≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo kako Zvezda može opet direktno u Ligu šampiona: Za Partizan ne važi ovo pravilo i ako bude prvak

D. U.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crveno-beli ulaze u krug kandidata za popunjavanje jednog mesta u eliti ukoliko šampion ovogodišnje Lige šampiona izbori mesto i kroz svoje prvenstvo

  • 6
FK Crvena zvezda, FK Partizan, FK Dinamo Zagreb Ilustracija: Nikola Jovanović Printskrin: Arena Sport

Pred nama je 172. večiti derbi u kojem će Crvena zvezda i Partizan odmeriti snage i na Marakani i koji izaziva nikad veće interesovanje i među Delijama, a posebno među Grobarima koji bi mogli da napune Jug po prvi put posle više od 10 godina.

Ovaj meč može da odredi i dalji tok šampionata, jer Partizan trenutno ima bod prednosti u odnosu na večitog rivala.

Šampion Srbije će imati velike privilegije i kada je takmičenje u Evropi naredne sezone u pitanju, jer prema trenutnom stanju prvak Srbije će igrati u poslednjem kolu plej-ofa za Ligu šampiona i imaće samo jedan stepenik ka elitnom takmičenju.

Međutim, postoji šansa čak i da šampion ode ponovo direktno u grupnu fazu, ali to može da bude slučaj samo ako Crvena zvezda bude šampion, jer ima bolji koeficijent koji može da bude presudan kada je u pitanju rangiranje timova za Ligu šampiona.

Naime, ukoliko šampion Lige šampiona bude ekipa koja je takođe i kroz takmičenje obezbedila učešče u eliti, mesto će dobiti ekipa koja je šampion svoje zemlje, a ima najveći koeficijent na UEFA listi.

Zvezda se nalazi u krugu timova koji konkurišu za ovo mesto u tom slučaju, ali postoji još nekoliko ekipa koje imaju bolji skor od Zvezde, pa rezultati u tim ligama moraju da se poklope Zvezdi.

Tu onda Zvezdi treba da prvak Ukrajine ne bude Šahtjor, da prvak Hrvatske ne bude Dinamo, da prvak Češke ne bude Slavija iz Praga i da prvak Danske ne bude Kopenhagen, a u Grčkoj PAOK ili Olimpijakos.

Postoje šanse da se ovaj scenario dogodi, jer PAOK ima slabiji skor od Zvezde, ali može da je preskoči ukoliko u dvomeču eliminiše Dinamo iz Zagreba. Tako Zvezdi odgovara da Dinamo eliminiše PAOK, a da ne bude šampion Hrvatske. U tom slučaju bi Zvezdi odgovaralo i da PAOK bude šampion Grčke.

Što se tiče ostalih liga, u svima je trenutno situacija kakva odgovara Zvezdi. Šahtjor zaostaje za Dnjiprom tri boda, ali ima dva meča manje. Sparta u Češkoj ima četiri boda prednosti u odnosu na Slaviju, Kopenhagen ima tri boda manje od Midtjilanda i dva od Brondbija, a Dinamo Zagreb zaostaje pet bodova za Rijekom, a četiri za Hajdukom iz Splita.

Kakav ishod očekujete na 172. večitom derbiju?

Glasajte

(Telegraf.rs)

Video: Milan Kalinić prenosio utakmicu slepim i slabovidim navijačima Zvezde na Marakani

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siki

    4. mart 2024 | 14:35

    Kakav zvezda ima koeficijent da mi je znati kada nikog ne može da pobedi u Evropi,jedino ako se računaju pripremne utakmice.

  • pfc

    4. mart 2024 | 15:07

    a Partizan doprineo bodovima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA