Vreme čitanja: oko 2 min.

Bio je prvak Evrope i uživao u milionima, danas je socijalni slučaj kom na kraju meseca ostane 315 dinara

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Igrao je i dva finala Mundijala i osvajao je Bundesligu

  • 6
Ejke Imel Foto: Jazz Archiv Hamburg / Uli Glockmann / akg-images / Profimedia

Ejke Imel je bio jedan od najpoznatijih nemačkih fudbalera krajem 20 veka, učestvovao je u osvajanju Evropskog prvenstva 1980. godine i igrao je dva finala Mundijala (1982, 1986), uživao je u luksuzu, da bi na kraju došao u situaciju da živi kao socijalni slučaj!

Imel sada ima 63 godine i dobija 563 evra socijalne pomoći mesečno, a gostujući u serijalu "Govorimo o novcu" koji je u Nemačkoj počeo da se emituje za vikend priznao je da mu na kraju meseca ostane samo 2,69 evra (315 dinara).

- Moj cilj je da više ne primam novac građana, od leta pa nadalje - poručio je Imel.

Tokom karijere igrao je za Borusiju Dortmund, Štutgart i Mančester Siti. Sa Štugartom je 1992. uzeo Bundesligu i Superkup, dok je tri godine ranije sa istim timom nastupao u finalu Kupa UEFA.

Ejke Imel Foto: UWE ZUCCHI / AFP / Profimedia

Ipak, 2008. godine morao je da proglasi bankrot i u međuvremenu je počeo da živi u skormnom stanu koji je opremljen donacijama kada je u pitanju nameštaj. Loše investicije, loše društvo, zavisnost od kocke, sve je to doprinelo da Imel propadne.

Iako su njegovi prihodi ograničeni, Imel i dalje uživa u nekim luksuznim stvarima. Tačnije, njegov dom na svake dve sednice čiste služavke. Međutim, to je poklon koji dobija od svojih prijatelja.

- Nikada u životu nisam obrisao pod - rekao je bivši prvak Evrope u dokumentarcu:

@sat1
Vom Millionär zum Bürgergeld-Empfänger. Für Eike Immel sind die luxuriösen Zeiten vorbei. Wir schauen auf das Konto der einstigen Fußball-Torwartlegende. #uegsmd #sat1 👉 "Über Geld spricht man doch!" - ab Montag, 20:15 Uhr in SAT.1 oder streamen auf Joyn.
♬ Originalton - SAT.1

- Ne umem da kuvam, čak ni sebi ne pravim ništa. Strani su mi svakodnevni poslovi poput pranja i čišćenja, a ne zma da rukujem ni veš mašinom.Ali, zato što treniram omladinu u lokalnoj zajednici, gde volonitiram, gazdarica lokalnog restorana mi dozvoljava da naručim šta hoću svaki dan.

Karijeru je završio 1997. godine u dresu Sitija, da bi godinu dana kasnije postao trener niželigaša Hajlbrona. Tamo je ostao do 2001. i to je bio jedini klub koji je trenirao. Učestvovao je u jednom rijalitiju 2008. godine, a ostaće upamćeno da je neočekivano rano završio karijeru u reprezentaciji Zapadne Nemačke.

Svi su ga videli kao člana selekcije koja je 1990. postala prvak sveta, ali...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    22. april 2024 | 13:46

    Moj pokojni otac je govorio, stedi kada imas a ne kada nemas...

  • Mačvanin

    22. april 2024 | 13:28

    Za takvog se u srbiji kaže " Mlad delija star prosijak " . Ako i treba .

  • Aca

    22. april 2024 | 18:18

    Ništa bolji mnogi nismo. Ja radim ko konj dva posla i na kraju meseca mi ostane isto. Ili skupim nešto više pa potrošim na opet nešto što je potrebno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA