≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Maestralni Mihajlović i Batino testiranje muškosti Jarnija: Dan kada su Srbi utišali Maksimir

Vreme čitanja: oko 5 min.

Naša reprezentacija je tada poslednji put izborila plasman na Evropsko prvenstvo

  • 0
Maksimir 1999, Hrvatska - Jugoslavija Foto: MN Press

Srbija ima lepu priliku da se domogne plasmana na Evropsko prvenstvo naredne godine. Četa Dragana Stojkovića u kvalifikacijama deli prvo mesto u grupi sa Mađarskom i čini se da drži sve u svojim rukama. Naša zemlja odavno čeka plasman na prvenstvo Starog kontinenta, a poslednji put smo to učinili pod imenom Jugoslavija i to pre 23 godine. Plavi su tada stigli do četvrtfinala gde ih je kasnije eliminisala Holandija sa teniskih 6:1. Ipak, plasmanu na navedeno takmičenje prethodila je baraž utakmica odigrana 9. oktobra 1999. godine. U duelu koji je završen rezultatom 2:2 sastali su se Jugoslavija i Hrvatska.

Obe reprezentacije bile su sastavljene od prekaljenih asova koji bi, da je zemlja ostala u celini, verovatno igrali završnice svetskih i evropskih šampionata. Hrvati su godinu pre osvojili bronzu na Svetskom prvenstvu u Francuskoj, dok je naša selekcija takmičenje završila u osmini finala. I ovoga puta Holanđani su bili kobni po "Plave" i trijumfovali sa 2:1, a meč je obeležio promašeni penal Predraga Mijatovića.

Uzbudljivi dvomeč imao je pakleni uvod. Naime, na utakmici u Beogradu pre intoniranja himni došlo je do nestanka električne energije. Ipak, fudbaleri Jugoslavije pokazali su ljudskost i svaki od njih jedanaestorice stao je pored fudbalera Hrvatske.

Usledilo je Zagrebačko poluvreme i puno posla za policiju. Ovaj put Hrvatsku.

Na dan utakmice naši reprezentativci su izašli u šetnju oko hotela, a posledice rata koji je samo par godina ranije besneo bile su i te kako vidljive. Posebno se pamti verbalni duel Dejana Savićević i jednog navijača "Kockastih".

Savićević je počeo da priča da je nebitno ko šta misli o ratu, da svaka strana razmišlja drugačije i da smatra da je ona druga kriva.

- Ko šta misli i kako misli to me najmanje interesuje. Kako oni misle da smo mi krivi, tako i kod nas mi mislimo da su oni krivi. To me ne interesuje i ne tangira toliko da bih o tome mislio.

Novinar ga je zamolio da ponovi ko su "oni" koje Savićević pominje.

- Pa pričamo o Hrvatima, ne pričamo o Makedoncima. Prema tome nema šta da ponavljam - odgovorio je Savićević, nakon čega je usledila uvreda na njegov račun i povik sa strane "ti si go*no".

"Genije" je tada izgubio strpljenje i burno reagovao.

- Je**m te u usta te je**m. U ta škrbava usta, pi**o jedna, dođi ovamo pi**o jedna, po**ši ga malo purgeru, dođi purgeru. Je**m te u usta škrbava...

Atmosfera na Maksimiru dovedena je do tačke ključanja, utakmici je prisustvovao i predsednik Hrvatske Franjo Tuđman. Puno je bilo kombinacija uoči ove utakmice ko će na Evropsko prvenstvo, ali je lokalni prestiž bio najvažniji.

Hrvati su došli do prednosti preko Alena Bokšića u 20. minutu. Već u 26. minutu hladan tuš i "muk" na Maksimiru. Oštru loptu u kazneni prostor poslao je Mihajlović, njome je odigrao Mijatović, zatim je zakačila Marija Stanića u leđa i prešla preko Ladića.

Već u 31. minutu "Plavi" su se ponovo radovali. Mihajlović je sa skoro istog mesta izveo slobodan udarac, a ovog puta Stanković je bio na pravom mestu. Golman Hrvatske Ladić je nespretno intervenisao i Jugoslavija je povela.

Siniša Mihajlović je u Hrvatskoj štampi poneo epitet igrača utakmice što je za njega predstavljalo posebnu satisfakciju. Podsećanja radi, naš reprezentativac koji nas je prerano napustio 16. decembra 2022. godine u 53. godini života je poreklom iz Borova sela.

Stanković, koji trenutno predvodi mađarski Ferencvaroš, je o ovom golu pre izvesnog vremena govorio za Telegraf.

- Nije bilo prethodnog dogovora kod slobodnog udarca koji je izveo Mihajlović, jednostavno sam krenuo na prvu stativu i pratio loptu koja je naravno bila idealna. Moram da priznam da je tu postojao i faktor sreće i da je lopta dobila čudnu putanju. Ja sam bio strelac, ali cela ekipa ima zasluge za sve sto se dogodilo u tim kvalifikacijama - rekao je tada nekadašnji reprezentativac Jugoslavije.

Maksimir 1999, Hrvatska - Jugoslavija Foto: MN Press

I kada se činilo da će Jugoslavija rutinski obaviti posao, dogodio se famozni 43. minut i najlegendarnija scena srpskog sporta. U glavnim ulogama bili su Zoran - Bata Mirković i Robert Jarni.

Bek "Vatrenih" je napravio očigledan faul na Mirkoviću, da bi zbog toga žustro protestovao. Potom je ušao u raspravu sa Mirkovićem koji je bio na zemlji, a popularni Bata pravi nepromišljen potez zbog kojeg dobija direktan crveni karton - hvata Jarnija za međunožje.

Dok je napuštao teren Maksimira sa tribina je zasut salvama uvreda i zviždanjem, a onda je visoko podigao tri prsta.

Legendarni fudbaler je pre izvesnog vremena prokomentarisao navedenu situaciju.

Verujte mi, taj slučaj sa Jarnijem sam potisnuo i verovatno bih ga odavno zaboravio da me vi iz medija svake godine ne podsećate šta se desilo - rekao je Mirković.

Batica je tada istakao da nije nikakav heroj nacije, već da su heroji ostali fudbaleri koji su čitavo poluvreme izdržali sa igračem manje.

- Ma, kakav heroj. Heroji su oni momci, koji su tada celo poluvreme izdržali sa igračem manje - istakao je nekadašnji defanzivac Jugoslavije.

Sa druge strane, legendarni duel je prokomentarisao i Robert Jarni.

- Naravno da nemam nikakvih problema ako se sretnemo i da popričamo. Bar ćemo se dobro nasmejati. Stvari koje se dogode na terenu, tamo i ostaju. Bar to pravilo vredi za mene oduvek - rekao je nekadašnji fudbaler "Vatrenih".

Jarni otkriva da su se Mirković i on pozdravili nakon duela na Maksimiru.

- Videli smo se mi u hodniku nakon utakmice i pozdravili se bez velikih problema. Njemu je bilo laknulo jer su prošli dalje - poručio je nekadašnji fudbaler.

Veliko slavlje naših reprezentativaca se sa terena prenelo u svlačionicu, a potom i na aerodrom i opet je u glavnoj ulozi bio Zoran Mirković.

Naime, on je na pitanje prodavačice iz fri šopa na aerodromu u Zagrebu "U kojoj valuti želite da vam vratim novac?" imao zanimljiv odgovor po kome ga je nacija još više zavolela.

- Ma daj bre šta 'oćeš, samo nemoj te vaše veverice - rekao je Bata, jasno aludirajući na hrvatske kune.

Maksimir 1999, Hrvatska - Jugoslavija Foto: MN Press

Ova izjava nije promakla ni medijima iz komšiluka, pa se sutradan našla na naslovnim stranama.

Srbija još uvek čeka plasman na Evropsko prvenstvo. Posle pet neuspešnih kvalifikacija, sva je prika da će se "Orlovi" ovog puta radovati.

(Telegraf.rs)

Video: SPORTKAST Pa dobro, sigurno - Ivica Kralj: I dalje čujem zvuk Mijatove prečke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA