Vreme čitanja: oko 3 min.

Ko je doktor koji je operisao Degeneka? Svetski poznati ortoped, sarađivao sa Barselonom, Juventusom...

S. J.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iskusni australijski internacionalac operisan je u Finskoj, a zahvat je izveo jedan od najpoznatijih ortopedskih stručnjaka, Lase Lempainen

  • 2
Lasse Lempainen Foto: Instagram/Lasse Lempainen

Defanzivac Crvene zvezde, Miloš Degenek uspešno je operisan nakon što je povredio petu, objavio je klub iz Ljutice Bogdana nešto ranije.

Samim tim, pred Degenekom je višemesečna pauza i period oporavka, i pitanje je da li će se vratiti do kraja sezone.

Iskusni australijski internacionalac operisan je u Finskoj, a zahvat je izveo jedan od najpoznatijih ortopedskih stručnjaka, Lase Lempainen.

Inače, Lempainen je naširoko poznat u svetu sporta i sarađivao je sa mnogim svetskim zvezdama.

Ko je Lase Lempainen?

Doktor Lase Lempainen poznat je u svetu kao jedan od najvećih stručnjaka u oblasti ortopedije. Specijalizovan je posebno za lečenje povrda kolena, skočnog zgloba, mišića i tetiva.

Studije medicine, započeo je 1998. godine u Turkuu, da bi nakon uspešno završenih studija, hiruršku i ortopedsku specijalizaciju dobio u Centralnoj bolnici Satakunta, i Univerzitetskoj bolnici Turku, a tokom studiranja, boravio je i u Minhenu.

- U određenim trenucima tokom svog boravka, bavio sam se istraživanjem sa punim radnim vremenom. Obuka koju sam prošao u Univerzitetskoj bolnici produbila je moje znanje iz ortopedije, a za to vreme sam imao priliku da radim na Klinici za traumatologiju i medicinu sporta Tehničkog univerziteta u Minhenu, gde sam upoznao njihovu praksu lečenja. Moje vreme u Nemačkoj je takođe bila dobra prilika za mene da uspostavim međunarodne kontakte - rekao je jednom prilikom Lempainen.

Posebnu ekspertizu, Lempainen ima za povrede tetiva, i upravo radom o hirurškomn lečenju povreda tetive kolena završio je doktorsku tezu 2009. godine.

Njeogovo znanje i stručnost prepoznali su u svetu medicine veoma brzo, te je 2018. godine postao i vanredni profesor sportske ortopedije na Univerzitetu u Turkuu.

Jedan od najpoznatijih lekara u svetu sporta

Lempainen važi za jednog od najpoznatijih ortopeda u svetu sporta, i sarađivao je sa mnogobrojnim svetskim zvezdama.

Finac smatra da je temeljan razgovor, sa dovoljno vremena za diskusiju osnovna stvar u uspešnoj saradnji na relaciji lekar - pacijent. Uz to, njegovo poznavanje sporta i sportskih povreda, pomaže mu da razume uticaj koji povrede mogu stvoriti u karijeri sportiste.

- Sport postaje sve popularniji, što znači da je potrebno sve više medicinskih specijalista za lečenje povreda koje dolaze zajedno sa tim sportovima. Novi istraživački podaci stalno pristižu, što naš rad čini izazovnim, ali i veoma korisnim. Posebno volim da budem deo pacijentovog lečenja tokom perioda oporavka. Osećaj uspeha koji dolazi nakon uspešnog lečenja i procesa oporavka pojačava moje uverenje da radim nešto što ima veliki uticaj na živote pojedinih ljudi - rekao je Lempainen jednom.

Lempainen inače godišnje ima oko 350 zahvata i procesa lečenja, a koliko je zapravo stručan, potvrđuju i činjenice da ima posebne ekspertize u hirurgiji donjih ekstremiteta, i lečenju povreda i poremećaja kolena, skočnog zgloba, stopala, tetive kolena i Ahilove tetive.

Saradnje sa Barselonom, Juventusom, Milanom...

Svojim poznavanjem povreda u sportu, Lempainen je sebi otvorio i brojna vrata za saradnje sa poznatim klubovima.

Između ostalih, Lempainen aktivno sarađuje sa Barselonom, Atletikom iz Madrida, Milanom, Romom, Juventusom, Parmom, ali i mnogim drugima...

- Najbliža saradnja do sada je sa španskom Barselonom. S njima razgovaramo o medicinskim pitanjima na nedeljnoj bazi - kaže Finac.

Osim klubova, Lempainen sarađuje i sa mnogobrojnim zvezdama, a samo neki od njih sa kojima je već uspešno sarađivao su Ris Džejms (Čelsi), Huan Kuadrado (Juventus), Denis Suarez (Viljareal), Đovani Lo Selso (Totenhem)...

Lasse Lempainen Foto: Instagram/Lasse Lempainen

Takođe, ono što je zanimljivo, jeste da je operisao i nekadašnjeg napadača Crvene zvezde, El Fardu Bena.

Inače, Lempainen ima svoje bolnice u Turkuu i Helsinkiju, a osim toga radi i u Madridu i Milanu.

(Telegraf.rs)

Video: Miloš Degenek po treći put u karijeri postao fudbaler Zvezde

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    14. februar 2024 | 17:19

    E kada se setim nasih lekara sa Banjice Dr. Branka Nesovica I Dr. Osmana Rizvanbegovica koji su osamdesetih operisali po Evropi I kod nas najpoznatije sportiste. Operisali su uspesno igrace u Real Madridu, Valensiji, Malagi, Fejenordu,.. Brajtnera Huriju, Velaskeza, Martineza, Jensena, Keitu ....I skoro sve najbolje jugoslovenske sportiste Oblaka, Ramljaka, Musemica....I da ne nabrajam. Sirili su ugled bolnice I Jugoslavije. Svetska stampa je pisala o njihovim uspesima.

  • MG

    14. februar 2024 | 19:29

    Ovaj se jos nije oporavio od Sadiqa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA