≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

Neviđena ludnica u Ligi šampiona: Čudesni Embape srušio Barselonu, Dortmund nestvarno eliminisao Atletiko

Vreme čitanja: oko 8 min.

Španci u ponoru!

  • 26
Kilijan Embape Foto: FRANCK FIFE / AFP / Profimedia

Nova noć Lige šampiona i novi spektakl za fudbalske sladokusce! Fudbaleri Pari Sen Žermena i Borusije Dortmund čine prvi par u polufinalu elitnog takmičenja nakon što su sustigli zaostatke koje su imali u prvom utakmicama. Francuzi su sa 4:1 neutralisali 2:3 sa svog stadiona i na "Monžuiku" porazili Barselonu, dok su "milioneri" na svom "Signal Iduna Parku" posle drame pobedili Atletiko sa 4:2, nakon poraza od 2:1 na "Vanda Metropolitanu".

Računica je pre početka meča bila jasna za Špance, odbraniti zalihe stečene iz prvih mečeva i obradovati svoje navijače direktnim duelom u polufinalu. Nije ipak sve išlo prema planu.

Na susetu na "Monžuiku" Francuzi su krenuli žustrije i odlučnije, kružili oko kaznenog prostora rivala, čak i prvi pretili, ali je iz njihove inicijative Barsa ipak povela.

Igrao se 13. minut kada je Rafinja bio najsrećniji igrač u kaznenom prostoru, lopta ga je pogodila posle centaršuta Jamala i Donaruma je samo pogledom ispratio loptu.

Rafinja - FK Barselona Foto: Tanjug / AP

U 27. i minut kasnije Embape se našao u dve sjajne prilike. Najpre je gađao bliži ugao iz neposredne blizine, ali je Ter Štegen uspeo da sačuva gol, a zatim je njegov šut posle kornera izblokiran.

Samo dva minuta kasnije dogodio se možda i ključni momenat na utakmici, pošto je Arauho nadomak šesnaesterca sapleo Barkolu, a sudija Ištvan Kovač Urugvajcu pokazao put ka svlačionici. Odgovornost je preuzeo omraženi Dembele, koji je žestoko dočekan pre utakmice, ali je bio poprilično neprecizan.

Usman Dembele - FK PSŽ Foto: Tanjug / AP

Francuz se ipak iskupio u 40. minutu, pošto je upravo Barkolina oštra lopta došla do njega i na semaforu je pisalo 1:1, a moglo je biti i drugačije da je isti fudbaler u trećem minutu nadoknade bio za nijansu precizniji.

Drugo poluvreme je započeto sjajnom šansom za Ruiza, ali je lopta na identičan način prošla tik pored stative. Sve se to ipak vratilo u 54. minutu kada su igrači domaće ekipe neshvatljivo pustili Vitinju da gađa sa distance, a on prizemnim šutem pronašao put do mreže.

Vitinja - FK PSŽ Foto: Tanjug / AP

Nije je Ćavi bio zadovoljan odonosom sudije prema svojoj ekipi, pa je ubrzo isključen, otprilike u trenucima kada je Gundogdan bio u izglednoj šansi. Njegov svet se verovatno još malo raspao u 58. minutu kada je Kanselo napravio penal nad Dembeleom, koji je u lagan pogodak vredan prolaska dalje pretvorio Embape.

Ubrzo je isključen i Ćavijev pomoćnik, da bi u 73. minutu Donaruma nekako sačuvao udarac Levandovskog. U 78. je probao i Rafinja, da bi u 88. nakon dugog napada domaćina sevnula kontra iz koje je sve rešeno.

Embape je prvi gađao, zatim iz odbitka i njegov saigrač, da bi se Kilijanu vratila lopta na nogu i to je bilo to! PSŽ je drugi put zaredom u nokaut fazi izbacio Barselonu.

Kilijan Embape - FK PSŽ Foto: Tanjug / AP

Utakmica u Dortmundu započeta je sa po jednom vrhunskom prilikom, od kojih je svakako bolju propustio Morata, koji se čak i propisno obrukao u situaciji jedan na jedan sa Kobelom, pošto je gađao samo pored gola.

Morao je i Oblak da brani udarac Branta u 16. minutu, a u 34. je led ipak probije, kada je svoj prethodni promašaj isti igrač ipak ispravio. Već u 39. minutu "milioneri" su u džepu imali i polufinale posle gola koji je postigao pozajmljeni igrač Čelsija Matsen.

FK Borusija Dortmund Foto: Tanjug / AP

Probao je Dijego Simeone da osveži svoj tim sa tri izmene na startu drugog poluvremena i već u 49. je viđen rezultat. Doduše uz mnogo sreće, pošto je Humels na zaista komičan način zatresao sopstvenu mrežu.

Rezervista Korea je u 64. još jednom šokirao Nemce posle prave gužbve i nakon nekoliko odbitaka unutar kaznenog prostora, ali radost gostiju nije dugo potrajala.

Filkrug je iskoristio drugu asistenciju Sabicera u 71. i glavom se poklonio pored Oblaka, da bi potpuni šok u 74. priredio upravo Austrijanac pogotkom koji se ispostavio kao presudan za prolazak Borusije u polufinale.

Marcel Sabicer - FK Borusija Dortmund Foto: Tanjug / AP

Barselona - PSŽ 1:4 (Rafinja 13 - Dembele 40, Vitinja 54, Embape 61, 89)

Postave: 

Barselona: Ter Štegen, Kanselo (Feliks 82), Arauho (crveni), Kunde, Kubarsi, Gundogdan, Pedri (Tores 61), De Jong (Fermin 83), Rafinja, Jamal (Martinez 35), Levandovski

PSŽ: Donaruma, Hakimi, Markinjos, Ernandez, Mendeš, Zair-Emeri (Ugarte 80), Vitinja, Ruiz (Li Kang In 77), Dembele (Kolo Muani 88), Barkola (Asensio 77), Embape

Borusija Dortmund - Atletiko Madrid 4:2 (Brant 34, Matsen 39, Filkrug 71, Sabicer 74 - Humels (ag) 49, Korea 64)

Postave: 

Borusija: Kobel, Rajerson, Humels, Šloterbek, Matsen, Džan, Sabicer, Brant (Rojs 90), Adejemi (Bajno-Gitens 66), Sančo (Ozdžan 86), Filkrug

Atletiko: Oblak, Molina (Barios 46), Himenez, Ermoso, Aspilikueta (Rikelme 46), Vicel, Koke, Ljorente, De Paul (Saul 84), Grizman, Morata (Korea 46)

Tok uživo:

90+7 minut: Kraj! I Parižani su okrenuli svog rivala.

90+3 minut: Nemac brani novi pokušaj Embapea!

Dortmund je prošao dalje!

89. minut: Kontra-napad PSŽ-a kao na traci, dva puta je skidao udarce Ter Štegen, ali treći pokušaj nije mogao. Embape stavlja tačku - 4:1.

88. minut: Napada Barsa, dve korektne šanse nisu iskorišćene, a onda...

81. minut: Filkrugu je malo nedostajalo da da i drug pogodak, ali i Oblak je svakako adut svoje ekipe.

80. minut: Ugarte menja Zaira Emerija. Ubrzo su na teren ušli i Feliks i Fermin umesto De Jonga i Kansela.

78. minut: Dobar pas u prazan prostor za Rafinju, ali ne da se Brazilcu da i četvrti put zatrese mrežu Barselone. Ubrzo je Dembele iznudio korner.

77. minut: Li Kang In i Asensio su prve izmene za Luis Enrikea. Izašli su Barkola i Ruiz.

74. minut: Sabiceeeeer! Nagradio se za dve asistencije. Kakav spektakl... Dortmund vodi sa 4:2.

73. minut: Donaruma čuva Francuze, sjajna odbrana. Levandovski nije uspeo da probije Italijana koji se baca kao mačka.

71. minut: Filkrug! Borusija vraća vođstvo. Kakva noć u Ligi šampiona, za pamćenje... Glavom se samo poklonio na centaršut Sabicera.

66. minut: Bajno-Gitens ulazi za Dortmund umesto Adejemija.

65. minut: Crveni karton i za Ćavijevog pomoćnika. Tri ukupno za Barselonu danas.

64. minut: Atletiko brani čast Španaca - 2:2! Anhel Korea se iz drugog popravnog poklonio, pre toga jednom promašio, dok je Kobel skinuo šut Rikelmea.

61. minut: Kilijan Embape koristi najstrožu kaznu, iako je Ter Štegen pogodio stranu u koju treba da se baci. Ovo se ipak ne brani. PSŽ sada u džepu ima polufinale.

Feran Tores menja Pedrija.

58. minut: Kanselo pravi penal, raspad Barse! Dembele je oboren.

57. minut: Korea je bio vrlo blizu da "jorgandžijama" donese poravnanje.

56. minut: Gundogan propušta zicer za Katalonce. Probao je u blići ugao sa desetak metara, ali nedovoljno precizno...

U međuvremenu je trener Barselone Ćavi dobio crveni karton.

54. minut: Goooooool! Vitinju su ostavili samog fudbaleri Barselone i to je kažnjeno! Najlepši gol večeri.

52. minut: Ruiz... Opet fortuna gleda Barselonu, lopta prolazi vrlo blizu stative.

49. minut: Gol za Atletiko! Šta učini Matse... Humels je očajno reagovao nakon ne tako jakog udarca posle kornera i skrenuo je loptu u svoj gol.

46. minut: Barios, Korea i Rikelme su Simeonovi aduti na početku drugog poluvremena. Na klupi su ostali Molina, Morata i Aspilikueta.

45+3 minut: Dembele je zamalo bio neprecizan! Koliko sada sreće za Barselonu. Lopta je prošla tik pored stative.

40. minut: PSŽ je izjednačio! Čeka nas fenomenalno drugo poluvreme. Embape nije uspeo da klizećim startom poikupi loptu, ali je centaršut Barkole u gol pretvorio Dembele.

39. minut: Goooooool! Matsen donosi Borusiji preokret u ukupnom rezultatu! Pozajmljeni igrač Čelsija je hirurški precizno pogodio dalji ugao nakon asistencija Sabicera.

35. minut: Ćavi ubacuje štopera, Injigo Martinez menja Jamala.

34. minut: Vodi Borusija! Brant provlači loptu ispod noge Oblaku. Sada je ukupan rezultat 2:2. Humelsu se piše asistencija.

32. minut: Šutirao je Dembele direktno, poprilično neprecizno.

29. minut: Crveni karton za Arauha! Sada će biti zanimljivo tokom narednih sat vremena. Oborio je Barkolu kao poslednji igrač odbrane. Biće i slobodnjak.

27. minut: Ogromna šansa za Embapea i to u dva navrata! Prvo je Ter Štegen odbranio, posle kornera ga je izblokirao defanzivac.

20. minut: Vrlo blizu je bio Levandovski da duplira vođstvo. Udarac Poljaka ipak završava visoko iznad gola.

16. minut: Oblak se ističe! Opet Julijan Brant nema sreće kao u završnici prvog meča. Gađao je sada uz levu stativu, ali je Slovenac bio spreman.

13. minut: Posle malog zatišja gol! Rafinja treći put pogađa mrežu PSŽ-a u dva meča. Jamal je praktično pogodio Brazilca u petercu i lopta se odbila u mrežu.

5. minut: Preti i Atletiko! U kaznenom prostoru je ostao sam i gađao je pored desne stative. Sreća za Kobela. Ubrzo je golman Dortmunda skinuo i pokušaj De Paula!

4. minut: I Dortmund je pripretio, i to vrlo ozbiljno, Sabicerov pokušaj je jedva izblokiran.

3. minut: Pritisak Parižana na početku utakmice. Igra se oko kaznenog prostora Barselone. Prvi pokušaj Vitinje je izblokiran.

1. minut: Počele su obe utakmice.

Usman Dembele je vatreno dočekan...

Pre meča u Kataloniji tukli su se navijači PSŽ-a i policija.

Pre meča:

Dug je sada spisak utakmica koje su odigrane tokom poslednjih desetak godina između Barse i Parižana, sa boljim učinkom Katalonaca kada je u pitanju nokaut faza. Tri puta su prolazili dalje, jednom rival, ali taj jedan put bio je prethodni 2021. godine.

Barselona je u prvom meču povela golom Rafinje i izjednačlila pogotkom istog igrača, a dobede došla preko rezerviste Andreasa Kristensena. Između prvog i drugog pogotka nekadašnjeg krila Lidsa Usman Dembele je pogodio protiv bivšeg kluba, dok je Vitinja u momentu čak doneo i prednost domaćinu tog duela. Ispostaviće se uzaludno.

Drugi meč imao je u prvom činu imao mirniji tok, Rodrigo de Paul i Samuel Lino su još u prvom poluvremenu doneli sigurnu razliku, Sebastijan Ale vratio Nemce u život, a Julijan Brant u nadoknadi pogodio sam okvir gola.

Dve ekipe se pop prvi put sastaju u dvomeču noikaut faze, a vredi podsetiti da je u poslednjem duelu na "Signal Iduna Parku" Borusija slavila sa 4:0.

(Telegraf.rs)

Video: Veliki Embape priredio rođendasko iznenađenje za Fejsinog sina: Kad ti idol iz snova pošalje poklon

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    16. april 2024 | 22:27

    Šta sudija radi Barsi, to je užas, dva crvena, VAR-a nigde, ko zna koliko je dobio money od Arapa!!!!!!!!

  • Gaga

    16. april 2024 | 22:30

    Da se nadovežem, 3 crvena kartona!!! Stručni štab Barselone crveni karton hahaha... i ovakav sudija sudi četvrtfinale Lige šampiona?????

  • Mare

    17. april 2024 | 00:25

    Araujo koji je dobio crveni je srusio Barselonu,da su igrali celu utakmicu 11 protiv 11 Barsa bi isla dalje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA