Vreme čitanja: oko 2 min.

Veliko priznanje za legendarnog fudbalera: Miroslav Klose dobitnik Predsedničke nagrade UEFA

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 1
Miroslav i Slivija Klose Foto: Tanjug/AP/Michael Sohn

Bivši nemački fudbaler i rekorder po broju postignutih golova na svetskim prvenstvima Miroslav Klose dobitnik je ovogodišnje predsedničke nagrade UEFA, saopštila je Evropska fudbalska unija na zvaničnom sajtu.

Kako se podseća na sajtu UEFA, nagrada predsednika je priznanje za izuzetna dostignuća, profesionalnu izvrsnost i izuzetne lične kvalitete. Predsednik UEFA Aleksander Čeferin je iz više razloga odlučio da nagrada ove sezone ode u ruke Kloseu.

Dva puta tokom prebogate karijere, Klose je odbio da napravi korist sebi ili ekipi za koju je igrao na sudijskim greškama.

Prvo je 2005. godine dok je bio napadač Verdera, posle dosuđenog penala za njegov klub u meču protiv Arminije iz Bilefelda, tražio od sudije da promeni odluku jer ga golman protivničkog tima nije oborio. Sudija je to prihvatio i poništio odluku o penalu.

Sedam godina kasnije, dok je igrao za Lacio, Klose je postigao gol protiv Napolija, koji je sudija prvobitno pruznao. Kloze je međutim prišao sudiji i rekao mu da je igrao rukom, posle čega je taj pogodak poništen.

- Kroz slavnu fudbalsku istoriju, određena imena su sijala aurom izvrsnosti koju je teško ponoviti. Jedno takvo ime je Miroslav Klose. Od skromnih početaka do toga da postane najbolji strelac svih vremena u istoriji Svetskih prvenstava, Kloseov put nije samo svedočanstvo za odlučnost i veštinu, već i za sportsko umeće koje prevazilazi granice profesionalizma i samog sporta. Njegovo ponašanje i rešenost da se zalaže za ono što je ispravno predstavljaju primer generacijama sportista širom sveta - rekao je Čeferin za sajt UEFA.

Klose je sa Nemačkom bio prvak sveta 2014. godine, a sa 16 postignutih golova na četiri odigrana Mundijala zvanično je najbolji strelac u istoriji svetskih šampionata.

Nemcu poljskog porekla će nagrada biti uručena 31. avgusta tokom žreba za Ligu šampiona.

Predsedničku nagradu, koja je uvedena 1998. godine, lane je dobio legendarni italijanski trener Arigo Saki, a dobitnici su između ostalih bili i Didije Drogba, Erik Kantona, Dejvid Bekam i Frančesko Toti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Da li je Engleska na prevaru 1966. došla do titule u fudbalu?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA