Vreme čitanja: oko 5 min.

Dve krvave obrve kao najava velikih dela: Priča o čoveku čije ime je trenutno najpopularnije u svetu fudbala

Vreme čitanja: oko 5 min.

I to s razlogom...

  • 2
Ćabi Alonso coach Xabi Alonso Foto: Tanjug/AP, Printskrin: Instagram/nagore.aranburu

Kada je davne 2010. godine Žoze Murinjo rekao za njega da ima sve predispozocije da postane vanserijski menadžer, malo ko je verovao da će Ćabi Alonso biti na pravom putu da postane upravo to!

Demoliranje Bajerna u prethodnom kolu (3:0), nestvarna statistika od 17 pobeda i samo četiri remija, uz gol-razliku 55:14, s pravom daje Alonsu da veruje da će se sa Bajerom iz Leverkuzena na kraju sezone okititi titulom. I to u svom prvom ozbiljnijem poslu kao menadžeru.

Taktika i znanje koje poseduje, te fudbalska strast koju je poneo još iz kuće (otac mu tri puta osvajao titulu u Španiji) mogli bi od Ćabija da stvore i više od onoga što je postigao kao igrač. A postigao je mnogo. I u dresu Liverpula, i u dresu Reala i u dresu Bajerna, a pogotvo reprezentacije Španije.

Gledaćući unazad kroz istoriju, sem Pepa Gvardiole i Zinedina Zidana, malo ko se tako brzo prilagodio trenerskim zadacima direkto sa terena. Leverkuzen je preuzeo u oktobru 2022. godine, ujednom delikatnom trenutku - i to kao bivši trener B tima Reala iz Sosijedana, da bi u januaru 2024. postao osoba o kojoj se, gledajući samo fudbal verovatno najviše priča. Što zbog rezultata, što zbog potencijalnog odlaska u Liverpul kao naslednik Jirgena Klopa.

Kao dete, svoje fudbalske veštine počeo je da usavršava na ulicama Tolose, grada koji je smešten u baskijskom delu Španije. Nasledio ih je od oca Migela Anhela "Perika" Alonsa, čoveka koji je dva puta bio šampion sa Sosijedadom i jednom sa Barselonom, uz 21 nastup za nacionalni tim Španje. Ovu najlepšu igru "konzumirao" je zajedno sa braćom Migelom i Jonom Alonsom, kao i drugom Mikelon Artetom. Da, dobro ste pročitali, Ćabi i Arteta su veliki prijatelji još od detinjstva. Živeli su u istoj ulici, isto kao i u Liverupulu. Štaviše, Alonso je bio taj koji je Artetu "nagovorio" da dođe u Everton svojevremeno.

Elem, burne diskusije o fudbalu su uvek bile "na stolu" kada je u pitanju Ćabijeva porodica. Ipak, majka je bila ta koja se trudila da ti razgovori budu donekle ograničeni i primarna briga Izabel Olano bila je ta da njeni sinovi budu akademski obrazovani. Svojevremeno, sadašnji trener Aspirindžija loše je uradio test iz jezika i epilog svega je bila zabrana igranja fudbala čitavih mesec dana.

Pod uticajem majke, još kao klinac je učestvovao u programu školske razmene sa irksim gradom Kelsom, a sve kao cilj da se unapredi znanje engleskog jezika. Tao je balansiranje između škole i fudbalske karijere Ćabiju bilo usađeno od malih nogu. Nakon završene srednje škole, imao je diplomu industrijskog inženjera. Počeo je da studira biznis, mada nije završio zbog profesionalnog fudbala. Ipak, zarekao se da će steći pomenutu diplomu kada ode u penziju.

Taj uticaj majke prelio se i na Ćabijev porodični život. Nikada nije upadao ni u kakve skandale, a supruga Nagore je njegova ljubav još od tinejdžerskih dana. Ona je poznata ličnost u Španiji, jer je tokom svih ovih godina stekla slavu kao model, glumica i modni dizajner. Ima nepune 43 godine i rodila mu je troje dece.

Zanimljiva je jedna anegdota vezana za Nagore i Pitera Krauča, nekadašnjeg Ćabijevog saigrača iz Liverpula. Došavši među Redse, Krauč nije znao da je Nagore Ćabijeva tadašnja devojka, a koja je radila na recepciji klupskog hotela kako bi uvežbala engleski jezik.

- Na recepciji sam video devojku koja je bila prelepa i nisam mogao da verujem da me je pogledala i nasmejala mi se. Otišao sam na trening i Karageru rekao koliko je prelepa i mislio sam da imam šanse kod nje i da treba da je pozovem na piće. On je pozvao nekoliko starijih igrača i kada sam im to ponovio, svi su počeli da se smeju. Ispostavilo se da je ona bila tamo samo kako bi uvežbala engleski jezik. Srećom, Ćabi mi to nikada nije zamerio - rekao je Krauč svojevremeno.

Nagore je sa Ćabijem bila u vezi još iz vremena kada je ovaj igrao u omladinskom pogonu Sosijedada za koji je, potom, debitovao sa 18 godina. Za "B" i "A" ekipu odigrao je preko 150 utakmica pre nego to se preselio u Liverpul 2004. godine. Već naredne sezone bio je prvak Evrope sa Redsima, odigrao je 143 utakmice i postao legenda kluba da bi se 2009. preselio u Real.

Sa "kraljevskim klubom" uzeo je titulu, dva Kupa, Superkup u Ligu šampiona 2014. i nedugo zatim preselio se u Bajern s kojim je tri puta osvojio Budensligu. Ujedno, 2008. i 2012. je bio prvak Evrope sa Španijom, kao i prvak svetski šampion 2010.

U penziju je otišao 2017. i dve godine kasnije preuzeo je B tim Sosijedada odakle se preselio u Leverkuzen. Potpuno neočekivano, u situaciji kada su Aspirindžije bile u zoni ispadanja, eliminisani iz Kupa od trećeligaša, dok su u LŠ imali dva poraza iz tri kola. Izvukao je sezonu i obezbedio je Ligu Evrope kao 6. na kraju 2023. Uz to, u sezoni 2022/23 vodio je Bajer do polufinala LE gde je izgubio upravo od Murinja i Rome (1:0, 0:0).

Ćabi Alonso Foto: Tanjug/AP

Mnogi su mu rekli da je "lud" kada je preuzeo Leverkuzen u takvoj situaciji, ali njegova nesutrašivost i spremnost da preuzima rizik i izgura svoju ideju do kraja videla se još kad je imao osam godina - skočio je sa vrha tobogana u nameri da dodirne košarkaški obruč i zakuca. Taj pokušaj završio se bolnom nesrećom koja je rezultirala krvavom obrvom. Dve nedelje kasnije, još dok rana nije u potpunosti ni zarasla, vratio se na isto mesto kako bi ponovio izazov. Epilog svega - identična povreda, samo na drugoj obrvi.

Kao igrač, Alonso je bio poznat kao čvrst i dinamičan vezni fudbaler čiji glavni cilj je bio da zaustavi napade rivala. Kao menadžer, više je avanturističkog duha i reč koja ga najbolje opisuje jeste "svestranost" i njegov tim uživa u brzom i slobodnom fudbalu.

Formacija 3-4-2-1 postala je sinonim za njegovu tatktiku, dok u napadu često prelazi na 3-4-3. S druge strane, tokom defanzive njegovi krilni igrači se spuštaju i formiraju 5-2-3 ili 5-4-1. Otkako je prezueo Bajer, dovodio je igrače koji su mu potrebni za stil igre koji forsira. Takođe, od postojećih je izvukao najbolje. Kontranapad im je ubojito oružje, dok smo protiv Bajerna videli da kroz dodavanja i posed i te kako mogu da dođu u gol-šansu.

Ukratko, stvorio je jedinstven stil fudbala koji je pobrao simpatije širom sveta i vratio je zabavu u najvažniju sporednu stvar u životu. Kupio je sve one neutralne navijače koji će do kraja sezone navijati za Leverkuzen, dok su oni Liverpulovi nadaju da će na leto naslediti odlazećeg Jirgena Klopa. Verovatno i hoće, ako sa Aspidindžijama uzme titulu.

(Telegraf.rs)

Video: Delije napravile ludnicu u centru Lajpciga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA