Vreme čitanja: oko 8 min.

Ivica Kralj za Telegraf: "Kao navijaču Partizana puno mi je srce, uradićemo sve što je do nas za titulu"

Vreme čitanja: oko 8 min.

Na stvari na koje ne možemo da utičemo, a bilo ih je poslednjih meseci, nećemo ni trošiti energiju, pošto sam i sam žrtva istih, kaže prvi čovek sportskog sektora

  • 8
Ivica Kralj Foto: Marko Jovanović

Dugo vremena u Partizanu nije vladao takav mir tokom zimske pauze, kao što je to trenutno slučaj, odavno se prelazni rok nije pripremao u većem zadovoljstvu, posle jeseni koja je prevazišla sva očekivanja, kako igrački tako i rezultatski, a koja je krunisana pobedom u večitom derbiju sa Crvenom zvezdom (2:1).

Ispostavilo se da su crno-beli letos, u teškim okolnostima, odradili odličan posao u rekonstrukciji tima, u koju je uloženo ukupno 3.000.000 evra. Taj zaokret im je, kada je 11 pojačanja uz starosedeoce "kliknulo", donelo promenu "krvne slike", potpuno drugačiji utisak na terenu u odnosu na prethodne godine i mobilizaciju navijača koji su, iako u protestu, ispratili podizanje velikana iz pepela.

Sportski direktor Ivica Kralj napominje za Telegraf da trenutno može da komentariše isključivo kao navijač, ali da mu je puno srce kada vidi svoj tim na prvoj poziciji na tabeli, znajući šta je sve klub, zajedno sa trenerom Igorom Duljajem, stručnim štabom, igračima i navijačima prošao od letos, uspevajući da iznese jesen koja je trijumfalno završena - pobedom u derbiju.

- Mogu da komentarišem kao navijač Partizana, pošto sam pod nekom suludom kaznom, koju ne želim ni da pominjem, jer su dešavanja bila takva da je odmah posle te utakmice u Bačkoj Topoli odmah sve bilo jasno. No, ispoštovaću to do februara, ali kao neko ko je odrastao i, pre svega, sam veliki navijač kluba, mogu samo da budem ponosan i srećan zbog pozicije na kojoj smo trenutno, zbog jeseni koja je posle dugo vremena zaličila na neka stara vremena, donela homogenost tima i navijača, na kraju i rezultat - veliku pobedu u derbiju. Najveće zasluge idu igračima i stručnom štabu, a klub će se potruditi da im i dalje bude pravi "servis" omogući sve uslove da nastave sa uspesima - kaže Ivica Kralj za Telegraf.

Nije bilo lako, Partizan je u dogovoru sa trenerom Igorom Duljajem ušao u veliku rekonstrukciju, iako finansijska sredstva nisu bila sjajna, ali se veliki rizik polako isplaćuje.

Ivica Kralj, FK Partizan Foto: MN Press

- Postoji zadovoljstvo zbog letnjeg prelaznog roka zbog svih okolnosti koje su nas pratile, pre svega finansijske, ali uvek se postavlja i pitanje da li je moglo brže kako bi se izbegle neke situacije koje su problematične, poput letnjih kvalifikacija. Imamo i sad okolnost da se prelazni rok u Evropi završava 31. januara, kod nas kasnije i praktično je početak nove godine uvek "mrtav", pošto svi nešto čekaju. Mi smo letos praktično pošli od "nule", preciznije počeli smo promene od golmana, pa svih ostalih linija tima i angažovali smo 11 novih fudbalera. Otuda sada neće biti velikih promena, no, korekcija, dodatna selekcija će svakako biti odrađena u skladu sa mogućnostima. Ponavljam se možda, međutim, tako je bilo latos, tako će biti i sada, iako ćemo učiniti sve da se dodatno pojačamo.

Ispostavilo se da je Partizan pogodio sa gotovo svim pojačanjima, a nije odustao od plana afirmacije mladih igrača.

- Bilo nam je bitno da podmladimo ekipu u globalu, da uz rezultate dobije ekonomsku vrednost i da pojačanjima koja su angažovana pridodamo decu iz škole. Videli ste i sami da su omladinci igrali u Ligi šampiona, da su uspeli da obezbede proleće i dvomeč sa Bragom, što će i prvom timu doneti benefit, jer ti momci na taj način stiču iskustvo i kale se za ono što ih očekuje. To je put kojim je Partizan decenijama koračao i postao prepoznatljiv.

Sve novajlije dale doprinos

Mateuš Saldanja, FK Partizan Foto: FK Partizan

Jesen prvog tima, iako to niko nije očekivao, naprotiv, bila je veoma dobra, na kraju je okončana pobedom u derbiju i prvim mestom na tabeli.

- To je samo znak da smo letos odradili dobar posao. Govorim u množini, jer apsolutno nije bitno "meriti" doprinose pojedinačno, već isključivo na nivou grupe, kluba. Kada je dobro - svi smo zaslužni, kada je loše - svi smo krivi, ne treba niko da bude targetiran, niti odvajan od celog sistema. Da vam kažem još nešto, onaj ko je očekivao sve pobede ili nije realan ili se nikada nije bavio sportom. Nije prirodno da pobedite sve utakmice, da nemate poraz ili remi mesecima, da ne kažem godinama. Naprosto, sport, fudbal su takvi da nekada može da se dogodi slab dan, nekada je teren očajan, nekada nemate sreće, pa se desi da vam odluke nekog trećeg naruše ono što ste 90 minuta gradili na terenu - kaže Kralj i nastavlja:

- Uz sve navedeno, Partizan celu jesen nije imao navijače, što je i te kako značajan faktor, bez obzira što smo imali ogromnu podršku na gostovanjima, No, sve u svemu, više smo nego zadovoljni krajnjim ishodom, kao i energijom koja se podigla oko ekipe. Momci su to prepoznali i uzvratili sjajno, odigrali neke mečeve koji su možda uticali na zdravlje navijača, ali im i ispunili srce - smeje se Kralj.

Ivica Kralj Foto: MN Press

Crno-beli su, rekosmo već, letos angažovali 11 novih igrača, neki su stigli odmah, velika većina posle priprema, dvojica, pak, i u smiraju prelaznog roka, ali su gotovo svi igrali i dali doprinos.

- Što je, priznaćete, retkost. Poslednji je u tim stigao Natan Medina i to posle prelaznog roka, ali je i on igrao u Kup mečevima koje smo pobedili. Od njega tek od zimskih priprema očekujemo da pokaže šta zna, jer je momak stigao kasno, pre toga nije igrao završnicu sezone zbog povrede i nije prošao pripreme. Svi ostali su dali veliki doprinos, od golmana Aleksandra Jovanovića, defanzivaca Stojkovića, Antića, Kanutea, Zahida, Severine, Kalulua, Saldanje, Nikolića, Šćekića koji imaju i značajne uloge u svlačionici.

- Uz igrače koji su već bili tu poput Markovića, Belića, Natha (...) dobili smo odličnu grupu, Na sve to, dobili smo i A reprezentativca u Mihajlu Iliću, budućnost u Mateji Stjepanoviću, kome je derbi sa Zvezdom bio drugi kompletan meč u seniorskoj karijeri, a odigrao ga je kao "mator". Na proleće će, verujem, i ostala deca iz škole Trifunović, Jevremović, Baždar, Jovanović dobiti prostora, jer to smo mi, to je Partizan.

Kostur ekipe ostaje, tražimo i pojačanja

FK Partizan, FK Crvena zvezda, 171. večiti derbi Foto: Mileta Mirčetić

Prosec angažovanja je uvek isti, ko god da dobije preporuku ili zapazi dobrog igrača, koji bi mogao da pomogne Partizanu, sve to podeli sa saradnicima.

- Tako je. Ako mi iz sportskog sektora skautiramo nekoga, pogledamo ga i potom pošaljemo treneru Igoru Duljaju i stručnom štabu, da vidimo da li se uklapa u njegovu koncepciju i obrnuto. Trener dobije preporuku, pa šalje nama i onda sednemo i vidimo da li je to dobro za tim, ali i da li klub može finansijski da isprati. Taj drugi deo je jednako važan, jer mi ne možamo da idemo preko mogućnosti, iako je letos generalni direktor Miloša Vazura napravio neke ključne korake u angažovanju, recimo, Franka Kanutea, Mateusa Saldanje i Gajasa Zahida. Išli smo preko "crvene linije" da bismo ih doveli, ali se pokazuje kao ispravno.

FK Partizan, okupljanje igrača Foto: Marko Jovanović

Takvo poslovanje je za samo nekoliko meseci donelo potpuno drugačiju sliku na tržištu. Partizan je letos imao ponude samo za Rikarda Gomeša i Igora Vujačića, a početkom tekuće zime nekolicina igrača je interesantna mnogim klubovima.

- Znate kako kažu: tržište ne laže. Letos smo imali te dve ponude, sada ih je daleko više, što je znak da je urađen dobar posao. Ako neko bude i odlazio, to će biti igrači koji su duže u timu, pod uslovom da nađemo adekvatne zamene. U suprotnom, kostur tima se neće menjati, a odlasci momaka koje smo letos angažovali ne dolaze u obzir, iako javnost spekuliše o tome. Imamo ponude za njih nekolicinu, neke su triplirane u odnosu na ulaganja, međutim, oni ostaju u timu koji će biti nadograđen pojačanjima. Cilj nam je titula, da uradimo sve što je do nas da osvojimo najvredniji trofej. Ono što nije do nas, time ne možemo ni da se bavimo, jer samo rasipamo energiju uludo. Žrtva sam toga još od prvog kola u Bačkoj Topoli, jer nisam želeo i nikada ne bih prećutao nešto za šta vidim da nije ispravno i da nema veze sa sportom, a ugrožava Partizan. Ipak, upravo to je i podiglo energiju oko tima, navijače na mobilnost i ne kajem se nijednog trenutka, jer smatram da nisam rekao ništa netačno, rekao sam kao i uvek ono što mislim, što je u interesu mog kluba.

U zimskom prelaznom roku crno-beli će, napominje Kralj, posegnuti za pojačanjima na tri pozicije.

Ivica Kralj Foto: Marko Jovanović

- Trener Duljaj je već govorio o tome, gledamo da angažujemo dodatnog bonusa u defanzivnoj liniji, zadnjeg veznog malo drugačijih karakteristika i krilnog napadača. Gledaćemo, naravno, da to budu mladi igrači, koji će se u potpunosti afirmisati u Partizanu, doneti i rezultat, ali kada dođe vreme i profit. Videćemo šta to ima i u našoj školi što bi moglo da bude korisno prvom timu. Paralelno, važno je i da rasteretimo tim izlaznim transferima, odnosno odlascima igrača koji nisu u prvom planu, jer je i za njih same i za klub bolje da nađu sredinu u kojoj će imati prostora, nego da nisu ni deo protokola.

Adrenalin nas pogurao do pobede nad Zvezdom

FK Partizan, FK Crvena zvezda, 171. večiti derbi Foto: Mileta Mirčetić

Kruna Partizanove jeseni je ipak pobeda u večitom derbiju, koji je pod čudnim okolnostima odložen sredinom jeseni za "duboku" zimu, ali su crno-beli ipak porazili daleko skuplji tim i zaseli na čelo tabele.

- Stvari su jednostavno došle na svoje mesto pošto smo celu jesen bili prvi na tabeli. Pre derbija smo imali dva meča koja nismo pobedili, ali tim nije poljuljan, jer, rekoh već, nije normalno da se pobede svi rivali u ligi. Videlo se u danima pre samog derbija da su igrači izuzetno motivisani, da su "ulje na vatru" dodale neke pomalo neprimerene izjave iz Crvene zvezde, iako se nikada ne treba baviti drugim timom.

- Međutim, bio sam igrač, znam vrlo dobro kako takve stvari mogu da "poguraju" adrenalin, da te dovedu u stanje da želiš da prođeš kroz zid, što se videlo na terenu. Rekao sam i tada prijateljima, čak i da rezultat nije bio u našu korist, ne bih mogao da zamerim ekipi baš ništa, jer se želja videla od prvog do poslednjeg sekunda meča. No, kako se sve završilo baš kako treba, momci su nagrađeni za borbu, izgaranje i imali šta slađe nego kad jesen završiš okončaš pobedom nad večitim rivalom?! Odgovoriću kao veliki navijač Partizana, kako sam uopšte i počeo priču za vaš portal - nema, to se ne meri ni sa čim - zaključuje uz osmeh Ivica Kralj.

(Telegraf.rs)

Video: Nole trenira kao Roki za Australijan open

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majstor

    28. decembar 2023 | 13:52

    Uzalud trud, dzaba vam sve, ništa od titule ni ove godineee 😛

  • Zeljko

    28. decembar 2023 | 13:52

    Uradices ti kao i sa Macvom Sabac

  • Dragan

    28. decembar 2023 | 13:42

    Svi znamo da skaut sahtjora je preporucio vecinu stranaca sto su dosli i sada ovaj amater pripisuje sebi kao neke uspehe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA