Vreme čitanja: oko 5 min.

Završen je još jedan "večiti derbi", a ovo su zanimljivosti koje niste znali o najvećem srpskom rivalstvu

M. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Utakmica koja se, bez obzira na konačan plasman timova, uvek igrala kao da je u pitanju najveći ulog, obeležili su brojni igrači među kojima su i neki koji su nepravedno zaboravljeno

  • 23
Husref Musemić Foto: MN Press

Završen je još jedan susret između Crvene Zvezde i Partizana, koji je oduvek bio najveća i najvažnija utakmica u domaćem fudbalu. Zaključno sa današnjim, odigrana su 173 večita derbija, a Telegraf.rs vam predstavlja neke zanimljivosti koje možda niste znali o "najvećoj svetkovini srpskog fudbala".

Utakmicu koja se, bez obzira na konačan plasman timova, uvek igrala kao da je u pitanju najveći ulog, obeležili su brojni igrači među kojima su i neki koji su nepravedno zaboravljeni.

Predstavljamo vam zanimljivosti iz do sada odigranih "večitih debija" među kojima su mnoga imena koja odlično znate, ali i neka koja su vam verovatno izbledela iz sećanja.

Zanimljivosti iz "večitih derbija"

Prvi derbi pod reflektorima odigran je 7. maja 1972. (50. derbi), a 37. večiti derbi igran 5. decembra 1965. godine je prvi meč Crvene zvezde i Partizana koji je prenošen na TV-u.[2]

Rekordna poseta je zabeležena 7. novembra 1976. (1:0 za Crvenu zvezdu) kada je na tribinama "Marakane" bilo oko 100.000 gledalaca, od čega 90.142 sa plaćenim ulaznicama.

Prvi derbi bio je prijateljskog karaktera i odigran je 21. aprila 1946. Bilo je 2:0 za Partizan (strelci Franjo Rupnik i Prvoslav Mihajlović).

Prvi gol u zvaničnom večitom derbiju postigao je Jovan Jezerkić, tada član Crvene zvezde, a prvi strelac za Partizan bio je Stjepan Bobek.

Prvi derbi koji je završen bez golova je odigran 1. oktobra 1961. godine (29. derbi).

Prvi crveni karton dobio je Ljuba Spajić iz Crvene zvezde.

Prvi derbi odigran bez gledalaca zbog kazne Crvene zvezde odigran je 1. marta 2008. u prvom kolu prolećnog dela prvenstva.

Bivši prvotimac Crvene zvezde Tihomir Ognjanov je tokom služenja vojnog roka 1947. godine nastupao za Partizan, dok je bivši prvotimac Partizana Prvoslav Mihajlović 1951. godine nastupao za Crvenu zvezdu, ali samo u prijateljskim mečevima. Prijateljske mečeve u dresu Partizana tokom 1946. godine igrao je i bivši prvotimac Crvene zvezde Jovan Beleslin, dok je u istom periodu nekoliko prijateljskih mečeva u dresu Crvene zvezde odigrao i dugogodišnji prvotimac Partizana Miodrag Minda Jovanović.

Vladimir Dišljenković Nesavladan u derbijima: Vladimir Dišljenković Foto: MN Press

Vladimir Dišljenković (Crvena zvezda) branio je na pet utakmica večitog derbija i nije primio nijedan gol.

Živorad Jevtić (Crvena zvezda) odigrao je deset utakmica i nijednom njegov tim nije izgubio.

Najveću pobedu Partizan je ostvario 6. decembra 1953. (13. derbi) sa 7:1, dok je Zvezdina najveća pobeda ostvarena 17. novembra 1968. (43. derbi) sa 6:1, dok je najveću pobedu u Kupu Jugoslavije ostvario Partizan u finalu 29. novembra 1952. sa 6:0.

Na utakmici šesnaestine finala Kupa Jugoslavije 2. decembra 1959, posle rezultata 2:2, izvođeni su jedanaesterci Milutin Šoškić (Partizan) je odbranio dva penala, a kao poslednji izvođač dao je pobedonosni gol za crno-bele.

Dva puta su večiti derbi sudile inostrana sudije - 25. avgusta 1957. na meču Crvena zvezda—Partizan 2:2 glavni arbitar je bio Italijan Liverani, a 2. marta 1958. na utakmici Crvena zvezda—Partizan 2:2 pravdu je delio Austrijanac Kajner.

Večiti rivali su mnogo puta bili direktni konkurenti za titulu prvaka države, pa je tako Crvena zvezda 14 puta bila šampion ispred Partizana, dok je Partizan u 17 navrata osvajao šampionsku krunu ispred Crvene zvezde. Najneizvesnije je bilo u sezonama 1958/59. (titulu osvojila Crvena zvezda) i 1985/86. (šampion bio Partizan), kada je u oba slučaja odlučivala gol-razlika.

U tri navrata Crvena zvezda je osvajala titulu iako je Partizan bio jesenji šampion i to u sezonama 1952/53, 1991/92. i 2013/14, a Partizan se revanširao u sezoni 2009/10.

Dragan Stojković Piksi Dragan Stojković - Piksi Foto: MN Press

Jedini gol direktno iz kornera postigao je u prvenstvenom derbiju Dragan Stojković (Crvena zvezda) 6. septembra 1987. Golman Partizana je bio Branislav Đukanović.

Na zvaničnim Večitim derbijima (prvenstveni i kup susreti) strelci za oba kluba bili su Jovan Jezerkić (3 gola za Crvenu zvezdu i 2 gola za Partizan), Branko Zebec (5 golova za Partizan i 1 gol za Crvenu zvezdu) i Milko Đurovski (6 golova za Crvenu zvezdu i 2 gola za Partizan).

Rade Mojović i Vladimir Stojković su jedini golmani koji su u seniorskoj konkurenciji branili za oba kluba. Dušan Krajčinović je prvo branio za mladi tim Crvene zvezde, potom postao prvotimac Partizanan, dok je Saša Radivojević prvo branio u mlađim kategorijama Partizana, a potom bio prvotimac Crvene zvezde.

Kleo, FK Partizan Kleo Foto: MN Press

Gabrijel Kleo i Abubakar Umaru su jedini stranci koji su nastupali i za Crvenu zvezdu i za Partizan. U sezoni 2008/09. bili su saigrači u Zvezdi, nakon čega je Kleo direktno prešao u Partizan gde je za dve sezone ostavio veliki trag, dok je Abubakar u Humsku stigao zaobilaznim putem preko OFK Beograda, Vojvodine i belgijskog Beverena.

Vladimir Stojković je jedini osvojio duplu krunu (prvenstvo i kup) sa oba kluba. Sa Crvenom zvezdom je to uradio u sezoni 2005/06, a potom sa Partizanom u sezoni 2010/11.

Sa Partizanom je osvojio i titule šampiona u sezonama 2011/12. i 2012/13.

Nekoliko igrača je nastupalo u mlađim kategorijama i Crvene zvezde i Partizana, a najpoznatiji među njima su Goran Medenica (prvo u Partizanu, potom u Crvenoj zvezdi), Goran Adamović, Nemanja Matić, Milenko Pjević, Ivan Marković, Stefan Ilić i Đorđe Nikolić (prvo u Crvenoj zvezdi, potom u Partizanu).

Fudbal Milovan Ćirić Milovan Ćirić Foto: MN Press

Treneri i Crvene zvezde i Partizana bili su Milovan Ćirić, Aleksandar Tomašević, Gojko Zec i Velibor Vasović, a kao trener golmana u oba kluba radio je Toma Savić.

Bivši golman Crvene zvezde Petar Ćosić je godinama radio kao trener u mlađim kategorijama Partizana, a bio je i trener Partizanove filijale Teleoptika kojeg je za tri godine rada od niželigaša doveo do druge lige.

Bivši trener Crvene zvezde Ratko Dostanić je kao igrač nastupao u mlađim kategorijama Partizana.

U Crvenoj zvezdi su kao strani treneri radili Valter Zenga (Italija), Zdenjek Zeman (Češka), Čedomir Janevski (Makedonija), Robert Prosinečki (Hrvatska), Rikardo Sa Pinto (Portugalija) i Slaviša Stojanović (Slovenija), a na klupi Partizana sedeli su internacionalci Ilješ Špic i Geza Kaločaj (Mađarska), Lotar Mateus i Jirgen Reber (Nemačka) i Avram Grant (Izrael).

(Telegraf.rs/Wikipedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    21. april 2024 | 08:14

    Па, ривалство је наметнуто још кад су 32 загорску прекомандовали у јсд, дали им стадион, поставили генерала туђмана за њиховог председника који им и првобитне боје променио у његове омиљеније...и то и данас траје. Зато су и те утакмице другачије, судар два универзума. Српски и онај други...

  • Lakirana cipelica

    21. april 2024 | 08:51

    Partizan nije srpski klub nego hrvatski

  • ivan

    21. april 2024 | 09:09

    Ovo je rivalstvo izmedju Srpskog kluba i hrvatskog koji je uz podrsku komunista i ostrascenih jugoslovoena doteran u Beograd a zna si i zasto

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA