≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Hitno nam je potreban neko treći!

Vreme čitanja: oko 3 min.

I to da taj treći želi da bude prvi...

  • 19
FK Crvena zvezda - FK Partizan 172. večiti derbi Foto: Mileta Mirčetić

Navijače danas teško možete da nagovorite da gledaju domaći fudbal i istovremeno uživaju u njemu! Pogotovo onu "staru gardu", verovatno zato što su navikli da se timovi "velike četvorke" kolju međusobno za titulu, a da tu istu osvajaju i klubovi kao što su Vojvodina, Sarajevo, Željezničar i Vardar!

Danas ne da nemamo četvorku, već je i trojka postala misaona imenica za napaćeni srpski fudbal, a činjenica je da nam je neko treći hitno potreban!

Reći će mnogi da je Čukarički godnama unazad bio taj treći klub, da je TSC sada preuzeo primat i da su prošle sezone bili čak i drugi. Takođe, da su Vojvodina i Radnički Niš razdvajali večite, dok fenomen Obilića i sezonu 1997/98 teško da možemo da analiziramo.

FK Obilić, stadion Obilića Foto: Telegraf

Međutim, svima je jasno da je šira slika i te kako lažna i da je više odraz nemoći tih klubova da u datom trenutku jure za liderom. Sada je to Crvena zvezda, nekih ranijih godina je u pitanju bio Partizan.

Minimalna razlika između drugoplasiranog i petoplasiranog tima prosto nije merodavna ako je lider miljama isped, a upravo to se srpskom fudbalu najčešće i dešavalo od osamostaljenja. Uz, naravno, uzbudljive trke večitih rivala koje su opet - trke u dvoje!

Derbi 28. kola Superlige Srbije između Vojvodine i Čukaričkog (1:1) bio je klasičan pokazatelj da je Superliga trenutno daleko od tog trećeg kluba koji može da se uhvati u koštac sa Zvezdom i Partizanom i bude pretendent za naslov prvaka, odnosno u igri barem na nekoliko kola do kraja. Da ne bude zabune, Voša i Čuka su priredili lepu fudbalsku predstavu za navijače na "Karađorđu" i takvi mečevi su potrebni SL, ali 'ajde da dočekamo da isti bude možda i za titulu.

Vojvodina - Čukarički Foto: Telegraf

Nije ni TSC, nažalost, taj treći klub kakav je trenutno potreban, mada momci iz Bačke Topole igraju sjajan fudbal i trenutno diše za vratom Partizanu na toj drugoj poziciji. S druge strane, ako Zvezda opravda očekivanja protiv IMT-a, bežaće 12 bodova na devet kola do kraja sezone.

Zaključak se sam nameće - Srbiji je u skorijem periodu potrebna Rijeka! Klub koji je lider hrvatskog šampionata, a nijedan jedan od dva najveća i najpoznatija. Uzimali su titulu pre nekoliko godina, i sada su blizu krune, uz napomenu da je stanje na tabeli do prethodnog kola, gledajući Rijeku, Hajduk i Dinamo bilo 59 - 55-54 boda. Modri su u međuvremenu dobili na Poljudu (1:0) i sada su drugi sa utakmicom manje, uz skor 62-57-55.

Rijeka će u narednom kolu dočekati Hajduk koji bi u slučaju trijumfa došao na -4. Dinamo pritom ima meč manje sa Varaždinom i ako opravda očekivanja lako uskoro ponovo možemo da gledamo tri kluba u samo četiri boda razlike.

Uroš Spajić, FK Crvena zvezda, FK Partizan, 172 večiti derbi, Aleksandar Jovanović Foto: MN Press/Ivica Veselinov

Slovenija opet ima četiri različita šampiona u četiri poslednje sezone, u dve smo videli direktne sudare za titulu kada je Celje 2020. pobedilo Olimpiju, a Mura 2021. za gol bila ispred Maribora. A i hrvatska i slovenačka liga su iza Superlige kada su u pitanju UEFA koeficijenti.

Obe te lige imaju po 10 klubova u najelitnijem rangu, koncentracija kvalitetnih igrača je veća, tu je i veliki broj derbija među vodećim ekipa - tako da je dosta teže doći do bodova.

Ako hoćemo da se publika vrati na stadione, pa čak i da neku novu privučemo, ali i da podignemo uzbuđenje i kvalitet srpskog fudbala - moramo da imamo što veći broj utakmica između TOP 6 ekipa i barem još jednu koja će se boriti sa večitima do poslednjeg kola. TSC, Čukarički, Vojvodina... Neko mora da iskoči što pre. E sad, koliko samo i od tih klubova zavisi...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petko Becejski

    3. april 2024 | 13:18

    Dok ova garnitura kriminalaca i mafijaša vodi naš fudbal neće biti ni drugog ni trećeg, već samo jednog koji će biti nedodirljiv i šampion sve dok oni vladaju srpskim fudbalom, nažalost...........

  • miladin

    3. april 2024 | 13:34

    Kad stadion koriste ogrezli kriminalci i jos omaju navijacku frakciju gde je tu sport

  • DDF

    3. april 2024 | 13:21

    U Srbiji moze samo da"jedna",drugi je u velikoj opasnosti ako se priblizi"prvoj",treci ne sme da postoji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA