Vreme čitanja: oko 1 min.

Preživeo avionsku nesreću, deo čuvenih "Bezbijevih beba": Ko je bio Bobi Čarlton?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Legendarni fudbaler preminuo je u 86. godini

  • 0
Bobi Čarlton Foto: MN press

Legendarni fudbaler Mančester junajteda, Bobi Čarlton, preminuo je u 86. godini života, usled borbe sa demencijom.

Čarlton se smatra za jednog od najboljih fudbalera svih vremena, a bio je poštovan širom čitavog sveta. Veći deo karijere proveo je u Mančesteru, a opremu prvog tima zadužio je davne 1958. godine.

Podsećanja radi, Čarlton je bio jedan od učesnika minhenske avionske nesreće, u kojoj je život izgubilo 23 ljudi, među kojima i osam fudbalera slavnog engleskog kluba. Tog kobnog 6. februara 1958. godine, čuvene "Bezbijeve bebe" vraćale su se sa utakmice protiv Crvene zvezde.

Slavni fudbaler je samo pukom srećom preživeo tragediju, pošto ga je iz smrskanog avion izvukao golman Junajteda, Hari Greg.

Bio je zaštitni znak Mančestera u tom periodu, a 1968. godine pomogao je klubu da osvoji Ligu šampiona, postigavši dva gola u finalu. Bio je član reprezentacije Engleske koja se popela na krov sveta 1966. godine.

Iako ga mlađi navijači Junajteda ni ne pamte, i te kako znaju za Čarltona, a pomenuti fudbaler je 2011. godine proglašen za 4. najboljeg igrača u istoriji kluba. Ispred njega su se našli Rajan Gigs, Erik Kantona i Džordž Best. Bobi Čarlton je takođe držao i rekorde kao igrač sa najviše nastupa u Premijer ligi, kao i za Mančester junajted, ali je oba srušio Rajan Gigs.

Za izuzetne zasluge u sportu dobio je titulu sera 1994. godine.

(Telegraf.rs)

Video: "Junajted na prodaju": Navijači u Mančesteru se okupili, žele odlazak gazde

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA