≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Za 17 godina Srbija promenila čak 11 selektora: Piksi najuspešniji, možete li da pobrojite ostale?

Vreme čitanja: oko 7 min.

Od Havijera Klementea do Dragana Stojkovića

  • 12
Treneri Havijer Klemente, Dragan Stojković Piksi, Radomir Antić, Siniša Mihajlović, Slavoljub Muslin, Vladimir Petrović Pižon, Miroslav Đukić,  Ljubiša Tumbaković, Radovan Ćurčić i Dik Advokat Foto-kolaž: MN Press, Tanjug/Strahinja Aćimović/AP

Fudbalska reprezentacija Srbije se 19. novembra nakon meča sa Bugarskom koji je završen rezultatom 2:2 kvalifikovala na Evropsko prvenstvo. Biće to prvo učešće Orlova posle 24 godine i prvo pod imenom Srbija. Podsećanja radi, naša zemlja je propustila čak pet poslednjih prvenstva, a selektori su se menjali kao na traci. Od 21. maja 2006. godine, kada je prestala da postoji Državna zajednica Srbije i Crne Gore, naša zemlja je promenila čak 11 trenera! Pa, da krenemo redom...

Havijer Klemente

Kada je 21. jula 2006. godine, Bask seo na klupu javnost je imala visoka očekivanja. Pomenuti trener se već dokazao i stekao ime, a u prilog tome govorile su dve titule prvaka Španije sa Atletik Bilbaom, te po jedan Kup i Superkup Španije. Počeo je veoma dobro. U prvoj zvaničnoj utakmici Srbija je pobedila Češku na gostovanju sa 3:1, a Orlovi su prikazali veoma dobru igru protiv favotizovanog rivala. I u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo Srbija je dobro igrala uvodne partije, savladavši Belgiju, Jermeniju, Azerbejdžan.. Ipak, nastavak nije doneo ništa dobro, pa je posle šokantnog poraza od Kazahstana i kraha u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Austriji i Švajcarskoj došlo do prekida saradnje. Klemente je nacionalni tim napustio 6.decembra 20007. godine

Bilans 16-7-7-2

Havijer Klemente Foto: MN press

Miroslav Đukić

Posle Klementea na red je došao Miroslav Đukić. Tada izuzetno talentovani strateg, uspeo je da sa Partizanom bude jesenji šampion i taman kada se očekivalo da će crno-bele voditi i do titule u prvenstvu Srbije posle dve sušne godine, dobio je poziv koji se ne odbija. Napustio je kormilo kluba iz Humske i postao selektor, a na klupi Partizana nasledio ga je Slaviša Jokanović. Đukić je u novog selektora promovisan 25. decembra 2007. godine, a debi je imao 6. februara 2008. na prijateljskom meču protiv Makednonije koji je završen rezultatom 1:1. U narednim mečevima bio je poražen od Ukrajine 2:0, Rusije 2:1, Nemačke 2:1 i uz to zabeležio remi sa Irskom !:1. Predvodio je sekeciju Srbije na Olimpijsom turniru u Pekingu, ali se ta epizoda neslavno završila pošto je Srbija u konkurenciji Obale Slonovače, Argentine i Australije osvojila samo jedan bod i završila takmičenje. Smenjen je krajem avgusta 2008. godine, dok će ostati upaćeno da reprezentaciju Srbije nije vodio ni u jednom zvaničnom meču.

Bilans 5-0-4-1

Miroslav Đukić Foto: MN Press

Radomir Antić

Đukića je zamenio jedini trener na svetu koji je vodio sva tri španska giganta - Atletiko Madrid, Real Madrid i Barselonu. "Čovek fudbala", kako je za sebe voleo da kaže Antić, briljatno je vodio Orlove u kvalifikacionom ciklusu za Svetsko prvenstvo, a prava potvrda toga bila je pobeda protiv Rumunije od 5:0 na Marakani, čime je overena viza za Mundijal u Južnoj Africi 2010. godine.Ipak, i pored velike euforije desio se krah na Svetskom prvenstvu. U grupi koju su pored naše selekcije činile još i Gana, Australija i Nemačka, pretrpljena su dva poraza (Gana 1:0, Australija 2:1) i savladana je Nemačka sa 1:0, što je bilo nedovoljno za prolaz dalje. Ubrzo nakon toga dolazi do sukoba između Antića i tadašnjeg predsednika saveza Tomislava Karadžića, što je rezultiralo odlskom stratega sa klupe Srbijje.

Bilans 28-17-3-8

Radomir Antić Foto: MN Press

Vladimir Petrović - Pižon

Iako je splasnula euforija kada je reprezentativni fudbal u pitanju, poverenje u još jednom kvalifikacionom ciklusu za Evropsko prvenstvo dato je legendi jugoslovenskog fudbala - Vladimiru Petroviću Pižonu. Loša atmosfera oko same reprezentacije umnogome je uticala na kasniji razvoj situacije. Posle uvodnog poraza protiv Estonije od 3:1, usledila je utakmica sa Italijom u Đenovi koja je registrovana rezultatom 3:0 za domaćina. I pored svih problema, naša selekcija je imala šansu za prolaz dalje, a posle beogradskih 1:1 protiv Italije, u Sloveniji nam je bila potrebna pobeda. Ne samo da nismo pobedili, već smo primili gol sa pola terena, dok je kapiten Nemanja Vidić promašio penal za propuštanje još jednog prvenstva Evrope. Nedugo nakon toga Vladimir Petrović je smenjen,

Bilans 13-5-5-3

Vladimir Petrović Pižon Foto: Marko Jovanović

Radovan Ćurčić

Trener superligaškog kalibra bio je prinudno rešenje na klupi Srbije. Podsećanja radi, on je taj posao obavljao u dva mandata. Ćurčić je već na početku bio lišen pomoći dva najbolja igrača, jer su se nakon meča sa Slovenijom od reprezentativnog dresa oprostili Nemanja Vidić i Dejan Stanković. Već u Aprilu 2012. godine je smenjen, a na njegovo mesto postavljen je legendarni fudbaler, Siniša Mihajlović. Kasnije je vodio tim i tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine, koje su neuspešno okončane. Vredna pomena je pobeda protiv Albanije u Elbasanu od 2:0.

Bilans 14-5-1-8

Radovan Ćurčić Foto: MN Press

Siniša Mihajlović

Apetiti posle dolaska Siniše Mihajlovića na mesto selektora naglo su porasli. U maju 2012. na sednici Fudbalskog saveza Srbije jednoglasno je izabran za selektora, potpisavši dvogodišnji ugovor. To je značilo da će voditi reprezentaciju najmanje do kraja kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Odmah je sa igračima postigao sporazum o ponašanju, što je uključivalo i to da svi moraju da pevaju nacionalnu himnu. Upravo iz tog razloga, Adem Lajić je suspendovan iz reprezentacije. naša selekcija je u grupi ubedljivo savladala Vels sa 6:1 i mnogi su se nadali da bi mogli da se nađemo na Mundijalu, ali su tri uzastopna poraza (Belgija 3:0, Makedonija 1:0 i Hrvatska 2:0) ugasila i poslednju nadu. Mihajlović je reprezentaciju napustio 19. novembra 2013. godine.

Bilans 19-7-4-8

Siniša Mihajlović Foto: MNPress

Dik Advokat

Čelnici saveza pokušali su da privole neko "jako" ime kako bi se ekipa domogla Evrospkog prvenstva 2016. godine, a između Feliksa Magata i Dika Advokata, izbor je pao na Holanđanina. Pomenuti strateg je beležio uspehe kako u klupskom, tako i reprezentativnom fufbalu, pa je ovdašnja javnost bila oduševljena njegovim imenovanjem. Ipak, nije išlo kako je planirano. Kvalifikacije za prvenstvo Evrope počele su remijem protiv Jermenije 1:1, prekinuti meč sa Albanijom registrovan je u njihovu korist rezultatom 3:0, dok je poraz u novembru 2014. godine od Danske 3:1 značio i definitivan kraj saradnje sa Dikom Advokatom.

Bilans 3-0-1-2

Dik Advokat Foto: MN Press

Slavoljub Muslin

Nakon što je do kraja kvalifikacija za EURO 2016. godine reprezentaciju predvodio Radovan Ćurčić kao prelazno rešenje, na klupu Orlova stigao je Slavoljub Muslin. Preuzeo je ekipu u maju 2016. godine, zasukao rukave i nakon dva propuštena velika takmičenja (Svetsko prvenstvo 2014. i Evropsko prvenstvo 2016.) odveo Srbiju na Mundijal u Rusiji. U konkurenciji Republike Irske, Velsa, Austrije, Gruzije i Moldavije zauzeo je 1. mesto u grupi i kada se činilo da će sa Srbijom napraviti uspeh i na prvenstvu, usledio je - otkaz. Razlog nije saopšten, ali je strateg izjavio da se sa čelnicima Fudbalskog saveza Srbije nije složio oko izgleda tima na Mundijalu.

Bilans 16-8-5-3

Slavoljub Muslin Foto: MN Press

Mladen Krstajić

Muslina je na klupi reprezentacije Srbije zamenio njegov tadašnji pomoćnik Mladen Krstajić, te dobio prefiks "vršilac dužnost". Tokom azijske turneje gde je Srbija remizirala sa Južnom Korejom 1:1 i pobedila Kinu 2:0, Fudbalski savez Srbije odlučio je da nekada odlični štoper postane selektor i vodi tim na Mundijalu u Rusiji 2018. godine. Srbija nije uspela da prođe grupu u kojoj su bili još i Brazil, Švajcarska i Kostarika, a pomenuti strateg nastavio je da vodi nacionalni tim i u Ligi nacija. Ipak, preko poraz od Ukrajine od 5:0 savez nije mogao da pređe, pa je 13. juna 2019. godine Krstajiću uručen otkaz.

Bilans 19-9-5-5

FSS, Aleksandar Kolarov, Mladen Krstajić Foto: Marko Jovanović

Ljubiša Tumbaković

Posle Mladena Krstajića, selektorski poziv dobio je Ljubiša Tumbaković. Iskusni strateg koji važi za jednog od najboljih trenera Partizana u istoriji našao se u delikatnoj situaciji. Iako pored Ukrajine i Portugala nije mogao da izbori plasman na Evropsko prvenstvo preko kvalifikacija, Srbija je imala šansu da se preko Lige nacija domogne pomenutog takmičenja. U polufinalu Srbija je savladala u Oslu favorizovanu Norvešku sa 2:0, ali je u finalu poražena od Škotske nakon penala. U regularnom toku bilo je 0:0. Tumbaković je smenjen 15. decembra 2020. godine.

Bilans 14-6-4-4

Ljubiša Tumbaković Printskrin: Youtube/FSS

Dragan Stojković

Trećeg martovskog dana 2021. godine udarna vest u svim medijima bila je - Dragan Stojković-Piksi postao je novi selektor Srbije. Nekadašnji prvi čovek Fudbalskog saveza Jugoslavije i FK Crvene zvezde je sa reprezentacijom Srbije beležio zaista zavidne rezultate. U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine njegovi izabranici delovali su raspevano i moćno, a kao šlag na tortu došla je pobeda u Lisabonu protiv Portugala od 2:1. Na taj način Orlovi su obezbedili direktan plasman na Mundijal. U ovoj azijskoj zemlji se nisu proslavili i pored velikog očekivanja javnosti - osvojen je bod u meču sa Kamerunom (3:3), te zabeležena dva neuspeha (Brazil 0:2 i Švajcarska 2:3), pa je takmičenje završeno u grupnoj fazi. Stojković je i nakon prvenstva ostao na kormilu naše selekcije i bio selektor tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2026. godine u Nemačkoj, koje je takođe završio uspešno. U grupi sa Mađarskom, Bukarskom, Litvanijom i Crnom Gorom, Srbija je osvojila 14 bodova i direktno se plasirala na EURO. Ovaj podatak stavlja Stojkovića na mesto najuspešnijeg trenera u istoriji naše zemlje.

Bilans 35-20-7-8

Dragan Stojković Piksi Foto: MN Press/Marko metlaš

Video: Stojković: Dobra provera u Belgiji, okrećemo se Bugarima, znamo šta želimo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сава

    25. novembar 2023 | 15:22

    Антић је био врхунски Тренер велики Ауторитет, Пикси у поређењу са њим Аматер…

  • da li je uspeh

    25. novembar 2023 | 16:34

    od 32 da budeš 33

  • posle katara

    25. novembar 2023 | 16:35

    piksi je trebao da preuzme ekipu mesne zajednice brzi brod

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA