≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Skandal! Fudbalski tim sa pet transrodnih žena neporažen, jedna dala 6 golova: Roditelji povukli ćerke iz tima

S. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Velika prašina se podigla u Australiji

  • 1
The Flying Bats FC Foto: IOIO IMAGES / Alamy / Alamy / Profimedia

Amaterski fudbalski tim iz Australije izazvao je kontroverzu nakon što je ekipa, koja uključuje pet transrodnih žena, dominirala na turniru samo za žene i osvojila nagradu od 1.000 dolara, prema izveštaju.

Fudbalski klub "Flying Bats FC" iz Sidneja nije izgubio ni jednu utakmicu tokom četvoronedeljnog turnira, uključujući i jednu utakmicu u kojoj je jedna od transrodnih žena postigla šest golova na putu ka pobedi od 10-0, izvestio je Dejli Telegraf.

Neki roditelji su povukli svoje ćerke sa utakmica zbog zabrinutosti za bezbednost, rekli su zvaničnici iz drugih fudbalskih klubova u Ligi severozapadnog Sidneja novinama.

Oni veruju da bi Flying Bats, koji podržava "Pride Football Australia", trebalo umesto toga da igraju u mešovitim utakmicama koje uključuju muškarce i žene.

- Naše devojčice su ovde da igraju zbog zabave i očekuju da igraju u ženskoj konkurenciji. Nisu se prijavile za mešovito takmičenje", rekao je jedan stariji zvaničnik kluba. "Neki od roditelja su bili toliko zabrinuti da nisu dozvolili svojim ćerkama da igraju", nastavio je zvaničnik.

"Bilo je to toliko razočaravajuće za njih da vide ogromnu razliku u sposobnostima - dominiraju."

Kiralji Smith, portparolka Binary Australia, grupe za zagovaranje koja tvrdi da postoje samo dva pola, rekla je za Daily Telegraph da liga stavlja igrače u opasnost. Tvrdila je da su nekim devojkama rečeno da ne prigovaraju ili odustanu u znak protesta zbog straha od posledica.

Predsednica Fudbalskog kluba Flying Bats, Jen Peden, branila je pobedu kluba na turniru i rekla da tim podržava inkluziju i da "transrodne žene pripadaju ženskoj konkurenciji jer se sa tim polom identifikuju".

- Kao klub, "Flying Bats FC" snažno se zalaže za inkluziju i ponosimo se sigurnom, poštovanom i fer igrom, promovisanjem podrške zajednice za LGBTQIA+ igrače, zvaničnike i navijače, kao i značajnim fizičkim, društvenim i mentalnim zdravstvenim benefitima koje učešće u sportu donosi, posebno marginalizovanim članovima LGBTQIA+ zajednice. Mi smo klub koji jednako ceni naše cisrodne i transrodne igrače - rekla je Peden i dodala:

- Mi snažno podržavamo smernice Australijske komisije za ljudska prava o uključivanju transrodnih i raznolikih polova u sport.

Portparol Fudbalskog saveza Novog Južnog Velsa rekao je za Dejli Telegraf da liga "ponosno stoji na čelu razvoja inkluzivnih politika za sport u Australiji i deluje unutar postojećeg zakonskog okvira, uključujući antidiskriminacionu legislativu".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA