Vreme čitanja: oko 3 min.

Izbacio Milojevića iz Evrope, a sa Kragujevčanima čini čuda: Ko je Feđa Dudić, "spasitelj" Radničkog?

L. I.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tim iz srca Šumadije briljira u Superligi Srbije

  • 1
Srđan Jovanović, sudija Foto: MN Press / MI

Kada je krajem septembra 2023. godine uprava Radničkog iz Kragujevca smenila Nebojšu Joksimovića i na njegovo mesto postavila Feđu Dudića, mnogi poznavaoci fudbalskih prilika u Šumadiji sumnjičavo su odmahivali glavom.

Ispostavilo se da su čelni ljudi kluba napravili pravi potez i bukvalno "preokrenuli" sezonu. Poverenje je zadobio mladi 40-godišnji stručnjak koji je prethodno sa mnogo uspeha radio u Bosni i Hercegovini, gde je sa klupe predvodio GOŠK Gabelu, Sarajevo i Velež.

Feđa Dudić je trenerskim poslom počeo da se bavi po završetku fudbalske karijere, tačnije 2016. godine, a prvi angažman imao je u Travniku gde je radio kao pomoćni trener.

Nakon toga postaje trener GOŠK Gabele, a na klupi pomenutog tima nasledio je Slavena Musu. Dudić je već u prvoj samostalnoj sezoni pokazao veliki potencijal, dok je GOŠK takmičenje u Premijer ligi Bosne i Hercegovine završio na zadovoljavajućem sedmom mestu.

Feđa Dudić, Velež Mostar Printskrin: FACE Tv/Streamable

Fantastični rezultati u debitantskoj sezoni u ulozi trenera preporučili su ga Veležu, a on se klubu iz Mostara za ukazano poverenje revanširao na najbolji mogući način. Tokom trogodišnjeg boravka u gradu na Neretvi Dudić je klubu doneo trofej Kupa, i to prvi u istoriji.

Poseban uspeh ostvaren je u sezoni 2021/2022, kada je Velež izborio evropske kvalifikacije. Mostarci su se takmičili u Ligi konferencija, a u drugom kolu priredili su svojevrsnu senzaciju pošto su eliminisali grčki AEK koji je tada sa klupe predvodio Vladan Milojević. Ipak, na putu ka grupnoj fazi Velež je ispao od švedskog Elfsborga iako je u oba meča bio ravnopravni takmac.

Dudić je 2. juna 2022. godine zvanično postao novi trener Sarajeva, ali se u tom klubu nije zadržao koliko je planirano. Posle serije loših rezultata podneo je ostavku, a kap koja je prelila čašu bio je težak poraz od Tuzle (5:1).

Talentovani strateg je nakon toga bio bez kluba, da bi se u jednom trenutku otvorila i opcija da preuzme Novi Pazar. Ipak, iako je postigao načelni dogovor sa upravom kluba, odlučio je da ne potpiše ugovor jer se samo par dana pre njegovog imenovanja desio incident u kome su glavni akteri bili tadašnji golman Novog Pazara Filip Kljajić i navijači kluba sa Jošanice.

Nedugo zatim, tačnije sredinom septembra dobio je poziv kragujevačkog Radničkog. Klub iz Šumadije je u tom trenutku bio u nezavidnom položaju i nalazio se na začelju tabele.

Dudić je poslu pristupio sa puno elana i već u prvom izlaganju naglasio da je svestan situacije, ali da će učiniti sve da Radnički izvede na pravi put.

- Da je sve kako treba, ja danas verovatno ne bih ni bio ovde. Uveren sam da ova ekipa vredi puno više nego što to pokazuju njeni dosadašnji rezultati i položaj na tabeli. Situacija jeste nezahvalna, ali ne i nepopravljiva. Pokušaću da što je moguće pre nametnem ekipi neki svoj stil igre, iako sam svestan da će igračima biti potrebno određeno vreme da usvoje moje smernice. Verujem da će se već na utakmici protiv Radnika videti određene konture igre koju želim da implementiram - rekao je tada Dudić.

Kragujevčani trenutno blistaju u Superligi Srbije, zabeležili su sve četiri pobede u prolećnom delu sezone, stidljivo se pominju i evropske kvalifikacije, a najveće zasluče za dobre partije pripisuju se upravo Feđi Dudiću.

Standings provided by Sofascore

(Telegraf.rs)

Video: Promašaj nedelje za fudbalera Radnika: A mogao je da golom sruši Partizan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG80

    1. mart 2024 | 21:35

    Velež ima dva kupa Maršala Tita. Taj Dudićev kup je Kup BiH.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA