≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ko će biti golman Srbije na Evropskom prvenstvu? Nikad teža odluka za Piksija

Vreme čitanja: oko 3 min.

Utisak je da Srbija dugo nije imala ovakav kvalitet na poziciji "jedinice"

  • 13
Golman Fudbalska reprezentacija Srbije, Dragan Stojković Piksi Foto-kolaž: AP/Tanjug, pressinphoto / ddp USA / Profimedia, Marko Jovanović, Nikola Anđić

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi, imaće prave slatke muke kada je u pitanju odabir prvog golmana za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, koje se održava ove godine od 14. juna do 14. jula.

Utisak je da Srbija dugo nije imala ovoliko kvalitetnih golmana u jednoj generaciji i svi brane u neverovatnoj formi trenutno i brane u najjačim ligama Evrope, takozvanim ligama petice.

Poslednji primer je viđen na utakmici Rome i Fejenorda, gde je Mile Svilar bio heroj Vučice na krcatom Olimpiku kada je imao neke fenomenalne odbrane tokom 120 minuta igre, ali i potom u penal seriji gde je odbranio dva penala igračima Fejenorda i poslao Romu u osminu finala.

Piksiju će sigurno biti teško da odabere, bio je u sličnoj situaciji i pred Svetsko prvenstvo u Kataru, kada je presekao i na gol stavio Vanju Milinković Savića, iako su pre toga i Dmitrović i Rajković imali status golmana koji su više branili za reprezentaciju.

Sada je konkurencija još jača. Mile Svilar brani u neverovatnoj formi i postao je jedinica Rome, šansu je iskoristio i Đorđe Petrović, koji je posle povrede Roberta Sančeza postao glavni čuvar mreže Čelsija i redovno pruža sjajne partije u Premijer ligi.

Vanja Milinković Savić je takođe sjajan na golu Torina, a odličan je i Predrag Rajković u Majorci.

Mile Svilar

Mile Svilar Foto: Fabrizio Corradetti/IPA Sport / / imago sportfotodienst / Profimedia

Novi heroj Rome dobio je priliku da brani u Ligi Evrope, a šansu je u potpunosti iskoristio. Roma je navodno spremna da traži novog golmana na leto, ali kako je Svilar branio na poslednjih nekoliko mečeva, oba protiv Fejenorda u Ligi Evrope, kao i u utakmicama Serije A.

On je ove sezone uglavnom branio u Ligi Evrope, dok je u Seriji A branio na dve utakmice i jednom je čuvao mrežu u Kupu.

Ukupno je za Romu ove sezone branio na 11 utamica, na četiri je sačuvao mrežu i ostvario "klin šit", dok je primio 10 golova ukupno.

Đorđe Petrović

Đorđe Petrović Foto: AP/Tanjug

Đorđe Petrović je na leto stigao u Čelsi iz Nju Inglanda za 14 miliona evra. Nije odmah dobio priliku bivši golman Čukaričkog, jer je kao prvi golman doveden Robert Sančez iz Brajtona, ali se Španac nije proslavio, a potom se i povredio, pa je Petrović iskoristio priliku i zauzeo mesto među stativama.

Iako možda nije imao najbolji učinak, jer je odbrana Čelsija bila porozna na mnogim mečevima, ali je srpski golman i u nekim ubedljivim porazima bio odličan i samo zahvaljujući njemu Čelsi nije primio i više golova na tim mečevima.

Ukupno je Petrović na 16 utakmica za Čelsi u svim takmičenjima imao četiri klin šita i primio je 20 golova.

Vanja Milinković Savić

Vanja Milinković Savić Foto: Marko Jovanović

Trenutno prvi golman Srbije ove sezone briljira u Seriji A. Ukupno je branio na 24 mečeva za Torino u Seriji A, a jednom u Kupu. Na 25 mečeva primio je 20 golova, što je manje od jednog po utakmici, a imao je i 12 "klin šitova".

Utisak je da je i dalje Vanja glavni favorit za jedinicu, naročito što je imao odlične partije i u reprezentaciji, gde se i ustalio kao prvi golman.

Predrag Rajković

Predrag Rajković Foto: pressinphoto / ddp USA / Profimedia

Predrag Rajković je prvi golman Majorke, za koju je na 25 mečeva u Primeri primio 33 gola i imao ukupno 6 "klin šitova". Statistički je Rajković najslabiji, ali ima i do toga da je Majorka u donjem delu tabele i bori se za opstanak, pa često bude na "vetrometini" protiv jakih ekipa.

Pošto se očekuje da na EURO budu pozvana tri golmana, za jednog od nabrojanih sasvim sigurno neće biti mesta.

Piksija čekaju slatke muke, ali i teška odluka na kraju, ali svakako je mnogo bolje da bira među odličnim opcijama, nego da ih nema.

Izjasnite se i u anketi koga biste voleli da vidite na golu Srbije.

Ko treba da bude prvi golman Srbije za EURO?

Glasajte

(Telegraf.rs)

Video: Svetislav Pešić objasnio spisak i zašto neki igrači nisu na njemu, pa čestitao Zvezdi osvajanje Kup

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA