≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Revolucija u svetu fudbala: Umesto oduzimanja bodova uvodi se nešto potpuno novo?!

S. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Taj model primenjuje se u NBA ligi

  • 1
Erling Haland Foto: Tanjug / AP

Nije Premijer liga ove sezone bila imuna na finansijske probleme klubova, pa su bodovi zbog prevelike potrošnje i ne baš čistih računa oduzeti Evertonu i Notingem Forestu.

To je priču u vezi sa statusom najjačeg šampionata na svetu, pa su strepnje od gubitka statusa lige koja može da priušti sve one najskuplje fudbalere sve veće.

"Dejli Mejl" donosi ekskluzivnu priču o planu zamene kazne oduzimanja bodova sa tzv. "taksom na luksuz".

Navodno su čelnici klubova već razgovarali o toj mogućnosti, koja bi mogla da bude usvojena već u junu mesecu na sastanku. Navodno je sedamnaest ekipa za tu odluku, dok je za donošenje odluke potrebno četrnaest.

Oni smatraju da klubovi ne bi trebalo da budu kažnjeni ukoliko troše svoj novac na način da mogu da ispadnu u niži rang, već da bi to trebalo uraditi finansijski i da bi za potrošnju iznad određene sume u odnosu na stanje u samom klubu morali da plaćaju penale, ali i da pored toga svesno odluče da to učine.

Sredstva koja bi se sakpila preko "penala" bi se potom redistribuirala klubovima koji su se pridržavali pravila, što bi donekle uvelo ravnotežu. Takođe, postoji mogućnost i da se deo novca pošalje i ekipama iz nižih rangova koje imaju finansijske probleme.

Takav porez postoji u NBA ligi i i MLB-u, dok je recimo u NFL-u i NHL-u striktno regulisana potrošnja.

Osim toga, razmatra se i sistem "sidrenja" odnosno potrošnje u odnosu na najslabiji tim na tabeli iz prethodne sezone, pa bi svaki tim sa više pozicije mogao da troši višestruko novca više u odnosu na njih, ali taj sistem nije trenutno dovoljno obrađen i jasan do kraja.

Na sastanku će se razmatrati i o drugim finansijskim izazovima sa kojima se klubovi suočavaju.

(Telegraf.rs)

Video: "Nikad nećeš hodati sam": Navijači Liverpula dočekali svoje igrače posle poraza u finalu LŠ

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DILETANT

    4. april 2024 | 16:46

    kakva ravnoteža kad su jedni te isti klubovi šampioni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA