Vreme čitanja: oko 3 min.

Zvezda mu zadala najveći udarac u karijeri, već je osvajao LŠ: Ko je Marko Roze, trener Lajpciga i Klopov đak?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Roze je sa omladincima Salcburga uzeo Ligu šampiona i od tog trenutka je krenuo njegov trenerski uspon

  • 0
Marko Roze Foto: AP/Tanjug

Marko Roze, nemački trener za kog smatraju da će u narednim godinama oblikovati evropski fudbal, definitivno će imati najveći motiv u redovima Lajpciga na utakmici sa Crvenom zvezdom!

Razlog je i te kako poznat, jer je Roze svojevremeno na klupi Salcburga doživeo najteži udarac u trenerskoj karijeri upravo od srpskog šampiona. Dvomeč za ulazak u LŠ završio se trijumfalno za crveno-bele i posle 0:0 u Beogradu usledilo je 2:2 u Austriji.

Za Rozea, koji je sa svojim klubom bio već viđen u elitnom rangu, bio je tom  iz kog se izvukao tako što je naredne sezone sa Salcburgom ušao u LŠ. Još  mu predviđali da će preuzeti Lajpcig, klub koji sada vodi, mada je u nejga stigao "zaobilaznim putem."

Marko Roze Foto: AP/Tanjug

Učenik je Jirgena Klopa, favorizuje intezivan presing, a sa Borusijom iz Menhengladbaha igrao je nokaut fazu Lige šampiona. Kao igrač trenirao ga je upravo Klop, u Majncu, a pored njega "pod šapom" menadžera Liverpula bili su i Tomas Tuhel i Julijan Nagelsman.

- On nas je sve oblikovao. Pokupili smo nekoliko stvari u vezi sa fudbalom, ali pre svega to je bio način na koji je komunicirao sa ljudima  - rekao je Roze jednom prilikom.

Roze je sa U 19 ekipom Salcburga osvojio Ligu šampiona i na osnovi toga se "popeo" na klupu prvog tima. Prethodno je kao trener vodio Majnc (asistent) i Lokomotivu iz Lajpciga. Posle Salcburga i Menhengladbaha, Roze je sa Dortmundom bio drugi u sezoni 2021/22, da bi neočekivano raskinuo ugovor sa Milionerima.

Čini se kao da je svake sezone, od povratka kluba u Bundesligu, Lajpcig označen kao jedan od favorita za titulu. Međutim, nisu osvojili više od drugog mesta u  sezoni 2020-21, ali sada u sezoni 2023-24 izgledaju spremni da se izbore sa Bajernom i završe na vrhu. Podetimo, Kup su uzeli prošle sezone, zatim i Superkup.

Marko Roze Foto: AP/Tanjug

Za razliku od Salcburga, gde je igrao u formaciji dijamant, Roze u Lajpcigu preferira sistem 4-2-2-2 koji, doduše, opet tokom igre dođe do tog svog "dijamanta." Odlaskom Joška Gvardiola, Konrada Lajmera, Dominika Soboslaija i Kristofera Nkunkua, Lajpcig je prošao kroz mnoge promene. Šlager je neprimetno "uleteo" na mesto Lajmera, dok su Luis Openda i Ćavi Simons ukrali šou.

Golman Janis Blašvic je sjajan na početku sezone, ima oko 77 odsto uspešnih odbrana.Hajnriks i Raum su bekovi koji čine kičmu tima i važan su šraf kada je u pitanju Rozeova taktika. Mohamed Simakan i Kastelo Lukeba se očekuju kao centralni defanzivci protiv Zvezde, pogotovo što je Vili Orban povređen.

Kampl. Šlager Haidara, Poulsen... vezni red od kog "bili glava", dok su ispred njih momci koji stvaraju magiju. Bez obzira na to da li su u startnih 11 ili ulaze sa klupe - Simons, Openda, Olmo, Šeško, Forsberg i Verner.

Lajpcig preferira brz napad na terenu, sa direktnim pristupom u pronalaženju svoje četvorike u napadu. Takođe, ovi "pozadi" nikada neće bežati od toga da igraju i duge pasove ka njima.

Marko Roze Foto: AP/Tanjug

Na početku napada često možemo da vidimo kako se između golmana Blašvica, dva centralna beka i Šlagera ili Kampla, jednog od te dvojice, formira pomenuti dijamant. Taj centralni vezni često silazi u zadnju liniju i formira bekovsku trojku.

Blizina napadački orjentisanih veznih igrača i napadača dovoi do toga da gledamo brža dodavanja kada je u pitanju Lajpcig. Simons je taj koji je jako bitan kada krene napred, teško ga je uhvatiti. Pogotoov štop na sebe navuče dvojicu ili trojicu igrača, a onda "gađa" prazan prostoe gde njegovi saigrači vrebaju. I to je ono na šta Zvezda mora da pripazi.

Ukoliko napadači krenu unutra, gledaćemo bekove Lajpciga koji glume krila i dolaze po boku kako bi bili spremni za centaršut.

Marko Roze Foto: AP/Tanjug

Ono što je Roze popravio ove sezne jeste defanziva, jer su primili samo sedam golova. Od toga dva od Bajerna. U LŠ, doduše, nisu sačuvali mrežu ni protiv Jang bojsa ni protiv Sitija.

Kada se brane, formacija Lajpciga lični na 4-2-3-1,dok prva četvorica teže kao tome da i dalje budu blisko povezani. Mana može da bude određeni disbalans između defanzive i centralnih veznih, u smislu da može da se javi praznina koju Zvezda treba da iskoristi.

Rozeova filozofija je jasna - igraće atraktivan i napadački fudbal, što znači da će Zvezda imati priliku da iz kontranapada, najviše preko Osmana Bukarija, kazni eventualna izletanja bekova na protivničku polovinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA