Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta prolaz Dinama znači za Zvezdu i Partizan? Hrvati mogu da preteknu Srbiju, ali to je naučna fantastika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gotovo sigurno ćemo sezonu 2025/26 početi sa 19. mesta

  • 5
FK Dinamo Zagreb Foto: Marko Lukunic / Xinhua News / Profimedia

Srbija je već tokom jeseni ostala bez svih predstavnika u Evropi, a uz to su svi naši klubovi imali mizeran učinak, pa je nacionalni koeficijent na UEFA listi strmoglavo pao.

Srbija je sezonu krenula sa visoke 11. pozicije, koja je u ovoj sezoni našem šampionu donela čak i direktno učešće u Ligi šampiona, ali i još dva sigurna učesnika u grupnoj fazi Lige Evrope i Lige konferencija, ali ćemo od sezone 2025/26 morati ponovo da krećemo "sa mrtve tačke" i izgubićemo dva mesta u kvalifikacijama za LŠ, imaćemo jednog predstavnika manje, a klubovi će počinjati kvalifikacije iz ranih kola.

Naime, Srbija je trenutno na 19. mestu na UEFA listi nacionalnog koeficijenta sa 27.775 bodova. Gotovo je izvesno da će tu i da završi, pošto je Poljska, koja je bila na 20. mestu ostala bez jedinog preostalog predstavnika kada je Legija ispala od Moldea u šesnaestini finala Lige konferencija, te su Poljaci ostali na 25.375 bodova.

Jedini koji još teoretski mogu da nas preteknu su Hrvati. Komšije su bodovno napredovale posle remija Dinama sa Betisom, kojim su prošli dalje u osminu finala. Hrvati sada imaju 25.025 bodova.

Ipak, šanse da nas Hrvati prestignu su samo na nivou teorije, jer za tako nešto je potrebno da Dinamo dođe do finala, i to da sve to radi sa pobedama, bez remija, što je na nivou naučno-fantastičnih filmova, naročito što su potencijalni rivali koji ih već u osmini finala čekaju: Aston Vila, Fiorentina, Fenerbahče, PAOK, Briž, Plzenj, Lil, Makabi Tel Aviv.

UEFA Printskrin: kassiesa.net/

Ali, čak i da se desi ovaj scenario koji je gotovo nemoguć, to ništa posebno ne bi značilo, jer od 16. do 22. mesta ne postoji nikakva razlika kada je u pitanju neki benefit za klubove koji igraju Evropu.

Šampion će početi od drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, osvajač Kupa od od prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, a druga i trećeplasirana ekipa u prvenstvu će početi od drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija.

(Telegraf.rs)

Video: Gori Severna tribina: Delije napravile spektakularnu bakljadu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Telegraph

    23. februar 2024 | 11:11

    Pa rece Vodja i navijac Petokrake komunisticke a i Terazi da su najbolji na Balkanu da je Dinamo proslost!

  • maza

    23. februar 2024 | 11:01

    To je super moze se tesimo. Kakav fudbal u lopovskoj drzavi.

  • Igor Obrenovac

    23. februar 2024 | 15:53

    Naša realnost je trideseto mesto, i to ako zanemarimo da nas treba diskvalifikovati zbog nameštanja, zbog svega što se u savezu i sudijskoj komisiji dešavalo, zbog uplitanja politike u sport itd itd...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA