Vreme čitanja: oko 3 min.

Izdao Srbiju i zaigrao za tzv. Kosovo: Bivši kapiten Orlića iz Lila došao u Kanjižu, a sada više ni nema klub

M. B.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Veliki talenat je ostao ukopan u mestu i jedan let je totalno uskraćen

  • 14
Arton Zekaj Foto: pressinphoto / ddp USA / Profimedia

Koliko jedna odluka može da vas veže za sudbinu koju niste ni slutili. Izabrani put bivšeg kapitena mlađih selekcija Srbije odveo ga je do evropskim zvezda, a onda spustio u nižerazrednu ligu naše zemlje. Turbulentno je sve bilo, a svetlost se odavde skoro i ne vidi.

Arton Zekaj, mladić rođen u Subotici, polako je nadolazio kao jedan od bisera srpskog fudbala. Kapitenska traka oko ruke, vođa svake selekcije Orlića od 15 do 17 godina, a onda totalna pometnja zbog odluke.

Arton, čiji su roditelji iz južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, dobio je poziv Fudbalskog saveza tzv. Kosova i tu mu se čitava situacija burno lomi.

Odjeknulo je da bivši kapiten kadetske i omladinske reprezentacije, dečko iz podmlatka Partizana, ima nameru da pređe pod nečiji drugi grb - i to nepriznate države Kosovo.

Njegova odluka je bila zasnovana na ljutnji prema tadašnjem selektoru omladinaca Iliji Stolici koji ga je prvo pozivao dok je bio trener mlađih selekcija, ali u međuvremenu je hteo da isproba i druge kadrove srpske fudbalske mladosti.

To se prenelo na celokupnu situaciju, jer je Zekaj počeo da izostaje sa svakog spiska, pa je u njemu to probudilo mladalački gnev kao što se desilo sa Stanišom Mandićem koji je očekivao poziv A selekcije, a kada nije došao, brže-bolje se odazvao Crnoj Gori u kojoj je rođen.

Fudbalska reprezentacija Kosova Foto: pressinphoto / ddp USA / Profimedia

Zekaj, sa druge strane, odmah je dao doznanja da ima poziv tzv. Kosova i da če igrati za one koji ga više budu želeli. Ipak, glas se nije čuo od reprezentacije Srbije, pa se Arton odlučio za drugu opciju.

Posle nastupa za OFK Bačku i Sopot, mladić je uspeo da se vine u zvezde i da potpiše trogodišnji ugovor sa Lilom koji važi za jednu od standardnih članova gornjeg doma Lige 1.

Upisao je jedan nastup za prvi tim, a onda je u 2018. do 2021. godine odigrao 16 mečeva za drugi tim Lila. Nije to bilo nešto što je, evidentno, želeo, jer mu je u glavi bio već zacrtan još veći napredak.

U tom periodu je nastupio pet puta za selekciju do 21 godine tzv. Kosova. Tada je već odavno izašao iz fokusa srpske javnosti i nikada se više nije ni vratio. Ovom zadnjem veznom je sada 23 godine i ne vidi više onaj uzlet koji mu se dogodio.

Momak čiji su roditelji iz Prizrena bio je ponosan što će, tada, zaigrati za nepriznatu selekciju iz južne srpske pokrajine.

- S ponosom sa prihvatio dres Kosova, znam da će moji roditelji i narod Kosova da budu ponosni na mene. Takođe, znam da bi čovek koji više nije među nama takođe bio ponosa - Fadil Vokri - rekao je tada Zekaj.

Arton Zekaj Foto: Martin Rickett / PA Images / Profimedia

Nakon Lila je ostao bez kluba. Čekao je angažman skoro godinu i po dana, ali nije ga bilo. Neko ko je toliko obećavao se odjednom našao na margani fudbalske priče. A... Fudbal zna biti surov, pogotovo kada vam u mladosti prolaze godine, a uspesi i napredak ne dolazi.

U septembru 2022. godine se vraća u Srbiju i pojačava redove Tise Adorjan, kluba iz Kanjiže koji igra u Srpskoj ligi vojvodina, trećem takmičarskom rangu srpskog fudbala.

Kako se tamo proveo, valjda sam on zna, jer je od leta 2023. godine bez kluba, naravno, ako je verovati Transfermarktu. Od tog momenta, njegov fudbal je u totalnom zastoju.

Pitanje je šta bi se desilo da je ostao pod zastavom Srbije i da li bi dobio priliku u nekom doglednom momentu. Zasigurno, njegov put nije onakav kakav je bio očekivan kada je prvi put stavio kapitensku traku među Orlićima.

Suvišno je u ovom trenutku i istaći da još uvek ima pravo da igra za našu reprezentaciju jer još uvek nema upisan zvanični meč za bilo koju A selekciju. Trenutna aktivnost mu ne dopušta ni da razmišlja o tome.

Sada, pitanje je, iz ovog položaja, gde bi njegov naredni angažman mogao da bude. Veliki talenat je ostao ukopan u mestu i jedan let je totalno uskraćen. Videćemo šta će mu budućnost doneti.

(Telegraf.rs)

Video: PODCAST Svaka čast svima #5: Igrači Liverpula trče po Zlatiboru, da li je Luka Dončić razmažen?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA