Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvati se ne smiruju: UEFA pokrenula disciplinski postupak zbog rasizma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sporna je bila zastava sa ustaškim obeležjima

  • 3
Svetsko prvenstvo SP u Kataru Hrvatska - Maroko navijači Hrvatske Foto: Tanjug/AP

Hrvatski navijači se ne smiruju. Prošlo je nešto više od mesec dana od kada su navijači Dinama iz Zagreba u tuči sa pristalicama atinskog AEK-a ubili navijača grčkog tima Mihalisa Kacurisa, a sada su opet u centru dešavanja. Naime, Evropska fudbalska unija (UEFA) pokrenula je disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS) zbog rasizma i diskriminacije na meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. protiv selekcije Letonije, koja je odigrana osmog septembra u Rijeci.

Fudbalski savez Hrvatske se povodom toga oglasio saopštenjem, a kako se navodi, delegat utakmice je na tribinama uočio ustašku zastavu.

- Posmatrač organizacije FARE podneo je izveštaj delegatu utakmice u kojem je naveo da je u sektoru sa hrvatskim navijačima primećen pojedinac, koji je nekoliko puta istakao zastavu sa ustaškim obeležjima. UEFA je zbog tog incidenta pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a - stoji u saopštenju tamošnjeg saveza.

Podsećanja radi, HNS je pod uslovnom kaznom zbog diskriminatorskog ponašanja navijača na finalnom turniru Lige nacija. Tada su navijači vikali sudiji "Cigane, cigane..."

Ukoliko Hrvatima bude izrečena još jedna disciplinska mera, postoji šansa da neku od utakmica u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo odigraju pred praznim tribinama.

- Služba obezbeđenja primetila je krajem prvog poluvremena meča sa Letonijom dve osobe koje drže nedozvoljenu zastavu, izdvojila ih i predala policijskim službenicima, kao i navedenu zastavu - navodi se u saopštenju HNS.

Sporna zastava viđena je na utakmici sa Letonijom 8. septembra, koju su Hrvati dobili rezultatom 5:0.

- Nažalost, tri pojedinca bila su dovoljna da pokvare predivnu sliku sa Rujevice gde su naši navijači bili besprekorni, što je vidljivo u izveštaju koji nije imao zamerke na ponašanje navijača - izjavio je Jurica Jurjević, koji je zadužen za bezbednost u HNS.

Jurjević je dalje naveo da je veličanje ustaštva u modernoj Hrvatskoj neprihvatljivo.

- Učinićemo sve da u ovom postupku uverimo UEFU da zbog ponašanja trojice pojedinaca ne bi trebalo da budu kažnjeni sve navijače i našu reprezentaciju. Hrvatska država će odgovarajuće da procesuira slučaj i da pošalje snažnu poruku da je takvo ponašanje i veličanje ustaškog pokreta u modernoj Hrvatskoj apsolutno neprihvatljivo i strogo kažnjivo - završio je komesar za bezbednost HNS-a.

Hrvati svoj naredni meč u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igraju 12. oktobra u Osijeku, a protivnik je selekcija Turske.

(Telegraf.rs)

Video: Fešta u Zagrebu zbog fudbalera: Hrvati bakljama dočekali osvajače bronze na Svetskom prvenstvu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MAGPIES

    13. septembar 2023 | 18:17

    vrana vrani oči nevadi

  • splico

    13. septembar 2023 | 18:31

    za one koji ne znaju..skoro svaka skolau hrvatskoj ima sliku pavelica u zbornici..i sta ocekujete odtakvih ljudi koji djecu u vrticima uce mrznji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA