Vreme čitanja: oko 3 min.

Bio je prosečan fudbaler, a zbog jednog genijalnog poteza sad ima bogatstvo veće od Ronalda i Mesija zajedno

D. U.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Igrao je i za reprezentaciju Francuske, tokom karijere nije mnogo zarađivao, ali je to vrhunski uložio i sada je "težak" više od 10 milijardi evra

  • 1
Matje Flamini, FK Arsenal Foto: BEN STANSALL / AFP / Profimedia

Nije bio neki dribler, retko je davao golove, retko je i asistirao, ali je bio izuzetno vredan i inteligentan, i ono što je znao je maksimalno koristio na terenu. Sa skromnim igračkim kvalitetima dosegao je sam vrh svetskog fudbala, jer je igrao u četiri od pet liga petice, uključujući i Premijer ligu, gde se najviše zadržao tokom karijere.

Metju Flamini je u bogatoj karijeri igrao za Arsenal, Milan, Marselj, Hetafe i Kristal Palas, a bio je i reprezentativac Francuske i nastupio je na tri utakmice do sada za Galske petlove, ali ono zbog čega je sada poznat je bogatstvo koje je stekao zbog privatnog biznisa.

Ono što je zaradio od fudbala uložio je savršeno i sada se procenjuje da je "težak" najmanje 10 milijardi evra.

Često smo svedoci da mnogi fudbaleri ne znaju šta da rade po završetku karijere i mnogi od njih propadnu. Viđali smo da mnogi postanu beskućnici, odaju se porocima, pa na kraju ostanu bez prebijene banke.

Flamini je potpuno drugačiji primer. Još dok je igrao, postao je suosnivač biohemijske kompanije GF Biochemicals, koja je u narednim godinama postala izuzetno uspešna i vredna, da su akcije dostigle neverovatnu cifru.

Francuski defanzini vezista je iz kopački otišao direktno u odelo i posvetio se biznisu, koji mu je doneo ogroman novac.

Tokom fudbalske karijere je igrao 17 godina, osvojio je titulu u Italiji sa Milanom, tri puta je podigao pehar FA Kupa i dva puta Komjuniti Šild.

Sa Arsenalom je 2006. igrao i finale Lige šampiona, gde su ga minuti delili od titule, ali je na kraju trofej otišao Barseloni posle golova Etoa u 76. i Beletija u 80. minutu. Flamini je tada ušao u igru u 74. minutu, ali nije pomogao saigračima da sačuvaju prednost od 1:0 koju su imali od 37. minuta golom Sola Kembela.

Veliki je borac za prirodnu sredinu i održivost, a to je svojevremeno i otkrio u jednom intervjuu. Ljubav prema moru, jer je odrastao u Marselju blizu plaže, uticala je na njega da postane svestan ekoloških pitanja i problema sa plastikom u okeanu i hemijskim zagađenjem.

Nakon što je pokrenuo biohemijsku kompaniju, čak pet godina nije nikome rekao ni reč, jer nije znao u kakvom će pravcu da se razvije biznis i da li će uspeti ili će propasti.

Ispostavilo se da je "ubo džekpot", pa danas njegova kompanija vredi neverovatnih 21 milijardi evra, dok je Flaminijev deo oko 10 milijardi. Pošto se procenjuje da su Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo, dva najbolja fudbalera 21. veka, "teški" oko 500.000 miliona evra, Flamini je vredniji od njih dvojice zajedno čak 10 puta.

Kapital koji poseduje dovoljan je da kupi i neki od timova za koje je igrao, a on sam je priznao da su u njegovom srcu Marselj i Arsenal i da ne odbacuje mogućnost da jednog dana kupi neki od ovih klubova.

Krenuo u biznis sa Mesutom Ozilom

Osim biohemijske kompanije, Flamini je krenuo u biznis sa bivšim saigračem iz Arsenala, Mesutom Ozilom i pokrenuli su kompaniju "Uniti Performance Lab", što je digitalni prostor za zdravlje, fitnes i životni stil koji spaja performanse zasnovane na dokazima uz saveze o zdravlju od strane stručnih lica, vrhunskih sportista i trenera.

Flamini je i sada izuzetno aktivan, trenira po pet puta nedeljno, ili trči ili ide na jogu. Živi u Londonu, okružen je doktorima nauka i voli da se našali da je često iscripljujuće biti najmanje inteligentan na poslu. Ali, s obzirom na to kako je od skromnog fudbalera postao milijarder, malo ko bi rekao da mu manjka IQ-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pukla mala ko lubenica

    16. april 2024 | 19:09

    Hahahaha,prosecan fudbaler,igrao za Arsenal,Milan,Kristal Palas,Marsej,reprezentaciju Francuske... Da nije smesno bilo bi tuzno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA