se nametnu, niti je bilo jasno kakav im je plan u igri, jer naprosto nisu došli do izražaja pod nasrtajima domaćina, koji je u meč ušao žestoko, potom i sam posustao u središnjem delu prvog poluvremena, da bi u završnici ponovo bio daleko bolji tim na terenu.

Patio je Partizan ozbiljno od prvog trenutka, što u organizaciji igre, što u pasu, pa i u izgubljenim duelima, jer je sve to nekako izgledalo bojažljivo, sporo, stihijski, još kada je na sve to Kristijan Belić zaradio žuti karton u trećem minutu, bilo je jasno da crno-beli nisu najbolje “svarili” izazov koji je pred njima.

Trpeli su pritisak Sabaha, čiji igrači niti su kvalitetniji, niti fizički spremniji, ali su samo koristili slabosti u igri gostiju, slabo postavljanje, propuste u defanzivnim zadacima, višak prostora koji se pojavljivao iz napada u napad rivala, jer Partizan naprosto nije dobro stajao, niti pokrivao teren.

Tako je Til već u četvrtom minutu zapretio sa distance, ubrzo i Letić iz prekida, koji je inače zadavao velike probleme odbrani crno-belih, i upravo je momak sa naših prostora omogućio zicer Sabahu već u osmom minutu. Umakao je Filipoviću, centrirao, da bi Til sa peterca, potpuno usamljen, ispalio loptu visoko preko prečke, nespreman za udarac.

Tek posle 15-tak minuta kada je pritisak malo splasnuo, grogirani Partizan je počeo da pokazuje znake života I to preko Saldanje, koji je prvo pokušao sa 20-tak metara, da bi u sledećem napadu sjajno zagradio loptu na 40 metara od gola, izbacio pasom Ksandera Severinu, ali je Holanđanin, umesto da odigra Kaluluu ili Menigu u boljim pozicijama, odlučio da dribla i izgubio loptu u momentu kada se spremao da je spakuje u mrežu.

FK Partizan Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Činilo se kao nagoveštaj buđenja, no, Partizan je i dalje pravio greške, pa je tako Sabah došao do prilike posle izborenog prekršaja i rasprave Kanutea i Belića sa sudijom koju je domaćin iskoristio, brzo izveo loptu i odigrao akciju za Tila čiji udarac sa 16 metara je, na sreću, išao pravo u golmana Jovanovića.

Ubrzo je domaćinu poništen i pogodak, opravdano, posle jednog kornera kada su igrači Sabaha bili i u ofsajdu, ali i dotakli loptu rukom.

Malu konsolidaciju u polju, Partizan je koristio pokušavajući da ugrozi domaćina preko Severine i Meniga i stigao je do dva pokušaja Holanđanina, koji je, nošen sjajnim golom protiv Vojvodine, oba puta bio sebičan, birajući da šutne umesto da doda saigračima u boljim pozicijama.

Nije potrajalo, rekosmo već da je igra crno-belih drastično oscilirala, teško su zadržavali loptu u posedu, posebno Kalulu, koji je grešio u serijama i činio više štete nego koristi celom timu, a sve se odrazilo u završnici kada je Sabah propustio još dve dobre prilike.

Prvu u 34. minutu kada je posle kornera pokušao Nurijev, a Antić blokom spasao mrežu, da bi u nadoknadi vremena, takođe posle udarca iz ugla, glavom šutirao isti igrač, ali je ovoga puta Aleksandar Jovanović spasao gol.

FK Partizan Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Nisu fudbaleri Partizana naučili lekciju u prvom poluvremenu, niti su shodno činjenici da su odigrali očajno, odreagovali u nastavku. Štaviše, delovali su još nesigurnije, smušenije, bezopasnije... Dodatno ih je “u kanal” pogurao Aldo Kalulu, koji je odmah na početku nastavka prodao još jednu od “milion” lopti omogućivši Sabahu zicer preko Nurijeva, koji se na svu sreću poigravao pred golom i dopustio Markoviću da mu izblokira udarac.

Ali, taj pokušaj bio je samo nagoveštaj kraha Partizana čija igra se raspala u drugih 45 minuta i nije ga sprečio ni ulazak Bibarsa Natha, nešto kasnije i još trojice novih fudbalera (Šćekić, Pantić, Stojković), jer je tim Igora Duljaja, videlo se to u svakom segmentu igre, naprosto bio na konopcima.

Da na golu nije bilo Aleksandra Jovanovića, Partizan bi već u prvih desetak minuta bio u debelom minusu, pošto je čuvar mreže spasao mrežu posle zalamanja Antića i udarca Margarite, ali i u još nekoliko navrata kada je bio svetla tačka u poroznoj odbrani.

Iz napada u napad crno-beli su se povijali, da bi u 68. mkinutu domaćin došao do prilike da povede i to posle dosuđenog jedanaesterca, posle navodno prekršaja Severine nad Bojanom Letićem, koji nije postojao. Loptu je uzeo Aleksej Isaev, ali mu je Jovanović odbranio udarac sa bele tačke, iako je i on napravio prekršaj izlazeći sa gol linije.

FK Partizan Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Sabah je tada dobio korner I Partizanu posle samo 60 sekundi nije bilo spasa. ioša reakcija posle udarca iz ugla, lopta do Bojana Letića na 16 metara bez bloka i sjajan udarac koji je završio u gornjem desnom uglu za – 1:0, zasluženo.

Samo četiri minuta kasnije, nade crno-belih da bar mogu do remija su potopljene. Ponovo su defanzivci Partizana bili inferiorni, neodlučni, Aleksej Isajev je centrirao oštro sa leve strane, Til je samo proleteo ispred lopte, koja se zarila u dalji ugao – 2:0.

Nastavak je bio više mučenje, nego realan pokušaj da se koliko toliko ispravi situacija, jer govor tela igrača Partizana svedočio je da oni naprosto nemaju ni moći, ni znanja, a ni plana da se makar upišu u Azerbejdžanu, a kamoli da učine nešto više.

FK Partizan Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Bez pravog pokušaja 45 minuta, sa samo jednom pravom akcijom Antića i Saldanje, ne bi bilo dovoljno ni u domaćoj ligi, dok Evropa ne prašta tako siromašan repertoar. Cena je skupa, preskupa...

SASTAVI:

FK Sabah: Imanov, Letić, Šakla, Hadudi, Sejdijev, Kristijan, Isaev, Til (K. Nurijev), Margarita (Alasgarov), Nurijev (Mutalimov), Apeh (Volkovi).

FK Partizan: Jovanović, Filipović (Stojković), Marković, Ilić, Antić, Kanute (Pantić), Belić (Šćekić), Severina, Menig, Kalulu (Natho), Saldanja.

UŽIVO:

88. minut - Ni dva primljena gola nisu trgnuli crno-bele, iako je pokušao Duljaj uvođenjem igrača sa klupe da digne ekipu. Bukvalno deluju nevidljivo pored igrača u crnim dresovima na terenu.

74. minut - GOOOL! Ponovo se trese mreža Partizana. Isajev je gađao Alaskarova na centaršutu, ovaj jedva da je zakačio lopta je otišla u malu mrežu.

70. minut - GOL! Bojan Letić dovodi u vođstvo Sabah, samo minut nakon što je njegov saigrač promašio penal. Fantastičan udarac srpskog internacionalxca sa više od 20 minuta, lopta je od prečke završila u mreži. Ovog puta je i Jovanović bio nemoćan.

69. minut - BRANI JOVANOVIĆ PENAL! Heroj Partizana sjajno je pročitao Isajeva.

68. minut - PENAL! Arbitar bez dileme pokazuje na belu tačku posle kontakta Meniga i Letića.

63. minut - Nova šansa pred golom Partizana, i to ponovo posle kornera. Šakla je bio najviši u skoku, ali je neprecizan bio. Očigledno velike probleme imaju Duljajevi igrači kada brane prekide.

59. minut - I sada su igrači Partizana upropastili maltene poklonjenu šansu. Pogrešio je igrač domaćih pod pritiskom loptu je na 20 metara uzeo Belić, mogao je da šutira, mogao da doda na stranu, ali se nije na vreme oslobodio lopte i sve je propalo.

53. minut - Ponovo Jovanović brani. Margarita se oslobodio Antića u šesnaestercu, šutirao iskosa, gađajući dalji ugao, ali odbrana golmana Partizana.

52. minut - Najzad neki pokušaj igrača u crno-belim dresovima. Pokušao je Kanute po zemlji sa distance, ali precizno i po sredini gola, pa je lako bilo golmanu domaćih da uhvati loptu.

48. minut - Ponovo mnogo sreće za Partizan. Ovog puta je Marković dva puta izblokirao Nurijeva sa peterca. Čini se da gol visi u vazduhu.

I POLUVREME

45+2. minut - Kakva odbrane Jovanovića! Spasio je iskusni čuvar mreže Partizan. Kakve dve intervencije u 3 sekunde. Najpre sjajni refleks posle šuta glavom Nurileva, a potom i sa svega metar-dva obdranio odbitak Kristijana.

42. minut - Čini se da je konačno u poslednjih 7-8 ekipa Igora Duljaja uspela da se oslobodi pritiska domaćina i uspostavi kakvu-takvu kontrolu igre, da malo duže drži loptu u svom posedu, manje greši u predaji.

33. minut - Poprilično opsedaju šesnaesterac Partizana domaći, nikako da Partizan uspostavi ravnotežu na sredini terena, da malo stane na loptu. Bilo je sada i gužve posle kornera za Sabah, odlično je Antić izblokirao udarac u poslednji čas Nurijevu.

26. minut - Bila je opasna situacija pred golom Partizana, lopta je i završila u mreži, ali pre toga je jedan igrač Sabaha igrao rukom, pa je dosuđen enac. Dosta sreće za crno-bele. Ipak, čini se da i dalje je domaćin daleko konkretniji i opasniji tim.

20. minut - Umalo augotol Imanova.

18. minut - Druga šansa za Vinsenta Tila na meču. Zaboravili su ga na ivici šesnaesterca defanzivci Partizana, Nurijev mu je dodao loptu, a Luksemburžanin se namestio i šutirao, međutim, Jovanović na pravom mestu.

12. minut - Prvi šut mka golu Imanova, pokušao je Saldanja sa distance, ali nije to bio najbolji šut, po sredini gola po zemlji i lako za golmana domaće ekipe da ukroti.

8. minut - Najbolja šansa od početka utakmice, ponovo pred golom Partizana. Sjajna akcija, lopta na levo krilo ka Letiću koji centrira, lopta preleće štopera Partizana i pada na novugu Tilu, ali ovaj loše reaguje i šutira preko gola.

5. minut - Bojan Letić je izveo slobodan udarac, ali ponovo neprecizan šut igrača domaćeg tima.

4. minut - Nova opasna situacija pred golom Partizana. Belić je napravio prekršaj na ivici šesnaesterca, ramenom je odgurnuo Kristijana. Biće iskosa slobodan udarac za domaćina.

3. minut - Beležimo prvi šut na gol na utakmici. Margarita je oprobao svoj udarac iz daljine, prilično snažan šut, ali je otišao jedno metar iznad prečke.

Trener Igor Duljaj, kao što je i najavljeno, pred ovaj meč imao je samo jednu dilemu. Znak pitanja stajao je između Bibarsa Natha i Alda Kalulua. Kako je Izraelac odigrao dva teška meča u domaćem šampionatu, protiv TSC-a i Vojvodine, odlučio je da prednost da Kaluluu.

Uoči meča:

Crno-beli se nikada ranije nisu sastali sa ovim klubom, dok su sa Azerima kroz istoriju bili promenljive sreće, a navijači najskorije pamte mečeve sa Nefčijem.

Trener Igor Duljaj najavio je da bi problem mogla da bude velika vlažnost vazduha u Azerbejdžanu.

- U ovom trenutku je veoma teško reći, bez obzira što su oni tu od 2017. godine, da kažemo da li je tim slab ili jak. Nema slabih timova, malo primaju golova, imaju par interesantnih igrača u svojim redovima. Pored toga što imamo ozbiljnog protivnika, ovde je toplo i velika je vlažnost, to će možda biti problem na sutrašnjoj utakmici - rekao je Duljaj.

Glavni sudija meča dolazi iz obližnje Gruzije i to će biti Georgi Kruašvili.

(Telegraf.rs)

Video: Marković: Očekivanja su ista kao i pred svaku evropsku utakmicu - da prođemo dalje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ds

    10. avgust 2023 | 19:28

    Da nije ovog partizana za mnoge klubove ne bih ni znao da postoje

  • kile

    10. avgust 2023 | 20:03

    Bravo institucijo tako se stvara i pravi istorija.Verovatno će sada opet neko drugi biti kriv.Muka mi je više i od Vazura,Vucelica ,Pantić Željka i ostalih.Ovo je sramota i više nema smisla.Sve iz početka od nule sa nekim novim ljudima.

  • Filip

    10. avgust 2023 | 21:11

    Duljaj je jedini krivac za poraz pa covece ne moze severina da igra po krilu njena pozicija je na jahti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA