≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dan kada je poginuo veliki miljenik navijača Zvezde i čovek koji je dao legendarni gol na derbiju

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošlo je 22 godine od smrti Cuneta Gojkovića

  • 2
Jovan Gojković Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

Bio je virtuoz u kopačkama, fudbalski majstor kom se predviđala blsitava karijera, miljenik navijača Crvene zvezde i čovek koji je četiri sezone nosio crveno-beli dres. Nažalost, na današnji dan pre 22 godine Jovan Cune Gojković je otišao u legendu. Prerano!

Bio je 22. decembar 2001. godine kada je putovao za Beograd iz Stare Pazove, kolovoz je bio klizav, što je bilo fatalno za njegov život. Gojković je izgubio kontrolu nad Hondom koju je vozio i zakucao se u stub kraj puta kod zgrade Geneksa.

Prethodno je u Beograd stigao iz Grčke, gde je u tom periodu igrao za Iraklis. Bio je umoran od puta, a vozio je i malo brže tog jutra, što je rezultiralo kobnim ishodom. Imao je samo 26 godina.

U Zvezdu je stigao iz Čukaričkog 1997. godine, ostaće upamćen po vanserijskim driblinzima koji su dizali publiku na noge, ali i po onom neverovatnom golu u 110. večitom derbiju za konačnih 4:0 protiv Partizana. Serijom driblinga matirao je čitavu odbranu crno-belih i stavio "šlag na tortu" velike pobede crveno-belih.

Gojković je odigrao osam derbija, tri puta je bio strelac. Sa Zvezdom je 2000. uzeo titulu i posle 103 odigrane utakmice i 31 postignutom golom je otišao u Iraklis.

Koliko su ga tamo voleli govori i podatak da je tadašnji predsednik Evangelos Mitilineos povukao broj 10 iz upotrebe i tako je bilo sve dok on nije napustio klub. Čak je i krstio njegovu ćerku Jovanu koja nije dočekala da upozna oca.

Cunetova supruga Ksenija je bila trudna i sa starijom ćerkom Nađom je tada ostala u Solunu, a svojevremeno se prisetila dog kobnog događaja.

- Zvao me je tu noć svaki čas. Poslednji put nešto posle tri sata. Sećam se da sam kitila jelku i da mi je rekao da skinem nekog anđela koji je bio na vrhu. Kaže „morbidno je“... U tom trenutku figura je sama pala sa jelke - ispričala je Ksenija, koja nije primetila ništa neobično i kada su mnogi fudbaleri i novinari počeli da dolaze ispred njene kuće u Solunu:

- I u Solunu je padao sneg tih dana, a ja sam ga odvezla na aerodrom. Idućeg jutra sam se vraćala iz kupovine kada sam ugledala na desetine novinara ispred naše kuće. Mislila sam da su tu zbog nekog košarkaša koji je došao u PAOK, a živeo je u blizini. Onda su počeli da dolaze Vladan Milojević, pa Slađan Spasić... Bio je i onaj Albanac Hadži koji je igrao s njim u Iraklisu. Svi su se čudno ponašali i motali po kući. Kada su shvatili da ništa ne znam, odlazili su bez reči. Onda me je pozvala majka...

Gojković je fudbalske korake počeo u Donjoj Trepči, zatim je zaigrao za Borac iz Čačka, potom pomenute Čukarički i Zvezdu, a zabeležio je i jedan nastup za reprezentaciju Jugoslavije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Schumi

    22. decembar 2023 | 07:50

    "Чак је и крстио његову ћерку Јовану, која није дочекала да јој се отац роди"???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA