≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ko je čovek zbog čije statue su Mitar i SMS morali van Irana? Preživeo dva atentata, poginuo od američke bombe

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sulejmani je stalno odbijao pozive da uđe u politiku

  • 4
Kasim Sulemani - Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić Foto: AP/Tanjug, Power Sport Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Utakmica Lige šampiona Azije između iranskog Sepahana i saudijskog Al Itihada nije odigrana zbog kontroverze oko statue Kasima Sulejmanija, ubijenog iranskog generala.

Statua je postavljena na stadionu Nagš e Jahan u Isfahanu, na mestu izlaska igrača na teren. Gosti iz Saudijske Arabije su odbili da izađu na teren zahtevajući uklanjanje statue, ali domaćin nije pristao na to.

Kao rezultat toga, utakmica grupe C je otkazana.

Fudbalski savez Saudijske Arabije je naredio svojim klubovima da napuste Iran i vrate se u domovinu.

Još uvek nije najjasnije da li će Al Hilal naših Sergeja Milinkovića Savića i Aleksandra Mitrovića od 18 časova odigrati svoj duel na gostovanju Mazandaranu.

Instrukcije su do sada bile jasne, Al Itihad nije izašao na teren, pa se sada čeka da li će i drugi saudijski klub ispoštovati ono što dolazi iz domovine.

Kasim Sulejmani je bio iranski vojskovođa, predvodnik elitne vojne jedinice koja je obavljala najkomplikovanije i najbitnije operacije za zemlju.

Njegov uticaj je bio veći od svakog političara, a popularnost počinje da mu raste sa samom ucenjenom glavom od strane Sjedinjenih Američkih Država.

Sulejmani je preživeo rat Irana 1980-ih godina sa Irakom i preuzeo komandu nad elitnim snagama "Kuds" Revolucionarne garde Irana, zaduženim za vojne akcije Islamske Republike u inostranstvu.

Bio je relativno nepoznat i u Iranu sve do američke invazije na Irak 2003. godine, a Sulejmanijeva popularnost i mističnost su rasli pošto su američki zvaničnici pozvali na njegovo ubistvo.

U američkom napadu iz vazduha 62-godišnji general je poginuo dok se spremao da otputuje sa Međunarodnog aerodroma Bagdada rano 3. januara.

Qassem Soleimani, Kasim Sulejmani Foto: Profimedia/AFP

On je ranije nekoliko puta proglašen mrtvim. Jednom je to bila avionska nesreća 2006. godine u kojoj su poginuli drugi vojni zvaničnici na severozapadu Irana, a drugi put bombaški napad u Damasku 2012. godine u kojem su ubijeni Asadovi pomoćnici.

Sulejmani je rođen 11. marta 1957. godine. Malo se zna o njegovom detinjstvu, mada iranski izveštaji govore da je njegov otac bio seljak koji je dobio komad zemlje od šaha Mohamada Reze Pahlavija, ali kasnije je utonuo u dugove.

Kao šef snaga "Kuds" - što je iranski naziv za Jerusalim, Sulejmani je komandovao operacijama Garde u inostranstvu i brzo došao u središte pažnje Amerikanaca posle njihove invazije Iraka 2003. i svrgavanja Sadama Huseina.

Američke snage optužile su "Kuds" za napad u Karbali u kojem je ubijeno pet američkih vojnika, kao i za obuku i snabdevanje proizvođača improvizovanih eksplozivnih naprava, podmetnutih na ili pod puteve.

U jednom govoru 2010. godine, američki general Dejvid Petreus podsetio je na jednu izjavu koju mu je dao, za koju je rekao da objašnjava opseg moći Irana.

"Rekao mi je" - izneo je Petreus - "trebalo bi da znaš da ja, Kasem Solejmani, kontrolišem politiku Irana u odnosu na Irak, Liban, Gazu i Avganistan".

Podaci iz anketa redovno pokazuju da je Sulejmani ocenjen bolje od ostalih javnih ličnosti Irana, kaže Centar za međunarodne studije Univerziteta u Merilendu, u SAD.

Ali, Sulejmani je stalno odbijao pozive da uđe u politiku.

Sulejmani je postao najčuveniji zbog sirijskog građanskog rata i brzog širenja militantne grupe Islamska država. Iran, glavni oslonac predsednika Asada, nekoliko puta je slao Sulejmanija u Siriju da predvodi napade protiv takozvane Islamske države i drugih koji se protive Asadovoj vladavini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duka Srbin Tenja

    3. oktobar 2023 | 14:35

    Amerika rekla, saudijci podržavaju. Katastrofa od sveta. Niti je bio ratni zločinac niti je osvajao tuđe teritorije. Zato i jeste neprijatelj Amerike i njihovih saradnika. NISTA SPORNO što ga slave u Iranu. Pa RH,London...imaju i slave ratne zločince, čak i njihove statue soje u centru i nikome sme popreko da ih pogleda a kamoli da traže njihovo uklanjanje.

  • Bane

    3. oktobar 2023 | 16:02

    A kalve vezebima SA sa njim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA