≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od sada će u fudbalu postojati i narandžasti karton: FIFA donela novo pravilo, evo šta to znači za igrače

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nekada ne treba menjati dobitnu kombinaciju, ali ovo deluje kao pozitivna promena

  • 14
Narandžasti karton u fudbalu Foto: Rene Nijhuis / AFP / Profimedia

Internacionalna fudbalska federacija (FIFA) već neko vreme razmišlja o brojnim promenama u pravilima, kako bi fudbal učinili dosta atraktivnijim, ali i funkcionalnijim, a najnovija će biti takozvani narandžasti karton.

Na sastanku, koji se održava svake godine tokom novembra u Londonu, raspravljali su o potencijalnim merama koje bi mogle da smire igrače i trenere na terenu kada dođe do napete atmosfere i sukoba.

Odlučili su da u konkurenciji seniora oprobaju nešto što se prethodno testiralo na utakmicama mlađih kategorija, a to je narandžasti karton.

Međunarodni odbor fudbalskih saveza je odlučio da pored standardnih, crvenog i žutog, kartona uvedu i treću boju, koja će služiti da privremeno isključi igrača na period od 10 minuta i to bi se primenilo samo u slučaju njegovog ili njenog neprimerenog ponašanja.

U drugim sportovima imamo slične mere, rukomet ima kaznu od dva minuta, vaterpolo i hokej imaju svojevrsne kazne, a kako je najavljeno od sada će i fudbal to imati i prvi put ćemo videti u ruskoj Prvoj ligi.

Nema nikakve sumnje da bi ovo nateralo igrače da promene način komunikacije. Do sada je sudijama bilo izuzetno teško da izvade žuti karton u situacijama kada igrač već ima jedan, pošto to povlači dalje kazne, ne samo do kraja utakmice, već i za naredne mečeve. Ovo bi se ograničilo samo na tih 90 minuta i nema sumnje da bi se arbitri lakše odlučili za sankcije.

(Telegraf.rs)

Video: Nenad Lalatović o Zvezdi, Partizanu, grobarima, povratku u srpski fudbal, vređanju navijača

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA