Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako je Bekenbauer odigrao istorijsku utakmicu na stadionu Zvezde

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U pitanju je finale EP...

  • 0
Franz Beckenbauer Franc Bekenbauer Foto: Tanjug/AP

Godina je 1976. i fudbalska reprezentacija Nemačke je u Jugoslaviju na EURO došla kao aktuelni evropski i svetski šampion!

Bez nekoliko zvezda koje su se povukle iz nacionalnog tima, Pancere je predvodio, sada pokojni, Franc "Kajzer" Bekenbauer i ponovo je uspeo da dovede svoj tim do same završnice.

Finale je igrano na Marakani, rival Nemcima bila je Čehoslovačka koja je vodila sa 2:0. Ipak, Švabe su uspele još u 28. minutu da smanje rezultat na 2:1, da bi Helcenbajn u 89. odveo meč u penal seriju.

Bila je to istorijska utakmica iz dva razloga. Prvi je taj što što je ovo bilo prvo finale koje je odlučeno penalima, pošto smo do tada gledali ponovoljene utakmice u skučaju nerešenog rezultata.

Drugi razlog je penal koji je Čehoslovacima doneo titulu. Izveo ga je čuveni Antonin Panenka i upravo je tada i nastao verovatno najpoznati i najspecifičniji udarac sa bele tačke.

- Bili smo prilično srećni što smo uspeli da dođemo na turnir i naravno još više u finale. Savladali smo Jugoslaviju u polufinalu posle produžetaka, a onda smo bili u finalu – prvom u kome je odlučeno penalima. Uopšte nismo bili spremni za penale – nismo to očekivali, pa smo izgubili - rekao je Bekenabuer svojevremeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA