Vreme čitanja: oko 2 min.

Presedan u Bundesligi: Grupa fudbalera zvanično objavljuje da su "gej", a ovo je ključni datum

S. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova inicijativa ima za cilj da podstakne igrače, trenere, sudije i zvaničnike da se "otvore"

  • 3
fudbalska reprezentacija nemačka - mađarska navijači Foto: Tanjug/AP

Grupa profesionalnih fudbalera u Bundesligi planira da sledećeg meseca javno prizna svoju gej orijentaciju, prema navodima iz Nemačke.

Mediji u Nemačkoj prenose da grupa igrača koja planira da zajedno u javnost sledećeg meseca, i to, istog dana, i objavi svoju orijentaciju. Datum koji navode je 17. maj.

To je deo inicijative koja ima za cilj da podstakne igrače, trenere, sudije i zvaničnike da se "otvore". Takođe,  nekoliko bundesligaških klubova podržava projekat koji je osmislio Markus Urban, koji je i sam izašao kao i objavio da je gej tokom svoje karijere.

Urban i njegova asocijacija su u kontaktu sa igračima koji planiraju da javno priznaju svoju gej orijentaciju.

- "17. maj je taj dan i datum koji biste mogli koristiti kao smernicu i okupiti se kao grupa.

Borusija Dortmund, Union Berlin, St. Pauli, Frajburg i Štutgart su među klubovima koji finansijski podržavaju projekat.

Prošlo je 10 godina od kada je Tomas Hiclsperger javno priznao svoju homoseksualnost, ali još uvek zvanično nema homoseksualaca u muškom profesionalnom fudbalu u Nemačkoj.

Mnogi su se nadali da će priznanje bivšeg veziste Aston Vile pokrenuti pokret.

Planirani grupni izlazak nazvan je 'Slobodni u sportu', jer igrači i treneri mogu priznati svoju seksualnost putem platforme koja će biti dostupna na internetu u narednih nekoliko nedelja. Sportski psihijatar je rekao: "Okolo profesionalnog fudbala još uvek vlada taj habitus da je sport povezan sa veoma muškim karakteristikama, borbom, dominacijom, snagom, agresivnošću.

- Ni slučajno nije da je homoseksualnost i dalje ogromna tabu tema u muškom profesionalnom fudbalu, dok je uvek bila deo ženskog profesionalnog fudbala.

Kao deo inicijative, biće snimljen dokumentarni film pod nazivom 'Igra skrivača' - koji će pratiti individualne procese igrača.

Urban izveštava da trenutno postoji intenzivna komunikacija o igračima koji planiraju da izađu kao gejevi. "Postoji kontroverza", rekao je. "Da li i dalje želim da čekam dok se svet fudbala ne oblikuje onako kako ja želim? Zašto bih čekao? U igru je ušla zanimljiva dinamika, možete videti da se ljudi počinju pokretati i razmišljati o tome da li zaista ima smisla nastaviti se kriti i odricati sebe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    23. april 2024 | 20:12

    Боже сачувај нас западне деструкције ...

  • Ime

    23. april 2024 | 20:21

    Dovoljan dokaz koliko Nemačka zapravo propada u svakom pogledu.

  • Odessa

    23. april 2024 | 20:38

    Vrme je da se desi neka kataklizma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA