Vreme čitanja: oko 3 min.

Evo ko je sve obezbedio istorijski Mundijal za klubove sa 32 ekipe: Ovo će biti spektakl kakav nije viđen!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iz Evrope će samo dve ekipe po zemlji moći da učestvuju

  • 11
Liga šampiona Mančester Siti - Real Madrid Foto: Tanjug/AP

Posle UEFA, koja će od sezone 2024/25 potpuno izmeniti format Lige šampiona, ali i Lige Evrope i Lige konferencija, i FIFA će uvesti inovacije, pa će na kraju te sezone biti organizovano i prvo Svetsko klupsko prvenstvo po novom formatu.

Ono će biti po prvi put oprganizovano u Sjedinjenim Američkim Državama 2025. godine, a već se znaju i mnogi učesnici, dok još neki klubovi imaju šanse da se dokopaju mesta na premijernom Svetskom prvenstvu u novom formatu, gde će biti ukupno 32 ekipe.

Do sada je 19 ekipa obezbedilo mesto na Svetskom prvenstvu, a u narednim danima ćemo verovatno dobiti i nove učesnike, jer neki od njih imaju ključne utakmice pred sobom.

Kako izgleda raspored ekipa na Svetskom prvenstvu po kontinentima?

Evropa - 12 ekipa

Azija - četiri ekipe

Afrika četiri ekipe

Konkakaf (Severna i Srednja Amerika) - četiri  ekipe + mesto za domaćina iz SAD

Južna Amerika - šest ekipa

Okeanija - jedna ekipa

Ko je do sada obezbedio i ko može da obezbedi mesto na SP?

Real Madrid Foto: Tanjug.rs/AP

Iz Evrope su mesto obezbedili Mančester Siti, Real Madrid i Čelsi kao tri poslednja šampiona Evrope. Preko UEFA rang liste su to učinili Bajern Minhen, PSŽ, Inter, Porto i Benfika.

Šansu iz Italije čekaju Napoli, Lacio i Juventus, a Juve ima trenutno najveće šanse, jer Lacio mora da stigne najmanje do finala, a Napoli da pobedi bar još dva meča do kraja nokaut faze LŠ.

Šansu iz Španije čekaju Atletiko Madrid, Barselona i Real Sosijedad. Trenutno najveće šanse ima Atletiko Madrid i on je u prednosti, dok Barselona mora da dođe do polufinala LŠ, uz nadu da će i Atletiko i Real Sosijedad da ispadnu pre toga, dok Sosijedad mora da osvoji LŠ, da bi bio u prilici da dođe do Svetskog prvenstva.

Šansu iz Nemačke pored Bajerna imaju i Borusija Dortmund i Lajpcig. Dortmund je trenutno na pol poziciji, jer Lajpcig mora da stigne najmanje do polufinala, da bi imao šansu da obezbedi SP:

Pošto je na Svetskom prvenstvu uvedeno pravilo da iz Evrope mogu da budu maksimalno dve ekipe iz jedne zemlje, trenutno šansu ima Salcburg, koji je ispao iz Lige šampiona, ali je trenutno na 18. mestu rang liste i ukoliko titulu ne uzmu PSV, Arsenal ili Kopenhagen, Salcburg će igrati na SP.

Iz Azije su se kvalifikovali Al Hilal (Saudijska Arabija), za koji igraju naši Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić, kao i Urava Reds iz Japana. Ostali koji čekaju šansu su Jeonbuk Motors (Južna Koreja), Ulsan (Južna Koreja) i Al Nasr (Saudijska Arabija) u kojem je Kristijano Ronaldo.

Iz Afrike su mesto obezbedili Al Ahli iz Egipta i Vidad iz Maroka, kao i Mamelodi iz Južne Afrike i Esperans iz Tunisa.

Kada je region Severne i Centralne Amerike u pitanju, odatle su mesto obezbedili Monterej (Meksiko), Sijetl Saunders (SAD) i Leon (Meksiko), četvrto mesto će dobiti osvajač Kupa šampiona za 2024. godinu.

Iz Južne Amerike su mesto obe7zbedili Palmeiras, Flamengo i Fluminenze. Jedno mesto će pripasti osvajaču Kopa Libertadoresa za 2024. godine, ali trenutno su u najboljoj situaciji Boka Juniors, River Plejt i Olimpija iz Paragvaja, ali tek treba da se odigra čitav turnir.

Iz Okeanije je Ouklend siti sa Novog Zelanda klub koji je obezbedio mesto kao najbolji na rang listi.

(Telegraf.rs)

Video: Ivana Knol o Halandu, "spuštanju" Nejmara, brutalno prozvala HNS

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alal vera alal vera

    29. februar 2024 | 19:28

    definitivno rade sve da se ljudima ogadi fudbal

  • vido nisam

    29. februar 2024 | 19:20

    veću glupost

  • baba smilja iz darosave

    29. februar 2024 | 19:27

    svi evro kupovi moraju da se vrate na stari sistem eliminacija ispadanje od prvog kola. ukinuti etape po grupnom takmičenju. e onda bi bilo zanimljivo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA