≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Fudbal će od sutra biti potpuno drugačiji: Donosi se važna odluka o 7 novih pravila igre!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najviše sudijsko telo sastaje se u subotu, a na dnevnom redu će biti sedam bitnih tačaka

  • 25
FK Sevilja - FK Roma Foto: Tanjug/AP

Sprema se velika fudbalska revolucija i promena pravila koja će drastično da utiču na ovaj sport u budućnosti.

Naime, najviše sudijsko telo u svetu fudbala (IFAB) sastaće se u subotu kako bi razmotrili promene u pravilniku za narednu sezonu.

Postoji čak sedam tačaka koje će biti razmotrene, a o nekima je već bilo reči, poput plavog kartona i ozvučenja VAR sudija...

Nema sumne da će, ukoliko pravila budu uvedena, fudbal izgledati znatno drugačije, naročito što ćemo imati i novi format Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija.

Ovo su i sve tačke dnevnog reda i promene pravila koje se očekuju u fudbalu naredne sezone.

1 - Razgovor sa sudijom

Brih, Mitrović i Šaćiri, Srbija - Švajcarska 2018 Foto: OZAN KOSE / AFP / Profimedia

Ubuduće će samo kapiten moći da se obrati sudijama tokom utakmica naredne seone. Svaki protest drugog igrača kažnjavaće se žutim kartonom, pa ubuduće nećemo imati situacije kada usled nekih odluka igrači burno reaguju i okruže sudiju.

2 - Plavi karton

Plavi karton, sudija, rukomet Foto: pmk / imago sportfotodienst / Profimedia

Poslednji meseci su vršena testiranja u nižim ligama koja su vezana za pruivremena isključenja usled nedoličnog ponašanja ili ljutitih protesta. Ipak, u IFAB smatraju da ideja mora još malo da se testira kakve su moguće posledice. Ipak, konačna odluka biće doneta u subotu, jer je i ovo jedna od tačaka dnevnog reda.

3 - Kamera na telima sudija

Sudija, kamera Foto: Danny Lawson / PA Images / Profimedia

Ovo se takođe testira i nije isključeno da će sudije od 30. juna nositi kameru i snimati sve ono što se dešava oko njh. Ovo se razmatra takođe u cilju smanjenja protesta i njihove zaštite. Nešto slično već možemo da vidimo u drugim sportovima i takmičenjima, kao što je slučaj u NFL-u i Evroligi.

4 - VAR odluke če čuti čitav stadion

VAR sistem, tehnologija Foto: Profimedia

Često VAR odluke izazivaju različite reakcije navijača, a sada će ih čuti i ceo stadion u cilju što veće transparentnosti. Ovo pravilo se već testiralo i na velikim takmičenjima, kao što je Svetsko prvenstvo za žene i Svetsko klupsko prvenstvo. Sudija će putem razglasa morati da objasni čitavom stadionu zašto je nakon VAR-a doneo određenu odluku.

5 - Smanjenje izgubljenog vremena

Već neko vreme vodeća fudbalska tela pokušavaju da povećaju efektivno vreme igre tokom utakmice. Takozvana "krađa vremena" će biti poseban akcenat sastanka, gde će pažnja biti usmerena na golmane kao glavne aktere u "krađi vremena".

6 - Pravilo šest sekundi za golmane

Ovo pravilo je ranije postojalo, ali je vremenom otšlo u istoriju i sada postoji velika šansa da se ponovo vrati, da golman ne sme da ima loptu u svom posedu duže od šest sekundi.

Fudbal Katar Svetsko prvenstvo SP Engleska Amerika Foto: Tanjug/AP

7 - Promene u VAR protokolu

Poslednjih meseci urađene su različite studije od strane FIFA sa ciljem da se utvrde promene koje su potrebne. IFAB želi da pojednostavi pisanje pravila igre i da ih učini lakšim za razumevanje svima.

Ko odlučuje o promenama?

IFAB se sastoji od četiri britanska fudbalska saveza (Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska). Svi oni imaju po jedan glas, a četiri glasa imaju i predstavnci FIFA, koji predstavljaju svih 207 preostalih nacionalnih saveza.

Britanija je kao kolevka fudbala, gde je ovaj sport nastao, dobila privilegiju da njeni predstavnici odlučuju o ovoj igri i čuvaju tradiciju igre. Za usvajanje predloga potrebna je većina od tri četvrtine predstavnika, što znači da nijedna odluka ne može biti doneta jednostrano.

(Telegraf.rs)

Video: Nataša Lazarević je fudbalski sudija na utakmicama muških klubova

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pele

    1. mart 2024 | 17:31

    Gde ovog idiota Briha nađoste da postavite. Kad mu vidim ovu lopovsku facu kako nas je namerno pokrao da pomogne svojim komšijama Švajcarcima. U onakvoj situaciji ne hte da pogleda snimak.

  • ja

    1. mart 2024 | 17:28

    Sta ce grobari sada kad ne budu mogli da vrse pritisak na sudije

  • Neko

    1. mart 2024 | 17:30

    Samo kvare fudbal nista drugo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA