≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slovo o sudiji: Da derbije sude najbolji, a ne amateri

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arbitar Pavle Ilić umalo unakazio 172. okršaj večitih, koji je u svim drugim aspektima, sem u sudijskom bio sjajan

  • 34
Pavle Ilić Foto: FK Partizan

Dan posle 172. večitog derbija sportski i svi ostali mediji u Srbiji bili su složni u dve činjenice. Prva je da se najvažniji meč i jedan od najprestižnijih derbija u svetu vratio na velika vrata, kako igrački, tako i dekorom navijača dva kluba.

I duga činjenica je da je takva utakmica, zahvaljujući Sudiskoj organizaciji, dopala u ruke jednom amateru, arbitru Pavlu Iliću, koji se elementarnim neznanjem, očajnim odlukama i apsolutnim autizmom prilikom donošenje ključnih odluka, svojski potrudio da upropasti lepu sliku sa stadina "Rajko Mitić".

Nije prvi put da sudija debitant deli pravdu na večitom derbiju, dešavalo se i ranije u bliskoj prošlosti, uzima to polako maha i u drugim sportovima. Ali je verovatno "premijera" da Sudijska organizacija delegira arbitra sa iskustvom od 14 utakmica u najvišem rangu takmičenja, da odlučuje o "životu i smrti" u meču u kome se, na bod razlike, dva najbolja tima bore za šampionsku titulu.

E, to je već presedan u kome smo dobili "brljotinu" zvanu Pavle Ilić i saglasje svih javnih glasila u Srbiji, pa i " džuboks metuzalema" sa jedne od televizija koje stručno komentarišu suđenje, da je Ilić, naravno, ne samo svojom krivicom, jer nije sam sebe odredio da sudi derbi, apsolutno bio pogrešan čovek na pogrešnom mestu.

Posle svega, dan kasnije, "ližemo rane", kome god ko bio naklonjen, i nabrajamo greške jednog čoveka u meču koji je imao sve preduslove da bude jedan od najboljih u poslednjoj dekadi. Počevši od tog više nego spornog crvenog kartona Ksanderu Severini, previda kod prekršaja In Bom Hvanga nad Aldom Klauluom (poslednji igrač odbrane), "živog zida" na 11,5 metara, "mora" nerezonskih prekršaja, seckanja igre, povrh svega i uličarske psovke arbitra upućene Gajasu Zahidu na belodani previd prilikom jednog od auta, a koju je kamera zabaležila, Jer, 21. je vek, tehnologija napreduje, prošlo je vreme Pjera Luiđija Koline i tvrdog stava, danas su sudije, bar u Evropi, gospoda sa manirima.

Kod nas, nažalost i uz dužno poštovanje izuzecima, a ima ih nekolicina, ne postoje ni maniri ni znanje. Došli su arbitri poput Ilića i njemu sličnih, o kojima se priča i piše od početka jesenjeg dela sezone, pa do dan danas, jer su bez osnove i znanja preskalali "razrede i stepenice" da bi im ti isti, koji su ih "lansirali u orbitu" dan kasnije okretali leđa i prali ruke od odgovornosti, a javnost "šaketala" kao u špaliru. Po zasluzi...

(Telegraf.rs)

Video: Dragović zbog povrede izlazi iz igre

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo Napred Partizan

    10. mart 2024 | 12:20

    Nikad gori sudija u derbiju, navlačio za zvezdu kao niko do sada !

  • Qxy

    10. mart 2024 | 12:27

    Uvek iste price posle utakmica. Svi smo znali da nije dorastao da sudi derbi. Zna se ko sklanja najbolje afirmisane sudije da sude kosarku i fudbal. Docice svemu kraj

  • Svaka čast

    10. mart 2024 | 12:51

    Za tekst. Svaka ti je kao u Njegoša

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA