≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Zaustavite rat, prekinite bombardovanje":Dan kada je Partizan odigrao najprkosniju utakmicu u svojoj istoriji

L. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prošlo je 25 godina...

  • 4
Partizan-AEK Foto: MN Press/ Nebojša Paraušić

Bio je 7. april 1999. godine. Bombardovanje SR Jugoslavije bilo je u punom jeku, a tokom prethodnih 15 dana naša zemlja pretrpela je štetu nesagledivih razmera. Bombardovani su mostovi, škole, bolnice, vrtići, vojni objekti, a broj žrtava je konstantno bio u porastu.

Zbog svega toga i čitave nesreće koja je zadesila naš narod, na današnji dan pre 25 godina, fudbaleri Partizana i atinskog AEK-a odigrali su prijateljski meč sa jasnom porukom - Zaustavite rat, prekinite bombardovanje!

Gest Atinjana bio je za divljenje i svako poštovanje. Naime, u glavni grad Jugoslavije doputovali su preko Budimpešte, a njihov potez mnogi su ispratili sa čuđenjem ali i respektom. Zajedno sa ekipom u Beograd je doputovalo i 50 navijača kluba.

Na stadionu u Humskoj tog dana okupilo se nešto više od 15.000 navijača, a malobrojna grčka ekspedicija dočekana je poput braće.

Meč je prekinut pri rezultatu 1:1, kada su navijači oba kluba ušli u teren, a predsednici klubova Melisanidis i Ćurković su pokraj istočne tribine zasadili i drvo masline kao simbol večnog prijateljstva dva naroda.

Valja napomenuti da je strelac pogotka za Partizan bio Mateja Kežman, dok se za AEK u strelce upisao Paris Zubulis.

Tog dana, u najprkosnijoj utakmici u istoriji Partizana, crno-beli dres su nosili: Nikola Damjanac, Vuk Rašović, Branko Savić, Milan Stojanoski, Aleksandar Stanojević, Aleksandar Vuković, Vladimir Ivić, Saša Ilić, Đorđe Tomić, Nenad Bjeković, Mateja Kežman, Marjan Gerasimovski, Igor Duljaj, Ivica Iliev, Darko Tešović, Zoltan Sabo, Ljubiša Ranković i Goran Obradović.

Sa druge strane, AEK je nastupao u sastavu: Atmacidis, M. Mihailidis, K. Kurkunas, Kopicis, Kostenoglu, Babunski, Milovanović, Savevski, Kasapis, Maladenis, Kalicakis, Zubulis, Nikolaidis.

(Telegraf.rs)

Video: Srpski fudbalski biser oduševio Evropu: Mali Viktor igra kao Mesi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA