≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pre devet godina dron je izazvao haos na meču Srbija - Albanija: Šta se desilo nakon toga i ko je gore prošao?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Godine lete, a slike sa tog meča ostaju u sećanju...

  • 4
Srbija - Albanija, dron Foto: MN Press

Stadion u Humskoj, 14. oktobar 2014. godine. A kao da je bilo pre samo nekoliko desetina meseci... Slike kako dron sa zastavom tzv. Velike Albanije nadleće stadion Partizana u Humskoj gde se igrala utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između Srbije i Albanije brzo su obišle čitav svet. Meč je prekinut, a o njemu se potom pričalo ne danima, već mesecima.

Nije Srbija blistala u tom kvalifikacionom ciklusu i utakmica protiv Albanije mogla je da posluži kao svojevrsno vađenje fleka za povratak u borbu za jedno od mesta koje vode dalje. Međutim, nakon te utakmice od nade nije ostalo ama baš ništa.

Igrao se 42. minut meča u Humskoj. Rezultat je bio 0:0 i sada već penzionisani sudija Martin Etkinson samo što nije odsvirao kraj prvog poluvremena kada se nad glavama fudbalera i navijača pojavio neidentifikovani leteći objekat.

Mitrović skinuo zastavu sa drona, a onda je krenuo haos

Bilo je potrebno malo vremena ljudima da shvate o čemu se radi, a kada jesu, usledile su veoma burne reakcije. Dron je nosio zastavu tzv. Velike Albanije, a kada se ovaj približio zemlji, reprezentativac Srbije, Stefan Mitrović skinuo je zastavu sa drona u nameri da je preda arbitru Etkinsonu.

Međutim, dok je i pokušao to da uradi, oko njega se već okupio nemali broj fudbalera Albanije, među kojima je prednjačio Lorik Cana, a koji su želeli da se razračunaju sa Mitrovićem i da mu otmu pomenutu zastavu. On je kasnije izjavio da je to nešto što je obeležilo čitavu njegovu karijeru.

Usledio je potpuni haos na terenu. Na travnatu podlogu pored obezbeđenja uspela je da uleti i nekolicina igrača koja se sukobila sa fudbalerima Albanije, koji su glavom bez obzira potrčali ka svlačionicama. Policija je pokušala da obuzda situaciju, ali su igrači rivalske reprezentacije u međuvremenu dobili par udaraca. Nakon toga, meč je i definitivno prekinut.

UEFA prvobitno presudila u korist Srbije, ali je Sportski sud u Lozani napravio obrt

Stizale su zatim reakcije sa svih strana, ali postavljalo se pitanje - ko je zapravo upravljao dronom koji je tog 14. oktobra 2014. godine nadleteo stadion u Humskoj i uslovio prekid utakmice? Osoba koja je navodno njime upravljala uhapšena je u Albaniji gotovo godinu dana kasnije, a pred drugi meč dve selekcije u Elbasanu.

Presuda UEFA bila je sledeća - 23. oktobra 2014. godine, doneta je odluka da je Albanija napustila meč i da je samim tim izgubila rezultatom 3:0, ali su Srbiji isto tako oduzeta tri boda zbog haosa koji je izbio na samom terenu, upotrebe pirotehničkih sredstava i nasilja. Uz to, dva sledeća susreta Orlovi su igrali pred praznim tribinama, a obe Federacije kažnjene su sa po 100.000 evra.

Međutim, posle burnih reakcija obe strane, koje nisu bile zadovoljne presudom Disciplinske komisije UEFA, odluka je prosleđena dalje Sportskom sudu u Lozani, koji je rešio da preinači pomenutu odluku. Na kraju je žalba Fudbalskog saveza Srbije bila ta koja je odbijena, meč je proglašen rezultatom 0:3 za Albance, a našoj zemlji je na kraju ostao onaj minus od tri boda. Na tu odluku niko nije imao pravo žalbe.

Da sve bude bizarnije, uz ta tri boda Albanija je otišla na Evropsko prvenstvo ispred Danske. Srbija, čak i da su joj ostala pomenuta tri boda, ne bi mogla da se kvalifikuje, jer je završila kao četvrtoplasirana u grupi.

Od tog meča u Elbasanu u drugoj fazi, pa do danas, Srbija i Albanija nisu ponovo ukrstile koplja na fudbalskim terenima.

(Telegraf.rs)

Video: Stojković: Ja ću fudbalere da odvedem na Evropsko prvenstvo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vukodlak

    14. oktobar 2023 | 19:10

    Bilo -ne ponovilo se!!!!!!!!!Kakve to ima veze sa vecerasnjom utakmicom????????Mogli ste nas podsetiti i na utakmicu protiv Italije?????Dokaz da nas evropljani nevoleeeeeee?!

  • Srx

    14. oktobar 2023 | 18:07

    Igrali smo posle sa Švajcarskom, to ti je Albanija isto...

  • NN

    14. oktobar 2023 | 20:02

    Jos jace tog dana je bilo kad onaj kralj uleteo u kadar ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA