Vreme čitanja: oko 3 min.

Klementeova izjava o Srbima se masovno širi, a evo kako je legendarni Španac postao selektor Orlova

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koban je bio duel protiv Kazahstana, koji nas je skupo koštao

  • 3
Havijer Klemente Foto: MN Press

Havijer Klemente je postao prvi selektor samostalne Srbije nakon što se Crna Gora na referendumu otcepila i proglasila nezavisnost.

Vodio je ekipu od jula 2006. godine do 6. decembra 2007. kada je raskinut ugovor sa Fudbalskim savezom Srbije.

Nedavno je Klemente pričao u jednom intervjuu o tom periodu, a njegove izjave nisu prošle nezapaženo i masovno su se širile po društvenim mrežama i preneli su ih svi mediji u Srbiji.

- Prvi put nakon što su se odvojile Srbija i Crna Gora. Imao sam odličan tim, ali problem je bio - bili su Srbi. Srbi su dobri protiv jakih, a preziru slabije. U tom kvalifikacionom periodu, prvo su bili Portugal i Poljska. Nijedna od tih ekipa nas nije pobedila. Ispustili smo bodove protiv Kazahstana! Ali Srbi su govorili: "Kako možemo igrati protiv ovih, veoma su loši'. Odigrali smo veoma dobro, nismo izgubili od jakih, pobedili smo Finsku i izgubili od Belgije, 3:2. Zbog meča sa Kazahstanom smo eliminisani. To su bili Srbi - rekao je Klemente.

Inače, Klementea je za selektora Srbije postavio Zvezdan Terzić, sadašnji generalni direktor Crvene zvezde, koji je u to vreme bio predsednik Fudbalskog saveza Srbije.

Terzić je u velikoj životnoj ispovesti za Telegraf iz 2019. godine otkrio i kako je doveo Španca i da je isprva razmišljao o drugim imenima, poput Roberta Manćinija i Siniše Mihajlovića.

Havijer Klemente Foto: MN Press

- Kada smo primili šest golova od Argentine, sve je puklo. Desilo se da ja sada treba da biram selektora, ali u tom trenutku nisam video nikoga u Srbiji koji bi imao autoritet i koji bi doneo neku novu energiju.

- I tražio sam neka rešenja. Razmišljao sam o Manćiniju i Siniši Mihajloviću. Mnoga inostrana imena su bila u opticaju, a ideja za Klementea se slučajno javila. Tačnije, na aerodromu sam slučajno sreo jednog agenta čiji prijatelj je bio Klementeov agent. I on mi tada kaže: ‘’Vidi, što ne dovedeš Klementea?’' Pa što bi on došao u Srbiju? Bio je selektor Španije, potukao sve rekorde.

- A on će ti meni: ''Pazi, Klemente je trener Atletika iz Bilbaa, ali se posvađao sa predsednikom jer mu je ovaj potrošio novac za budžet za jednog igrača. Napustio je pripreme. Slobodan je i interesuje ga da radi kao selektor.''

- Ja seo na avion, otišao u Španiju i dogovorio se s njim. Klemente je jedan sjajan tip. Dobro smo počeli. Od 12 bodova on je uzeo 10. Kiksnuli smo u Kazahstanu, to je bila neoprostiva greška koja nas je koštala neodlaska na EP. Ali smo podmladili reprezentaciju i tad su počeli da igraju svi ovi koji su odveli Srbiju na SP 2010. godine. Imali smo 2007. prvenstvo Evrope u Holandiji za mlade i Klemente je polako uvukao sve te igrače u A tim - rekao je Terzić, a potom se osvrnuo na taj meč sa Kazahstanom koji je apostrofirao upravo Klemente.

- Klemente je malo potcenio Kazahstan. Protiv njih smo igrali 24. marta čini mi se, a četiri dana kasnije smo čekali Porugaliju. I on je rekao tada: ‘’Ako bez ovih četiri ili pet igrača ne mogu da dobijem Kazahstan, onda i ne treba da idem na EP.’’ Hteo je da sačuva ekipu. Odmarao je Krstajića, Dragutinovića i još par igrača koji su imali kartone i kojima je pretila suspenzija za Portugaliju. A onda smo protiv te iste Portugalije odigrali jednu od najboljih utakmica reprezentacije u poslednjih 15 ili 20 godina.

(Telegraf.rs)

Video: Koliko Barak Bahar može da bude 100% glavom u Zvezdi s obzirom na rat u Izraelu?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dorćolac

    9. novembar 2023 | 14:05

    Zlo je Zvezdan i biće opevan u pesmama kao zlo fudbala!

  • trtoje

    9. novembar 2023 | 16:50

    dali se to indirktno pominje nov zvezdin trener.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA