≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Piksi blistao posle odlaska na EURO: "Ne može bez tenzija, morate malo i da drhtite! Ovi igrači su heroji"

Vreme čitanja: oko 7 min.

Srbija je igrala nerešeno sa Bugarskom 2:2

Fudbalska reprezentacija Srbije igrala je 2:2 sa Bugarskom i time je otišla na Evropsko prvenstvo posle 24 godine pauze. Selektor Dragan Stojković Piksi je bio jako srećan na konferenciji za medije zbog tog ishoda.

Istakao je pre svega da je ekipa verovala do samog kraja.

- Čestitam vam svima Evropsko prvenstvo. Jeste da ste morali da čekate 24 godina, Vlahović se gotovo nije ni rodio tad, zapravo jeste, bio je beba. Ovo je generalno veliki dan za srpski fudbal, uspeli smo ono što smo imali u planu, nešto što smo verovali da možemo. Ovi igrači su heroji, jedna zlatna generacija koja je upisala svoja imena zlatnim slovima. Prvi put Srbija kao samostalna država će biti deo najveće smotre u Evropi. Velika satisfakcija, radost, uspeli smo u tome, verovali smo. Ovo prvenstvo ide kao poklon Srbiji, državi, zavijoriće se srpska trobojka. 

Ne može bez drame...

- Ne može bez tenzija, morate malo da drhtite. Rekao sam da meč neće biti lak, videli smo dosta lepih akcija, jedno poluvreme smo dominirali, svesni da imamo vođstvo 1:0. Onda su se desile jedna, pa druga greška, pokazali smo mentalitet, da ne želimo da se predamo i da budemo poraženi, to su odlike velikih ekipa. Mislim da taj drugi pogodak naš i izjednačenje koje je značilo da ćemo se kvalifikovati... Nisam znao rezultat iz Budimpešte, momci zaslužuju čestitke, to su momci koji su imali šok posle Škota, podigli su se, uspeli da odu na SP, da budu prvi u Ligi nacija. Našoj naciji poklanjam i vraćam im dug za Katar. Ovaj EURO je moj dug prema naciji zbog onog od prošle godine.

Nije razmišljao ni o čemu strašnom na 1:2....

- Ovo je bila taktička utakmica. U psihološkom smislu je bilo jako teško. Bez ozbira, ponavljam, pokazali smo odličan karakter, povukao sam neke poteze sa klupe, mislim da su bili dobri, ne da mislim, nego sam siguran. Nije bilo panike ni kod 1:2, stalno igračima to ponavljam. Ako dođe do situacija koje nam ne idu u prilog, verujemo da možemo do rezultata.

Šta treba popraviti?

- Čovek se uči dok je živ, treba vam vremena za rehabilitacijom. Posle žreba sam rekao da možemo i da ćemo otići na prvenstvo. To obećanje koje sam dao sam na kraju i ispunio. Ovo je za sve one koji nas vole, za oni koji ne misle isto, ovo je i njihov uspeh. Srbija može da bude ponosna. Ovi igrači su napravili jedan rezultat koji će se pamtiti i oni su za mene heroji. Zašto? Zato što je ispisana istorija. Ove kvalifikacije su bile istorijske za nas i uspeh je plasirati se. Stavljaš ime svoje u istoriju, to ne može da se kupi, jer cena ne postoji. Oni su zaslužili da budu respektovani.

Dragan Stojković Piksi Foto: MN Press

Kako sprečiti greške koje vode ka golovima rivala?

- Negde je slično, ali znate kako, uvek ponavljam neke stvari, a to je da kada igrate jednu ovakvu utakmicu, treba da greške dovedete na minimum. Greške se dešavaju, mi nekada postižemo golove zbog grešaka protivnika. Mi se trudimo da to svedemo na minimum. Greške moraju da budu na minimumu, desilo se što se desilo. Najvažnija je ta reakcija. Srbija nije želela, niti htela da dopusti da izgubi ovu utakmicu. To je jako važno da su igrači bili dovoljno pribrani, bez panike, da veruju do kraja da mogu da daju gol. Ubuduće ćemo sigurno raditi na ispravljanju tih stvari, korigovanju, ali ne možete nikada sa garancijom da tvrdite nešto. Nekada se desi nešto nepredviđeno. Sve u svemu, pobedili večeras ili igrali nerešeno, nama je svejedno. Igrali smo na rezultat. 

Cilj je na kraju ostvaren, što je najvažnije.

- Treba da odredite plan i cilj i da se držite tog puta. Protivnici vas analiziraju. Ko god da igra protiv Srbije, daje više sto posto mogućnosti. Svako želi da se dokazuje protiv nas. To ko će šta da kaže i interpretira misli, to je nevažno. Bitno je šta ja kažem, šta igrači rade na terenu, kako funkcioniše svlačionica. To mene ispunjava kao trenera, evo već tri godine nikada nisam imao problema sa komunikacijom. Svaka utakmica iziskuje napor. Nekome će se svideti to, nekome se neće svideti, ali mnogi meni kažu da je semafor važan i to je bitno. Kako dolaziš to njega to je totalno nebitno. Možda su i u pravu. Mi smo večeras morali da budemo svesni značaja na kraju, ali opet smo uspeli u cilju koji smo zacrtali. Danas dva štopera daju dva gola, kada daju golove, onda je sve kako treba.

Odveo je Piksi Srbiju na dva uzastopna velika takmičenja.

- Uvek postoji ta satisfakcija za posao koji radite da ga radite pošteno i da verujete u svoje ideje. To je ta trenerska satisfakcija, ali ništa više od toga, niti sam čovek koji će da hvali samog sebe, to nisam nikada radio, niti ću raditi. Nisam čovek koji se kiti tuđim perjem, ponašam se normalno, bez euforije. Jeste možda hladno bilo juče u Leskovcu i danas, što se vremena tiče, ali je toplo oko srca.

Piksi ostaje selektor Srbije i posle ovih kvalifikacija, sada je i definitivno...

- To je to, ne znam šta bih novo mogao da kažem...

Konferencija za medije, selektor Dragan Stojkovic Piksi, Aleksandar Mitrovic Foto: Nikola Anđić

Imaće vremena da se popravi igra...

- Imaće vremena za duboke analize, da vidimo gde smo bolji. Na kraju rezultat je takav da pokazuje da će srpska trobojka da se vijori u Nemačkoj. 

Šta Leskovac znači za Piksija?

- Ovi mlađi su dobili lekciju iz istorije. Mene vezuju lepe uspomene za Leskovac, bio sam srećan i radostan. Rekli smo ako se završi stadion da ćemo da dovedemo reprezentaciju. Tu radost delimo sa svima. Istorijski uspeh za fudbalsku Srbiju. Kovali smo plan i taktiku u Nišu, a egzekuciju smo imali u Leskovcu. Moje srce je puno, prezadovoljno svim što se desilo. Hvala na velikoj podršci i gostoprimstvu svima u Nišu, a i ovde da našoj reprezentaciji bude lepo i da bude dočekana na pravi način. Ovaj deo zemlje, naravno, ovaj jug bio je i ostao u mojoj duši. To se nikada neće promeniti. Drago mi je da je ispisana jedna stranica lepa istorije u ovom prelepom gradu. Nadam se da nećemo ovde poslednji put, da ćemo doći ponovo jednog dana.

Bićemo u četvrtom šeširu najverovatnije na žrebu. To Piksiju ne smeta.

- Kvalifikovati se nije lako, ali ovo treba da postane obaveza. Trudićemo se, bili smo pod šokom posle Katara, trebalo je istrpeti kritike i sve to. Mene mogu da kritikuju, to nije sporno, meni smeta kada su igrači na tapetu. Znam da se bore i da daju sve od sebe. Nije lako podići se posle svega toga. Ali smo na kraju krajeva, a to je ono što se pamti, otišli na EURO. Bilo je mnogo problema, sankcija, igranja u nenormalnim uslovima, prazan stadion sa Mađarima, mnogo stvari koje nisu fudbalske, nemate ambijent. A imate i one koji ne vole uspeh, pa koji stalno komentarišu. Moje srce je puno jer sam Srbiji darovao ovo. Što se mene tiče, ne moram da budem trener od sutra. Ovo je nešto što me čini ponosnim. Da li sam drugi, treći, četvrti šešir, to je najmanje bitno. Ali imamo vremena da ispravimo neke stvari, da nam igrači budu spremni, zdravi... Da razmislimo oko sistema, postavke, da vidimo kako treba sve to da izgleda. U martu imamo dve prijateljske utakmice. Za nas to nije baraž. To ćemo da vidimo da nešto korigujemo. Ali o tom potom. 

Ponovio je Piksi pohvale.

- Raduj se Srbijo, zaslužila si, igračima kapa dole, dali su sve od sebe i zasluženo idu na Evropsko prvenstvo. Hvala čitavom stručnom štabu, svi su radili maksimalno kako bi igrači bili tretirani kako treba. Igrači su se odužili kako bi Srbiju kvalifikovali na šampionat u Srbiji, ponavljam.

Bilo je mnogo dece.

- Meni je žao zbog toga. Momenti su bili onako malo nenormalni. Nenormalno je i da nam Bugari daju dva gola, pa da se vratimo. Žao nam je zbog te dece, ali nam je drago što je 90% stadiona bilo ispunjeno decom, što će se sećati te utakmice i plasmana Srbije na prvenstvo. Potrudićemo se u nekom budućem vremenu da te greške ispravimo, kako na terenu, tako i van, da nam deca budu srećna i zadovoljna. Samo da ne budemo kažnjeni. Samo da nas ne opale nekom kaznom.

(Telegraf.rs)

Video: Orlovi idu na Evropsko prvenstvo u fudbalu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    19. novembar 2023 | 18:02

    Koja demagogija, nisi namestio ekipu vec 4 god, igra sve gora, ne moze ni jedna ozbiljna ekipa da se dobije ovako,!

  • Dejan

    19. novembar 2023 | 18:02

    Realno , katastrofa .

  • janko

    19. novembar 2023 | 17:52

    Nov selektor.ODMAH!!! Stojkoviću nešto fali kada se raduje ovakvom igrom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA