Vreme čitanja: oko 4 min.

Vrištali su, meč je prekinut, igrači su videli vanzemaljce: Najveća misterija stadiona na kom je Čuka igrala

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mnogi i dalje veruju da je NLO tada viđen u Firenci

  • 3
Vanzemaljci - Artemio Franki, FK Fiorentina Foto-kolaž: MN Press/Ivica Veselinov, La Nazione, Corriere della Sera

Nedavni duel između Fiorentine i Čukaričkog u Firenci, gde je boravila i ekipa Telegrafa, doneo je nekoliko zanimljivih razgovora između srpskih i italijanskih medija na stadionu "Artemio Franki" - da bi se u jednom trenutku na "tapetu" našla i najveća misterija koja je vezana za pomenuti objekat!

Misterija koja traje već 70 godna i za koju mnogi navijali Fiorentine, kao i bivši igrači, veruju da se zaista dogodila, odnosno da je iznad njihovog stadiona tog 27. oktobra 1954. godine stvarno proleteo NLO.

- Kretali su se veoma brzo, a onda su samo stali. Sve je trajalo nekoliko minuta. Želeo bih da ih opišem kao kubanske cigare. Samo su me podsećale na kubanske cigare, po izgledu. Mislim da su bili vanzemaljci. To je ono u šta ja verujem, i ne mogu sebi da dam drugo objašnjenje - rekao je pre nekoliko godina čuveni navijač Viole Điđi Boni.

Corriere della Sera Foto: Corriere della Sera

Fiorentina je igrača toskanski derbi protiv Pistojezea. Na stadionu je bilo oko 10.000 navijača koji su zdušno bodrili svoj tim. Odjednom, posle poluvremena je sve stalo. Utihnulo je. A onda se iz publike začuo urlik. Niko više nije gledao utakmicu, već u nebo. Fudbaleri su prestali da igraju, lopta se više nije kotrljala.

- Sećam se svega. Bilo je to nešto što je ličilo na jaje koje se kreće polako, polako, polako. Svi su gledali uvis, a takođe je i neki sjaj silazio sa neba, srebrni sjaj. Bili smo zapanjeni što nikada ranije nismo videli ništa slično. Bili smo apsolutno šokirani - rekao je tadašnji igrač Fiorentine Ardiko Manjini, dok je Romolo Tuci dodao:

- Tako da sve ostaje misterija. Šta god naučnici rekli, oni koji su bili tamo su uvereni da ono što su videli nije ličilo ni na šta na zemlji.

Stadion Fiorentine Foto: Telegraf

Iako je u međuvremenu stiglo objašnjenje da nije u pitanju NLO, već nešto drugo, italijanski novinari su nam otkrili da su oni ponosni na tu misteriju.

- Kažu da je ceo stadion video NLO. Ali nedavno sam pročitao da je to verovatno bila iluzija izazvana mrežam paukaa, ili nešto slično, ali u tradiciji Fiorentine mi održavamo verovanje u NLO!

Dakle, šta se dogodilo? Da li su vanzemaljci stvarno bili u Firenci?

Roberto Pinoti, svojevremeno predsednik italijanskog Nacionalnog NLO centra, napisao je mnogo knjiga o NLO, a njegov dom u centru Firence prepun je vanzemaljskih suvenira, postera starih italijanskih B-filmova, uramljenih novinskih članaka i crno-belih fotografija mutnih letećih tanjira.

La Nazione Foto: La Nazione

- Igrači i javnost bili su zapanjeni kada su videli ove objekte iznad stadiona. U to vreme su novine govorile o vanzemaljcima sa Marsa. Naravno, sada znamo da to nije tako – ali možemo zaključiti da je to bio inteligentan fenomen, tehnološki fenomen i fenomen koji se ne može povezati ni sa čim što znamo na Zemlji - rekao je Pinoti i dodao:

- Činjenica je da je u isto vreme kada su NLO objekti viđeni iznad Firence, odozgo padala čudna lepljiva supstanca. Na engleskom to zovemo "anđeoska kosa". Jedini problem je što se posle kratkog perioda raspada. Kao 10-godišnji dečak i sam je bio svedok ovog fenomena. Sećam se, usred bela dana, video sam krovove kuća u Firenci prekrivene ovom belom supstancom jedan sat i, kao sneg, samo je isparilo.

Sva ta verovanja o NLO i vanzemaljcima "razbio" je pilot američkog vazduhoplovstva koji je postao astronom Džejms Mekgaha. Iz opservatorije "Grasslands" u jugoistočnoj Arizoni proveo je više od 40.000 sati zureći u noćno nebo. Da ne spominjemo dodatne sate koje je proveo u kokpitu američkih borbenih aviona.

- Znate da ceo NLO fenomen nije ništa drugo do mit, magija i sujeverje, umotani u ovu ideju da vanzemaljci nekako dolaze ovamo ili da nas spasu ili unište. Kada sam prvobitno pogledao ovaj slučaj, pomislio sam da je možda u pitanju vatrena lopta, veoma svetao meteor koji se raspada u atmosferi. Mogu biti u obliku cigare sa komadićima koji se lome. Ali postalo je prilično očigledno da su to zapravo izazvali mladi pauci, rotirajuće mreže, veoma, veoma tanke mreže.

FK Fiorentina Foto: Telegraf

- Pauci koriste ove mreže kao jedra i povezuju se zajedno i dobijate veliku kuglu na nebu i pauci se voze na njoj da bi se kretali između lokacija. Oni samo lete na vetru i ove stvari su snimljene na 14.000 stopa iznad zemlje. Dakle, kada sunčeva svetlost klizi sa ovoga, dobijate sve vrste vizuelnih efekata.

Ova teorija je potkrijepljena činjenicom da su septembar i oktobar meseci kada pauci na severnoj hemisferi migriraju, spektakularne migracije pauka i danas su na naslovnim stranama. Ali to nije ubedilo sve. Između ostalo i Pinotija.

- Naravno da znam za hipotezu o migrirajućim paucima, to je čista glupost. To je stara priča i takođe glupa priča - kaže Pinoti.

Naučnici danas kažu da elementi koji su viđeni u "anđeoskoj kosi" se ne podudaraju sa teorijom o paucima. Tako da sve i dalje ostaje misterija. Šta god su naučnici rekli, oni koji su bili tamo su uvereni da ono što su videli nije ličilo ni na šta na zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chester

    2. novembar 2023 | 08:42

    Otislo je u pravcu Grocke

  • Kiri

    2. novembar 2023 | 09:18

    Jedva cekam ove poput ovog Cestera kad se stvarno bude otkrilo. Druze mozes da me ubedis da su 2-3 coveka videla nesto cudno i da je to glupost ali 10 000 ljudi... Tvoj mozak ne moze ni da pojmi prostranstvo univerzuma a kamoli sve sto tamo zivi.

  • N

    2. novembar 2023 | 09:46

    Cuj pauci napravili kugle i leteli na njima, samo nek se izmisli nesto da ne budu vanzemaljci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA