≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jak tekst izraelskih medija: "Srbi su uz nas zbog Baraka, Natha i Glazera"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najuticajniji sportski sajt Izraela navodi da su Izraelci koji su u Zvezdi i Partizanu doprineli da se javnost upozna sa situacijom i žrtvama posle napada Hamasa

  • 23
Barak Bahar Foto: FK Crvena zvezda/FK Partizan

Rat u Izraelu, gde je Hamas izveo iznenadni napad u subotu 7. oktobra u zoru, kada je ispaljeno preko 4.000 raketa iz pojasa Gaze na Izrael, i kada je uz naoružane teroriste preko paraglajdera pobio stotine ljudi, pre svega mladih na koncertu, šokirao je ceo svet.

Situacija se prati iz minuta u minut, a uz narod Izraela stali su i mnoge pristalice večitih rivala, jer u njihovim redovima su upravo ljudi iz ove zemlje.

Zvezda trenutno u svojim redovima ima nekoliko Izraelaca, to su trener Barak Bahar, kao i nekoliko njegovih pomoćnika - Gaj Sarfati, Adam David i Gaj Vizinger, a tu je i Omri Glazer, prvi golman ekipe.

Barak nije želeo da daje uobičajeni intervju pred konferenciju za novinare, jer je bila planirana baš u vreme kada je počeo napad Hamasa na njegovu zemlju.

Takođe, dan kasnije tokom meča protiv Radničkog iz Kragujevca nosio je crnu majicu i crni flor oko ruke, čime je poslao jasnu poruku i uputio počast nastradalima.

Barak je i na Instagramu objavio bilans stanja posle napada Hamasa, da je ispaljeno više od 4.000 raketa iz Gaze, da je ubijeno više od 600 ljudi, da je više od 2.000 povređenih, a više od 100 kidnapovano.

Poruku je posle svega ovoga poslao i Bibars Natho, jedan od najboljih igrača Partizana i miljenik navijača.

On je dao gol sa bele tačke u 58. minutu, posle čega je na Instagramu objavio video uz poruku "Kako da objasnim deci zašto tata nije slavio gol?".

On je priznao da je pre meča protiv Mladosti razmišljao da li da igra utakmicu jer je bio potresen svim dešavanjima, a u izjavi posle meča priznao je kako se osećao.

- To je horor film. Ne znam šta da kažem, šok je što ne znamo šta se dešava. Svuda samo krv, to je noćna mora iz koje ne znamo kako da izađemo. Pre utakmice sam osećao da ću biti strelac, ima takvih dana... Posle penala nisam znao šta da radim, bio sam preplavljen emocijama, bilo mi je čudno. Pre utakmice sam razmišljao da li uopšte treba da igram - rekao je Natho.

Video: Partizan sa penala poveo protiv Mladosti: Natho dao gol pa umalo zaplakao

Vodeći sportski medij u Izraelu, one.com.il, navodi da je zbog Baraka, Glazera i Natha, Izrael dobio velike simpatije u Srbiji i da su oni pravi ambasadori zemlje.

Navodi da su oni izazvali embatiju u srpskoj javnosti i da je naš narod, koji je i sam godinama pretrpeo brojne ratove, često kao i Izrael takođe protiv islamskih organizacija.

Ovaj portal navodi i istoriju odnosa Srbije i Izraela. Podsetili su na NATO bombardovanje, kojem se Izrael protivio, ali ističe i da Srbi nisu blagonaklono gledali na priznanje Kosova od strane Izraela, ali i da je to došlo pre glasanja Srbije za članstvo Palestine u Unesko.

- Zajedno su u stanju da izazovu empatiju u srpskoj javnosti prema Izraelu u teškom periodu. Podrazumeva se da je politička moć Srbije u međunarodnoj areni ograničena, ali generalno gledano, simpatije uvek mogu biti važne. Srbi su narod koji poznaje brutalne ratove u bliskoj prošlosti, a razume i koliko je međunarodno javno mnjenje kritično. Zato su u stanju da razumeju Izrael bolje od drugih. Natho, Glazer i Barak su u stanju da to istaknu - navodi se u zaključku teksta.

(Telegraf.rs)

Video: Glazer o Borjanu, Nathu: Niko ne može da mu oduzme ono što je uradio, Bibars mi pomogao da se uselim

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ned

    9. oktobar 2023 | 17:18

    nebi bilo loše da vi povučete priznanje terorističke države Kosovo?!

  • Arsenije

    9. oktobar 2023 | 16:07

    To je ok.Ali mi smo uvek uz one koji su muci kao i mi.Hrvati i Siptari su uvek uz one od kojih imaju koristi

  • Zarko

    9. oktobar 2023 | 16:58

    A uz koga ste vi bili kad su proglasili nezavisnost Kosova? Živela Palestina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA