Vreme čitanja: oko 5 min.

Ovako izgledaju zatvori u koje Grci šalju Bojse: Uhapšeni Hrvati biće poslati na 16 različitih lokacija

Vreme čitanja: oko 5 min.

Porodice i prijatelji uhapšenih strahuju da bi se Bojsima u zatvoru mogli osvetiti zatvorenici koji su i sami navijači

  • 9
Bed Blu Bojsi, Atina, Grčka, uhapšeni navijači Foto: Tanjug/AP

Istraga navijačkog nasilja između Bed Blu Bojsa i navijača AEK-a u kojem je 29-godišnji navijač AEK-a Mihalis Kacuris izboden na smrt, se nastavlja. Više od 100 onih koji su učestvovali u tuči nalazi se u pritvoru, a juče su prvi Bed blu bojsi izvedeni pred sudiju u Atini.

Posle huliganskih nereda uhapšeno je preko 100 ljudi, a grčka policija je, prema pisanju lokalnih medija, uspela da izoluje petoricu glavnih osumnjičenih za ubistvo. Među njima su jedan Hrvat, Albanac i tri Grka, navijači Panatinaikosa.

Podsetimo, pojedini navijači tog atinskog kluba bili su sa BBB tokom sukoba sa AEK-om. Prvih trideset uhapšenih u petak izjasnilo se o svojim dokazima. Sudija je sve uputio u istražni zatvor, kao i 40 huligana koji su juče izašli pred sudiju.

Bed Blu Bojsi, Atina, Grčka, uhapšeni navijači Foto: Tanjug/AP

Danas se pred sudijom pojavljuje još njih 35, ali je, čini se, sve jasno da će i oni biti upućeni u istražni zatvor.

Index je dobio informaciju da će uhapšeni Hrvati biti poslati u najmanje 12 različitih zatvora, ali su grčki mediji popodne objavili da će Bojsi biti poslat u čak 16 zatvora u Grčkoj.

Nekoliko grčkih medija javilo je da je u popodnevnim satima izdata ukupno 41 poternica za odlazak članova Bed Blu Bojsa u pritvor. Kako navode, očekuje se da će prvih 41 iz grupe od nešto više od stotinu uhapšenih biti poslato u 16 ​​zatvora u zemlji. Kažu da će 8 navijača zagrebačkog Dinama biti poslato u zatvor Avlona, a još 6 u Koridalos, najveći grčki zatvor. Preostalih 27 osoba biće prebačeno u preostalih 14 zatvora.

Namera Grka da Bojse pošalju u više različitih zatvora upalila je alarm u krugovima navijača i među porodicama uhapšenih. Posebnu zabrinutost izaziva oko 20-ak najmlađih uhapšenih članova Bojsa koji imaju 18, 19 ili 20 godina.

Roditelji Bed Blu Bojsa uputili su otvoreno pismo ombudsmanu u kojem apeluju na da reaguje prema grčkim kolegama kako BBB ne bi bili u odvojeni zatvorima i time ugrozili njihovu bezbednost i da im garantuje pravično suđenje.

Postoji zabrinutost među roditeljima i drugima koji su uključeni u pokušaje da se osigura da BBB ne budu razdvojeni u manje grupe i poslati u brojne različite zatvore u kojima bi Bojsima mogli da se osvete zatvorenici koji su i sami navijači ili su povezani sa navijačkim grupama, a razdvajanje Bojsa u manje grupe tumači se kao scenario u kome bi osveta BBB-ima bila još lakša.

Prenatrpanost, premlaćivanje...

Bojsi su se već žalili na uslove u policijskom pritvoru, a situacija u grčkim zatvorima, pokazuju podaci međunarodnih institucija, još je gora. Grčki zatvori se godinama bore sa prenaseljenošću, a uslovi za život su uglavnom loši, zbog čega su više puta izbijale pobune i protesti.

U najnovijem izveštaju Saveta Evrope ili njegovog Komiteta za prevenciju torture, nehumanog postupanja i kažnjavanja iz 2022. godine, skoro sve što se tiče grčkih zatvora je žestoko kritikovano – prenatrpanost, premlaćivanje, korumpiranost čuvara itd. zatvori u Grčkoj mogu se naći i u izveštaju američkog Stejt departmenta o ljudskim pravima u Grčkoj.

Zanimljivo je da je pomenuti komitet Saveta Evrope imao skoro iste primedbe 2016. godine, što pokazuje da Grci nisu baš agilni u rešavanju ovog problema.

A to stoji u najnovijem i stoga najrelevantnijem izveštaju Komiteta za sprečavanje torture, nehumanog postupanja i kažnjavanja (CPT).

Previše zatvorenika u Grčkoj i dalje se nalazi u uslovima koji predstavljaju povredu njihovog ljudskog dostojanstva, piše CPT u svom godišnjem izveštaju za 2022. Izveštaj, sastavljen nakon desetodnevne posete pet grčkih zatvora krajem 2021. godine, pokazao je „loše uslove pritvora, nasilje među zatvorenicima, ozbiljan nedostatak osoblja i neadekvatnu zdravstvenu zaštitu“, navodi organizacija.

grčka zastava zatvor Foto: Tanjug/AP

CPT je posetio pet zatvora između 22. novembra i 1. decembra 2021. – najveći grčki zatvor Koridalos, Nigrita i zatvore na ostrvima Hios, Krf i Kos.

U to vreme u Grčkoj je bilo 11.182 zatvorenika, što je više od maksimalnog kapaciteta svih zatvora, koji je iznosio 10.175. Popunjenost u tom trenutku bila je 110 odsto, navodi se u izveštaju.

Stravičan snimak iz zatvora

Pre devet godina, 2014. godine, izbio je veliki skandal kada su zatvorenici u Koridalosu prokrijumčarili mobilni telefon i objavili fotografije i video snimke užasnih uslova u kojima žive na društvenim mrežama.

„U ovoj prostoriji od 25 metara kvadratnih živi više od 15 ljudi“, kaže čovek koji pokazuje bolesne zatvorenike, mrlje od urina i pita se da li su to humani uslovi za život.

U zatvorskom bolničkom krilu za muškarce, predviđenom za 60 bolesnih zatvorenika, bilo ih je više od 200. Živeli su u nehigijenskim uslovima, a većina ih je spavala u krevetima na sprat ili na dušeku na podu.

Pored pacijenata obolelih od raka ili drugih bolesti nalazili su se pacijenti koji boluju od zaraznih bolesti kao što su tuberkuloza, hepatitis i šuga. Mnogi su takođe bili HIV pozitivni, što je rezultat epidemije koja je u to vreme poharala grčku zatvorsku populaciju.

Mediji su pisali da su uslovi bili toliko neprijatni da zatvorski čuvari nisu ulazili u zatvorsku bolnicu, a u retkim prilikama kada su to morali (npr. prilikom prebrojavanja zatvorenika) nosili su maske i rukavice. Za više od 200 pacijenata bila su samo dva lekara i ozbiljan nedostatak medicinskog osoblja.

Popunjenost veća od 150%

Pretrpanost je bila mnogo veća u nekim zatvorima prošle godine. Od 34 zatvora, 24 su bila pretrpana. Petnaest je imalo stopu popunjenosti iznad 130 procenata, prema prošlogodišnjem izveštaju CPT-a.

Zatvor Koridalos, koji drži okorele kriminalce i osuđene radikalne levičarske teroriste i u kome su smešteni članovi neonacističke stranke Zlatna zora, imao je stopu popunjenosti od 152 odsto, navodi se u izveštaju.

Grčka vlada je tada obećala da će oko 600 zatvorenika prebaciti u manje pretrpane zatvore i da će izgraditi nove. Grčke vlasti su takođe tvrdile da je pandemija koronavirusa poremetila inicijative za reintegraciju i obrazovanje zatvorenika.

Pre godinu dana potpisan je sporazum o izmeštanju najvećeg grčkog zatvora Koridalos u staru bazu NATO-a u Aspropirgosu, u blizini Atine.

Najavljeno je da će izgradnja novog objekta koštati 130 miliona evra bez PDV-a. Troškovi opreme i održavanja nisu uključeni u ovu procenu.

Prema prvobitnom planu, novi objekat biće izgrađen na površini od oko 9 hektara i imaće 14 krila kapaciteta po 200 ljudi. U njemu će biti i bolnica, psihijatrijsko odeljenje, rehabilitacioni centar, sudnice, školska odeljenja, sportska sala, biblioteka, disciplinske ćelije (samice), a planirana je i crkva.

Napori da se smanji broj zatvorenika u Grčkoj su se ranije pokazali kontroverznim. Levičarska vlada je 2015. godine uvela zakon kojim je za dve godine oslobođeno oko 10.000 kriminalaca. Konzervativne grupe kritikovale su tu meru kao doprinos stopi kriminala.

(Telegraf.rs)

Video: Evo kako je policija privela hrvatske huligane: Vezani, ruku pod ruku, pokrivenih glava...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    13. avgust 2023 | 22:59

    Poslati ih u turske zatvore. Dana videli ne bi.

  • Miki

    14. avgust 2023 | 00:02

    Roditelji, ne brinite se, dobiće pravu terapiju u zatvoru, vratiće se mirni kao bubice. Kada vi niste znali, ili hteli, da ih vaspitate, vaspitaće ih krimosi iz zatvora.

  • lila

    13. avgust 2023 | 23:50

    Roditelji su trebali ranije da se brinu a ne sad kad je kasno…

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA