≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Bez nas bi bilo ubijenih, a cela Sofija razbijena i u plamenu": Otkriveni jezivi detalji haosa u Bugarskoj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svet je šokiran scenama iz Sofije

  • 3
Navijači Bugarska Foto: Tanjug/AP

Potpuni haos na ulicama Sofije viđen je ovog četvrtka uoči meča grupe G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine između Bugarske i Mađarske, a posle nereda u kojima je najmanje 12 lica povređeno, oglasili su se i čelnici policije. 

Naime, tokom dana lokalni mediji su saopštili da na hiljade bugarskih navijača na ulicama Sofije protestuje zbog načina na koji se upravlja Fudbalskim savezom Bugarske. Potom, usledili su neredi i potpuni haos.

Kako prenosi bugarski Sportal, ovog petka u 8 sati, čelnici policije, direktor Ljubomir Nikolov i njegov zamenik Stefan Ivanov izneli su detalje nereda.

- Pre početka planiranog mirnog protesta, preduzeli smo sve neophodne mere. Međutim, u jednom trenutku, demonstranti, bez ikakve provokacije, postali su izuzetno agresivni. To je bez presedana agresija. Neviđena! Policajci na prvoj liniji nisu imali zaštitnu opremu. Demonstranti su počeli da razbijaju, uništavaju. Oštetili su privatna vozila parkirana na ulici. Ugrozili su živote i zdravlje ljudi, pa čak i sopstvene. Nakon višestrukih upozorenja da prestanu sa tim delovanjem, preduzeli smo mere za razbijanje mase u cilju zaštite života i zdravlja ljudi oko sebe.

- Vodeni top, o kojem se toliko komentarisalo, nema fizički kontakt sa prekršiocima. Nakon višestrukih upozorenja, normalni građani protesta su se povukli. Ali grupa navijača različitih frakcija klubova, koji su istorijski imali netrpeljivost jedni prema drugima, razmišljali su drugačije. Tada su zapalili policijski autobus. Krenuli su ka Sportskoj hali, razbijali sve pred sobom, uključujući prozore ministarstva, napadali privatna vozila. Zatim su uhapšeni. Ima dosta povređenih policajaca i demonstranata. Broj se stalno menja.

Preduzećemo sve mere i iniciraćemo tužilaštvo, ako je potrebno - rekli su oni i dodali:

- Uhapšeno je 33 lica. Ima maloletnika. Trojica su uhapšeni zbog paljenja autobusa. Zbog oštećenja opštinske i privatne imovine. Mi smo sprečili da bude ubistava! Da nije bilo nas, bilo bi žrtava. Cela Sofija bi bila u plamenu sa velikom štetom. Došlo bi do nepovratnog procesa. Provokatori su se pojavili nakon što je broj protestanata premašio 4000 ljudi. Tada je počeo vandalizam. Cilj je bio spojiti nevine i agresivne kako bismo ih teže otkrili. Ali mi smo ih otkrili - bili su kategorični Nikolov i Ivanov na briefingu.

Da podsetimo, navijači više bugarskih klubova okupili su se danas popodne u blizini stadiona "Vasil Levski" gde je od 18 časova odigran meč između Bugarske i Mađarske, koji se igra bez publike.

Najmanje 12 osoba je povređeno u sukobu bugarskih navijača u Sofiji sa lokalnom policijom uoči i tokom utakmice između Bugarske i Mađarske u grupi G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj, prenosi bugarski Sportal.

(Telegraf.rs)

Video: "Došli smo da popijemo pivo nije nam važan rezultat": Hit izjava navijača pred meč Bugarske i Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    17. novembar 2023 | 10:28

    Mi smo normalna država kod nas nema ovakvih problema osim kada je većiti derbi koji u BG izgleda kao velka promocija žandarmerije i specijalnih vozila!

  • Igi

    17. novembar 2023 | 11:15

    Madlen Krstajić izazvao građanski rat u Bugarskoj 😂

  • Srbija

    17. novembar 2023 | 13:18

    Samo u Srbiji demonstranti maltretiraju mirne gradjane ,blokiraju im ulice ,da ne stignu na posao u bolnicu. Ali Srbima su preko glave nasilnici ,i narod polako gubi nerve.Plasim se da sledeći put kad blokiraju puteve ,a neko vodi svog u bolnicu ne dodje do tuče.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA