≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zbog Hrvatice izgubio milione, klub se iz LŠ preselio u 4. ligu: Tragična priča o velikanu koji je "vaskrsnuo"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Te sezone 1999/2000 su igrali drugu fazu Lige šampiona, da bi u avgustu 2002. Fiorentina počela takmičenje u Seriji C2

  • 2
Vitorio Čeki Gori, Rita Rušić Vitorio Čeki Gori i Rita Rusic Foto: Anna Maria Tinghino/Soevermedia / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Liga šampiona? Pretvaraću se da to nisam čuo!" Upravo ovim rečima se trener Fiorentine Vićenco Italijano obratio novinarima, nakon što je njegov tim pobedio u Napulju i došao na 4. mesto Serije A!

Uz tri gola protiv Napolija (3:1), Viola je ostvarila najbolji start što se tiče datih golova još od sezone 1992/93, sezone u kojoj je tadašnji spasilac kluba Mario Ček Gori predao Fiorentinu svom sinu Vitoriju Čekiju Goriju.

- Čuvaj se Vitorija - navodno je Mario Čeki Gori rekao svom prijatelju Silviju Berluskoniju na samrti, misleći da će njegov sin napraviti velike stvari sa Fiorentinom.

A napravio je to da je na početku svog gazdovanja ispao u Seriju B, da bi angažovao Klaudija Ranijerija i u sezoni 1993/94 vratio klub u najviši rang. Najviše zahvaljujući novcu koji je nasledio, Vitorio je uspeo da sačuva najvažnije igrače - među kojima je bio i Gabrijel Batistuta.

Ono što je potom usledilo kada je u pitanju Viola, materijal je za knjigu. Verovatno i za film koji je sam Čeki Gori, inače sam poznati filmski producent, trebalo da snimi.

Fiorentina je sezonu 1994/95 završila na 10. mestu. Ranijeri je postavio temelje kluba, oko Batistute naravno, a Argentinac je na kraju dao 26 golova i bio je najbolji strelac Serije A.

Nagrada je stigla 1996. godine, kada je Viola uzela Kup i postala prvi tim koji nije šampion, a da je osvojio Superkup. Bili su to prvi trofeji za klub posle 20 godina, ekipa je igrala moderan i lepršav fudbal i niko nije slutio kakav potop sledi. I to veoma brzo.


Vitorio Čeki Gori je izgubio ogroman novac u pokušaju da razbije televizijski monopol prenosa mečeva Serije A, dok je žestok udarac doživeo 1999. godine kada se razveo od Hrvatice Rite Rusić. Bio je to gadan razvod posle kog su italijanski mediji pisali da je došlo do nagodbe za preko 100 miliona dolara, što je Vitorija bacilo u veliki dug.

Inače, Rita i danas, sa 63 godine, izgleda "kao  milion dolara", i dalje je uspešna kao filmski producent, ujedno je i pevačica i glumica po zanimanju, dok je karijeru počela kao model.

Tim Fiorentine je, s druge strane, pod vođstvom Đovanija Trapatonija izborio kvalifikacije za Ligu šampiona. Trapatoni je 2000. otišao da bude selektor, Batistuta se preselio u Romu, da bi Roberto Manćini vodio Violu do novog Kupa 2001.

I onda - katastrofa! Toliko velika da je istorija kluba u potpunosti izbrisana.

U junu 2001. godine, nedostatak novca konačno je sustigao Fiorentinu. Klub je otkrio dug od 50 miliona dolara, jer nije isplatio plate svojim igračima. Zato je većina momaka iz startne postave morala da se proda, a epilog svega je selidba u Seriju B 2002.

Bili su primorani da podnesu zahtev za bankrot, ali im je odbijeno mesto u ligi, likvidirani su i praktično su prestali da postoje do jula. Sam Čeki Gori se godinu dana ranije našao pod istragom rimskog javnog tužioca zbog sumnje da je prao novac.

Policija je upala u kuću Čekija Gorija. Posle sat i po potrage, pronašli su Čekija Gorija kako spava sa svojom devojkom, manekenkom Valerijom Marini, iza zida sa ogledalom koji je služio kao skriveni ulaz u njegovu spavaću sobu. Pretresom tajne sobe u potrazi za finansijskim dokumentima, vlasti su pronašle gomilu kokaina skrivenu u sefu.

- Kokain? To nije kokain, to je šafran - rekao je Čeki Gori tada.

Pranje novca i posedovanje narkotika nisu bili pravi nož u srcima navijača Fiorentine. Ne, pravi udarac je usledio dva meseca nakon što je njegov klub proglasio bankrot, kada je Vitorio Čeki Gori stavljen u kućni pritvor u vezi sa svojim najnovijim optužbama: pronevera i lažni bankrot u vezi sa Fiorentinom.

Godine 2006. Čeki Gori je proglašen krivim za nezakonito povlačenje 32 miliona dolara iz Fiorentine i prebacivanje u svoju holding kompaniju Finmavi, kako bi pomogao u podršci drugim poslovnim interesima. Na kraju, najveći vlasnik Fiorentine, odgovoran za finansiranje prelepog fudbala koji se igra u najboljim trenucima moderne igre kluba, postao bi njihov najveći neprijatelj.

U avgustu 2002, nakon likvidacije Fiorentine, na njenom mestu je osnovan novi klub. "Associazione Calcio Fiorentina e Florentia Viola", ili skraćeno Florentia Viola, dobila je mesto u Seriji C2, četvrtom nivou italijanskog fudbala, pod sadašnjim vlasnikom i kožnim mogulom Dijegom Dela Valeom. Dela Vale je 2003. godine kupio prava na staro ime i značku Fiorentine i postao je klub kakav danas poznajemo, ACF Fiorentina.

Stadion Artemio Franki, FK Fjorentina Foto: Marko Jovanović

Priča o Fiorentini jedna je od najtragičnijih kada je u pitanju Kalčo. Međutim, nekako su uspeli da se uzdignu 2008. i 2009. godine, te su igrali LŠ kao četvrtoplasirani tim iz Serije A. Oba puta.

Ta sezona 2009/10 ujedno je i poslednja za Violu u elitnom rangu fudbala. Ispali su od Bajerna u osmini finala, dok je najveća tragedija svakako viđena prošlog leta, kada su izgubili finale Lige konferencija od Vest Hema.

Ove sezone takođe igraju grupnu fazu LK, a naredna dva meča odigraće protiv Čukaričkog. Trenutno u timu imaju samo jednog Srbina - Nikolu Milenkovića - dok su u godinama iza nas kroz ekipu prodefilovali Dušan Vlahović, Luka Jović, Matija Nastasić, Aleksa Terzić, Nenad Tomović, Zdravko Kuzmanović, Nikola Gulan, Adem Ljajić, Vlada Avramov... ali i Siniša Mihajlović kao trener.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joja

    11. oktobar 2023 | 12:44

    Dzabe mu sva lova sveta kad nema mozga.

  • Egzekutor

    11. oktobar 2023 | 13:09

    Lepo Pise U Izvestaju Tuzioca.....Namernim prebacivanjem Novca iz Klubske Kase...na Racun svoje Privatne Firme 30 miliona €.....je DOVEO Klub do Insolvencije i Gasenja !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA