Vreme čitanja: oko 5 min.

Bio legenda Sarajeva, izbacili ga na ulicu, a sad je šokirao: "Evo zašto nisam Srbin, već Bosanac pravoslavac"

Vreme čitanja: oko 5 min.

Predrag Pašić izneo stav koji će izazvati ozbiljnu polemiku tokom gostovanja u jednom potkastu

  • 40
Predrag Spasić Foto: MN Press

Legendarni fudbaler Sarajeva, Predrag Pašić, koji je bio i reprezentativac Jugoslavije, gostovao je nedavno u potkastu "Balkan rules", gde je pričao o svojoj karijeri, ali i generalno o tome kako se oseća kao Sarajlija i duhu ovog grada.

U jednom momentu su se tokom potkasta dotakli i teme opsade Sarajeva i rata u bivšoj Jugoslaviji, gde je Pašić izneo zanimljiv stav, a to je da sebe ne smatra Srbinom, iako je po poreklu Srbin, već se oseća kao Bosanac i Hercegovac pravoslavne veroispovesti.

- Kad ratujete onda tražite razloge. Ja nisam bio odgovarajuće "nacionalne pripadnosti" niti mene to interesuje. Ja sam Bosanac i Hercegovac, pravoslavne veroispovesti. Kad mi Srbi kažu "kako to da nisi Srbin?", kažem im jer nemam nikoga u Srbiji. Ja volim Srbiju, volim i Hrvatsku. Ali ja sam Bosanac, Hercegovac, pravoslavac. U izjašnjavanju mi ne dozvoljavaju da budem Bosanac i Hercegovac - pravoslavac.

- Moji su otac i majka svi su pravoslavci, ja ne mogu da pobegnem od svog porekla, ali sam ja Bosanac - Hercegovac. Ako postoji država Srbija i Hrvatska. Kada pitate u Hrvatskoj, Srbi i Bošnjaci su nacionalne manjine. Kada pitate u Srbiji, Hrvati i Bošnjaci su nacionalne manjine. Kod nas su konstitutivni narodi. Zašto jedino te dve države imaju rezervne države. Ukradeš tamo, pa dođeš ovamo, napraviš zakon da te država ne može isporučiti. Ovo je država pravljena po kriminalcima i tako je osmišljena - izneo je Pašić oštar stav.

Ko je bio Predrag Pašić?

Rođen je u Sarajevu 18. oktobra 1958. godine. Ponikao je u Sarajevu, gde je prošao omladinsku školu i najveći deo karijere.

Pašić je dres Sarajeva nosio u periodu od 1975. do 1985. godine, a tom prilikom je odigrao 203 utakmica i dao 44 gola. Potom je igrao u Štutgartu dve godine, a na kraju i u Minhenu 1860, gde je i završio karijeru.

Prošao je i sve kategorije reprezentacije, a boje reprezentativnog A dresa nosio u periodu od 1981. do 1985. godine, gde je odigrao 10 utakmica i postigao jedan gol. Bio je učesnik i Svetskog prvenstva u Španiji 1982. godine. Debitovao je protiv Bugarske u pobedi od 2:1 u Subotici 25. marta 1981. godine, a poslednji meč odigrao je protiv Luksemburga u Zenici 27. marta 1985. Jedini gol u reprezentaciji dao je u kvalifikacijama za Mundijal u Španiji u pobedi od 5:0, kada je dao četvrti gol na meču.

Najveće ostvarenje mu je titula sa Sarajevom u sezoni 1984/85, kada je i proglašen za najboljeg igrača šampionata.

Trebalo je da bude "novi Džajić" u Zvezdi

Predrag Spasić Foto: MN Press

Pašić je svojevremeno pričao da mu se nisu uspunili svi dečački snovi, jer je želeo da bude "naslednik" svog idola Dragana Džajića, na koga se ugledao tokom karijere. Trebalo je da pređe u Zvezdu, u koju je želeo da ga dovede upravo Džajić, ali se to nije desilo, zbog upliva politike, kako ističe Pašić.

- Nisu mi se ispunili dečački snovi. Kao klinac, skupljao sam Džajićeve sličice, znao svaki njegov potez, trudio sam se da ga imitiram koliko je to, naravno, bilo moguće. U svakom slučaju, Džaja je uticao na moj stil igre, a sličnosti je bilo, i tako mi je indirektno pomogao da postanem vrhunski igrač, sa identitetom. E sad, dokle bih dogurao, ne znam, ali bih svakako u dresu Crvene zvezde imao mogućnost da postignem više nego u mom Sarajevu.

- Tada nisam znao da je direktiva bila takva i da je uprava Sarajeva morala da sluša gradonačelnika Sarajeva. A onda je morala da ispuni i moje uslove, pa je to bio transfer najveći u istoriji kluba, veći i od onoga koji je potpisao Safet Sušić. Dobio sam stan od 100 kvadrata, poslovni prostor, automobil i 200.000 maraka - otkrio je Pašić svojevremeno.

Poslednje dane karijere proveo je u Nemačkoj, ali nije mogao bez svog Sarajeva i vratio se brzo po završetku karijere, gde je stigao nekoliko godina pred izbijanje rata u bivšoj SFRJ. A upravo stan koji je dobio od Sarajeva da ne bi prešao u Zvezdu, doveo ga je u centar pažnje pre četiri godine.

Opština mu oduzela stan u Sarajevu, izbačen na ulicu posle 35 godina

Naime, Pašić je nakon 35 godina ostao bez stana u Sarajevu i faktički je izbačen na ulicu od strane opštine.

Vlasništvo nad stanom u kojem nekadašnji kapiten Sarajeva godinama živeo je bilo sporno, a Pašić je tada pričao da je sudski postupak vođen bez njegovog znanja i znanja njegovih advokata, čime mu je oduzeto pravo da brani imovinu.

- Da se razumemo, tu galeriju mi je grad dodelio u posed, a ne u vlasništvo, i ja sam ga pune 34 godine savesno koristio. Bilo je to nakon što je Sarajevo 1985. godine osvojilo titulu prvaka Jugoslavije i kada su me hteli svi klubovi "velike četvorke". Sarajevo nije imalo novca da me zadrži, pa su pronašli tu mogućnost kako bih i dalje nosio bordo dres.

- Oni su bacili oko na taj prostor, verovatno po nalogu nekog tajkuna. U svemu tome je Alkalaj brisan kao vlasnik, a prema nekom novom zakonu, svi prostori bez vlasnika prelaze u ruke opštine. Ja sam tada sudu podneo sve dokaze da se taj prostor i dalje vodi na Alkalaja, pa je galerija vraćena u njegovo vlasništvo, a ja sam nastavio da je koristim - pojasnio je Pašić.

- U lažnom postupku, bez mog znanja, sa lažnim dokazima i argumentima, doneseno je rešenje da taj prostor pripada opštini Centar. Na sve to, traženo je i da platim kiriju za poslednjih pet godina, bez ikakvog dokumenta i osnova, a sudski veštak je na sve to "pronašao" da sam opštini dužan čak 186.000 konvertibilnih maraka. Ponavljam, bez ikakvog ugovora, računa, opomene ili bilo čega drugog. Da bi to naplatili, oduzeli su mi stan koji sam kupio poslije rata sopstvenim novcem i sada je sa suprugom moram na ulicu.

- Meni je rješenje o oduzimanju drugog stana, slučajno ili ne, stiglo tačno na godišnjicu osvajanja titule prvaka Jugoslavije, pa je verovatno to bio razlog zabune. Taj stan je 1992. godine pripao mojoj prvoj supruzi, koja je tu nastavila da živi sa našom decom - ispričao je za Glas srpske svojevremeno Pašić.

(Telegraf.rs)

Video: Sarajlije navijali za Brazil protiv Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Herc

    30. april 2024 | 12:53

    Žena mu hrvatica,ćerka udata za muslimana i eto on veći bosanac od alije..

  • Бекана

    30. april 2024 | 12:38

    А ти брате и даље остани Босанац! И када ти узму стан. Ко се свог порекла одриче, није ништа ни заслужио.

  • Kole

    30. april 2024 | 12:40

    Bosanac pravoslavac?! Lupaš ko otvoren prozor

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA