≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Znate li ko je stadionu Zvezde dao nadimak Marakana? Najveći je tad stigao u Beograd i ušao u istoriju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveći fudbaler svih vremena bio je "kum" Zvezdinom stadionu

  • 8
FK Crvena zvezda, Marakana, FK Napoli Foto: MN Press

Crvena zvezda će ugostiti Red Bul Lajpcig u utorak od 21.00 na stadionu Rajko Mitić, poznatom kao popularna "Marakana".

Iako Zvezda već neko vreme nosi ime po svojoj velikoj legendi, prvoj Zvezdinoj zvezdi, u narodu je ustaljen naziv Marakana i tako će očigledno biti dokle god postoji ovaj stadion.

Kada god inostrani klubovi gostuju na Marakani, mediji posvete posebnu pažnju stadionu.

Uglavnom je to vezano za tunel, verovatno najduži u svetu od svlačionice do terena, koji prolazi direktno kroz grotlo najvatrenijih navijača podno severne tribine.

Ali, nemački Sport 1 sada je napravio i priču o tome kako je zapravo Zvezdin stadion dobio nadimak Marakana.

Podsetimo, Zvezdin stadion je izgrađen 1963. godine, građena je tri godine, a otvoren je 1. septembra 1963. godine protiv Rijeke, kada je Zvezda slavila sa 2:1 pred 55.000 gledalaca, iako tada još tribine nisu bile dovršene.

Kasnije je na ovom stadionu bilo i po 100.000 navijača, a rekord je zabeležen 23. aprila 1975. godine na meču polufinala Kupa pobednika kupova protiv Ferencvaroša iz Mađarske.

Ali, nadimak koji stadion nosi i danas, potiče iz 1969. godine, a za to je zaslužan najveći fudbaler tog vremena, a verovatno i najveći ikada - Brazilac Pele.

Njegov Santos je te godine igrao u Beogradu prijateljski meč protiv Zvezde, a Pele je tada Zvezdu opisao kao "evropske Brazilce", pa se i veličina i sličnost stadiona takođe uklapala i tako je Pele postao "kum" Zvezdinom stadionu.

- U moje vreme na stadionu je bilo 100.000 ljudi. Centar bivšeg jugoslovenskog fudbala je bio u Beogradu. Kada je Pele došao u Beograd na prijateljsku utakmicu sa Santosom 1969. godine stadion je dobio nadimak Marakana - opisao je Dragoslav Stepanović za nemačke medije.

- Navijači stoje 100 odsto iza kluba i podrška je od prvog do poslednjeg minuta. Ovakvih navijača, kojih će na stadionu biti 50.000 do 60.000 nema puno u Evropi. Oni utiču na protivnika i pomažu sopstvenom timu. Ovi navijači će pevati 90 minuta. Nije važno da li će Lajpcig ili Zvezda voditi. Navijaš za svoj klub dok više ne možeš. Lepo je znati da ti oni drže leđa, čak i ako više nemaš snage. Oni su jaki i to vam pokazuju, to mnogo pomaže - rekao je Stepanović.

Kakav ishod očekujete na meču Zvezda - Lajpcig?

Glasajte

(Telegraf.rs)

Video: Kanga napravio šou na treningu Zvezde pred Lajpcig: "Sutra igra Mrkelin sin"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    7. novembar 2023 | 17:59

    A znate li da ste postali od tima Jugoslavija i od njih ste sve nasledili (pokrali) uz pomoć Krcuna i ostalih Udbaša Komunjara!!!

  • Sla

    7. novembar 2023 | 17:36

    Kontam krc.n kad nije

  • Tirana zna istinu

    7. novembar 2023 | 18:50

    A zasto tim nazovi navijacima ne pokazete istinu kako je Enver Hodza kumovao tom nazovi srpskom klubu na nagovor krcuna i zasto je prva utakmica bila u tirani .ljepo bi bilo da mladji navijaci znaju istinu , jest bolna al je istina..taj klub je napravljen kao antisrpski a vidi se i po danasnjem djelovanju da je matrica ista kao i u vrijem kumovanja ..bolje da vas nema

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA