≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gde su Zvezda i Partizan u odnosu na najbolje klubove Evrope i sveta? Super-algoritam je precizno izračunao

S. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fudbalski "vanzemaljci" utrkuju se za prvih 10 mesta

  • 7
Fudbal stadion grbovi Foto-ilustracija: Shutterstock,Pngwing

Zvezda, Partizan, neko treći? Jedno od najčešće postavljenih pitanja među ljubiteljima fudbala jeste: Ko su najbolji timovi Srbije, Evrope i sveta? Svaki od navijača ima subjektivni stav, pa je tako  mnogo emocija uneto u svaki od klubova, a preciznog odgovora nema. Ipak, zahvaljujući modernim tehnologijama, postoji Opta Power Rankings koji ima svoj sistem uz pomoć kojeg je sastavljena rang lista. Na nesreću navijača u Srbiji, naši klubovi su negde daleko iza najboljih. 

Da pojasnimo, ovaj sistem predstavlja globalni sistem rangiranja timova. Funkcioniše tako što se dodeljuje ocena sposobnosti za preko 13.000 domaćih fudbalskih timova na skali od nula do 100, gde je nula najslabije rangiran tim na svetu, a 100 je najbolji tim na svetu.

Ko su najbolji timovi Evrope i sveta?

Ovaj sistem rangiranja ažurira se na seedam dana . Tako, kako stvari stoje početkom ove nedelje, na prvom mestu je Mančester Siti sa rejtingom 100. Itza njega su Bajern Minhen, Real Madrid, Liverpul, Arsenal, Inter, Barselona, a prvih deset kompletiraju Atletiko Madrid, PSŽ i Borusija Dortmund.

Primera radi, Juventus je na 16. mestu, Porrto je 21., a Mančester junajted na 22. mestu. Iza njih slede Milan, Čelsi, Vest Hem.

Kada je reč o srpskim klubovima, najbolje rangirana je Crvena zvezda. Crveno-beli su trenutno na 136. mestu sa 80.3 rejtingom. Partizan je na 311. mestu sa rejtingom 75.9, a TSC na 563. mestu sa rejtingom 72.7. Takođe, četvrti srpski klub na ovoj listi je Čukarički koji je na 911. mestu.

Da podsetimo, svi srpski klubovi, učesnici evropskih takmičenja, nisu uspeli da obezbede plasman u narednu fazu i obezbede "proleće" među najboljim klubovima.

Opta fudbalsko rangiranje Printscreen: theanalyst.com

Kako funkcioniše rangiranje?

Sistem koristi "Elo" bazirani način ocenjivanja kako bi izmerio snagu svakog tima. Predstavlja ocenu učinka koja je nastala za rangiranje šahista, ali je onda prilagođena za brojne sportove, među kojima je i fudbal, kao i zvanična FIFA svetska rang lista kako za muškarce tako i za žene. Elo algoritamanalizira rezultate iz preko 2.500.000 utakmica od 1990. godine kako bi dodelio ocenu svakom timu, i ona je uporediva između liga, zemalja i kontinenata.

Cilj sistema je jednostavan. Nakon svake utakmice, bodovi ocene se razmenjuju između timova u zavisnosti od rezultata. Ono što domaći tim dobije u "Elo" bodovima, toliko gostujući tim izgubi Elo bodova (ili obrnuto). Ako domaći tim dobije 20 "Elo" bodova, gostujući tim će izgubiti 20 "Elo" bodova. Ovo je najjednostavnije predstavljeno, pošto se u obzir uzima i niz drugih parametara, poput broja golova na meč, rang svakog od timova, itd.

Kompletnu listu najboljih timova možete pogledati OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vratiće se rode

    4. decembar 2023 | 21:37

    Zvezda po ovome bolja od partizana dva ipo puta… ruku na srce i jeste

  • Numero Mag

    4. decembar 2023 | 21:49

    Pa dobro, nije tako crno 136. Zvezda 311. Partizan Numerologija kaže drugačije 1+3+6 = 10; 1+0=1 3+1+1 = 5 Zvezda je na1. Partizan na 5. mestu ;)))

  • Deki

    5. decembar 2023 | 08:21

    Zvezda nekad bila u prvih 10. Dok su je vodili pravi ljudi, od znanja, vizije i želje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA