Vreme čitanja: oko 4 min.

"Silovali su mog druga, rekli su da će nam ubiti porodicu": Još traje istraga o strašnom fudbalskom skandalu

Vreme čitanja: oko 4 min.

U Gabonu postoji bojazan da niko sa vrha, na kraju, neće ni stradati

  • 0
lopta Foto: MN Press

Pomalo i daleko od očiju svetske javnosti, prolazi borba u Gabonu da se iskoreni zlostavljanje dece kada je u pitanju fudbal!

Optužbe o seksualnom zlostavljanju u centralnoafričkoj zemlji Gabonu datiraju još od ranih 1990-ih godina, a afriči BBC je uradio opširnu temu sa više od 30 svedoka koji su pričali o mreži koja muči sve nivoe igre već tri decenije.

Jedna žrtva, koja je želela da ostane anonimna, opisala je šta mu se dogodilo kao tinejdžeru u fudbalskom kampu za mlađe od 17 godina. Rekao je da su njega i njegovog najboljeg prijatelja probudili usred noći i odveli u sobu sa crvenim svetlima, punu golih muškaraca.

- Počeli su da diraju mene i mog prijatelja i jednostavno nisam razumeo. Počeo sam da se molim. Hteo sam da izađem, ali su vrata bila zaključana. Zgrabili su me i bacili na pod. Bila su dva čoveka iz obezbeđenja - rekao je i dodao:

- Video sam kako su počeli da siluju mog prijatelja. Pogledao sam ga u oči, a on mi je uzvratio kao da mi je rekao: "Hajde samo da idemo sa njima i da završimo sa tim." Plakao sam i vrištao. Rekli su mi da nikada više neću biti izabran da igram i da će moja porodica biti ubijena, ako se usudim da pričam sa bilo kim o onome što se dogodilo.

Nikada više nije igrao za Gabon, a niko u toj zemlji nije imao sluha za sve ono što je bivši reprezentativac Parfe Ndong pokušao da kaže.

Sa 45 utakmica za nacionalni tim i sjajnom igračkom karijerom u Evropi, on je cenjena ličnost u gabonskom fudbalu i vratios e kući da osnuje akademiju. Kada je saznao šta se dešava, rekao je da je alarmirao nadležne.

- Preduzeo sam sve korake koje sam mogao. Niko nije hteo da čuje šta sam imao da kažem  -rekao je za BBC, dodajući da je razgovarao sa predsednikom lige, predsednikom nacionalne fudbalske federacije, poznatim kao Fegafut, i tadašnjim ministrom sporta.


Tek kada je britanski list Gardijan prijavio zlostavljanje u decembru 2021. godine, četiri trenera su uhapšena. Trojica od njih ostala u zatvoru, a u "srcu optužbi" našao se Patrik Asumu Eji, nadaleko poznat kao "Kapelo". Decenijama je bio glavni trener omladinskih selekcija Gabona. Ono što je najvažnije, Kapelo je imao moć da odluči ko će igrati za Gabon na tom nivou.

- U suštini je imao poziciju boga jer su ga svi obožavali. Oni koji su zaduženi za centre za obuku, akademije - rekao je Ndong.

U decembru 2021. godine, Fifin nezavisni etički komitet započeo je preliminarni istražni postupak o izveštajima o seksualnom zlostavljanju koje je navodno počinio Kapelo i suspendovao ga iz svih aktivnosti vezanih za fudbal. Ovu istragu na terenu je vodio novoformirani etički komitet Fegafuta, a u maju 2022. Fifino istražno veće je ozvaničilo preliminarnu istragu.

Kapelo je priznao optužbe za silovanje i iskorišćavanje mladih igrača i ostaje u zatvoru čekajući kaznu. Ostali uhapšeni treneri negiraju optužbe na svoj račun.

Aleksis, čije ime je promenjeno da bi se zaštitio njegov identitet, prošao je  kroz omladinske redove u Gabonu i nastavio da igra u Evropi. On je za BBC rekao da je jedini razlog zbog kog može otvoreno da govori to što više nije u zemlji. Da jeste, rekao je, život bi mu bio u opasnosti.

- Dakle, uhapsili su Kapela, ali koliko dugo znaju i ništa nisu uradili po tom pitanju? Zaustavili su se na najnižem nivou. To ide sve do vrha, ali će učiniti sve da to prikriju. Kapelo je žrtveni jarac.. Glave na vrhu treba da se kotrljaju.

Drugi fudbaler, koga je BBC nazvao Julijen, rekao je da je i on bio zlostavljan od 14. godine. Igrao je za reprezentaciju Gabona nekoliko godina i veruje da je teško pretpostaviti koliko je dečaka pogođeno.

- Ne znam koliko je trenera maltretiralo dečake, ali pogledajmo na trenutak samo Kapela. On je najpoznatiji i to radi poslednjih 25 ili 30 godina. Svake godine je imao pristup. na najmanje 50 dečaka, ako ne i više. Sada razmotrimo koliko je drugih bilo deo te mreže. Govorimo o hiljadama dečaka.

Zanimljivo je i to da je predsednik tamošnjeg saveza Pjer-Alen Mounguengui u aprliku 2022. rezizabran, da bi tri nedelje nakon reizbora uhapšen jer nije prijavio pedofiliju. FIFA ga nije suspendovala, a on je nastavio da upravlja savezom iz zatvora.

Posle skoro šest meseci u zatvoru, Mounguengui je privremeno pušten na slobodu. Tri nedelje kasnije, na otvaranju Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. u Kataru, uslikan je kako grli predsednika CAF-a.

Pre tri meseca, Mounguengui je ponovo izabran u najviše rangove CAF-a kao član njegovog izvršnog odbora. Prošle nedelje, on je prikazan zajedno sa rukovodiocima CAFa u Kairu za najavu domaćina Kupa Afričkih nacija.

Skoro dve godine nakon što su optužbe otkrivene u međunarodnim medijima, mnoge visoke ličnosti u Fegafutu ostaju na vlasti.

Svi, uključujući i Mounguenguija, FIFA i CAF, su negirali da imaju bilo kakve veze sa zlostavljanjem, dok su iz FIFA i CAF rekli da je istraga, pokrenuta 2022. godine, i dalje u toku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA