≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Fudbalskoj reprezentaciji gluvih i nagluvih Srbije potrebno 7.000 evra za odlazak na EP: Ovo je njihova priča

Vreme čitanja: oko 4 min.

Evropsko prvenstvo u fudbalu za gluve i nagluve održaće se u turskoj Antaliji od 20. maja do 1. juna

  • 4
Fudbalska reprezentacija gluvih i nagluvih Srbije Foto: Ustupljene fotografije

Fudbalska reprezentacija gluvih Srbije ostvarila je fantastičan rezultat i po prvi put u istoriji nakon 50 godina izborila plasman na prestižno Evropsko prvenstvo koje će se održati od 20. maja do 1. juna 2024. godine u Antaliji, u Turskoj.

Ovaj istorijski uspeh kruna je dugogodišnjeg rada i predanosti sportista koji su uspeli da savladaju brojne prepreke i ostvare ovaj sjajan rezultat. Plasman na Evropsko prvenstvo otvara vrata i učešću na Olimpijskim igrama u Japanu, gde bi fudbalska reprezentacija Srbije imala priliku da se takmiči sa najboljim selekcijama na svetu.

Međutim, put do ovih takmičenja neće biti lak. Reprezentacija gluvih Srbije suočava se sa brojnim izazovima u pogledu obezbeđivanja neophodnih sredstava za učešće na Evropskom prvenstvu. Potrebno je obezbediti oko 7.000 evra - 4.000 evra za avionske karte i 3.000 evra za kompletnu opremu tima, uključujući dresove, trenerke i lopte sa nacionalnim obeležjima.

Portal Telegraf razgovarao je sa PR-om reprezentacije gluvih Srbije, gospodinom Miloradom Popovićem, koji je inače i predsednik Nacionalnog tima Roma u fudbalu, a koji se posebno zauzeo da pomogne našim sjajnim momcima i fudbalerima da se domognu Evropskog prvenstva u Turskoj.

Fudbalska reprezentacija gluvih i nagluvih Srbije Foto: Ustupljene fotografije

Srbija će se naći u Grupi C zajedno sa selekcijama Ukrajine, Italije i Danske, a Popović je za početak objasnio sve prepreke sa kojima se suočila Fudbalska reprezentacija gluvih i nagluvih na putu ka Evropskom šampionatu.

- Sport je važan segment razvoja mladih. Teško je, posebno ovde u Srbiji, jer institucije nekada nemaju sluha kada su ljudi drugačiji. Lično vodim borbu za razvoj segmenta manjinske zajednice i njihovo uključivanje u društvene tokove. Sport je važana grana, meni je tako otac Srbin, a majka Romkinja. Uvažavan sam zbog samog talenta i bio sam deo kolektiva, ali u timu smo svi isti. Jako je teško, jer posle 50 godina je to zaista istorijski poduhvat. Pet najboljih ekipa sa ovog takmičenja obezbediće plasman na Olimpijske igre, a u razgovoru sa Nemanjom Simićem, koji je koordinator ekipe shvatili smo da postoje veliki problemi.

Potrebno je obezbediti pre svega adekvatnu opremu za nastup na Evropskom prvenstvu i nada se da će se to i desiti uz pomoć dobrih ljudi.

- Obraćali smo se Fudbalskom savezu Srbije i Fudbalskom savezu Beograda. Oni nam nisu dali opremu na revers, pa smo uz Američku ambasadu dobili dresove romske zajednice koji su urađeni sa grbom Republike Srbije, jer sam smatrao da treba da se izborimo za taj segment. Treba da predstavljamo grb Srbije, ali za to nemamo adekvatnu opremu. Nadam se da ćemo uspeti da se odemo tamo i prezentujemo fudbal. Za to živimo, jer fudbal nije samo igra, već deo života.

Fudbalska reprezentacija gluvih i nagluvih Srbije Foto: Ustupljene fotografije

On je potom obelodanio i koja je to suma koja je potrebna da se sakupi kako bi ekipa mogla neometano da otputuje na Evropsko prvenstvo u Antaliju.

- Okvirno, sa Nemanjom Simićem, zaključili smo da je to oko 7.000 evra. Pored karata koje su se duplirale u ceni i napravile problem, treba nam oprema i da nekolicina uradi mamogram i pregled, kako bi se dokazalo da su oni gluvi ili nagluvi. To je smešna cifra da sama reprezentacija nastupi, to je nešto najminimalnije, bez novaca za osveženje i trošak same ekipe na licu mesta. U pitanju su hotel, put i oprema, to je tako malo, a sada je tako veliko, kada za sve treba organizacija.

Šta možemo da očekujemo sa naše reprezentacije na Evropskom prvenstvu i koji je domet ovog talentovanog tima?

- Ekipa koja nakon 5o godina uspe da ostvari plasman na Evropsko prvenstvo znači da vredi. Sam plasman tamo je veliki uspeh, a nadamo se da ćemo u Turskoj uspeti da izborimo barem plasman na Olimpijske igre, a što da ne i da se domognemo neke od stepenica na pobedničkom postolju.

Što se tiče samih pravila igre, Popović objašnjava da nema nekih prevelikih razlika i da je sve nalik fudbalu na koji smo navikli da gledamo putem malih ekrana.

- Nema nekih većih razlika, sve se to objašnjava uz mahinacije rukama, a neki i čuju i načuju. Nema drastične razlike, ista pravila važe kao u fudbalu, osim pregleda i analiza kako bi se utvrdilo da li su igrači gluvi ili nagluvi - podvukao je PR reprezentacije.

On je na kraju poslao poruku da veruje da će se i ovaj put poznati sportisti oglasiti i pomoći nacionalnom timu.

- Verujem da će nam kao i ranijih puta pomoći naši poznati sportisti. Ranije je u akciji dosta pomogao Ognjen Koroman, a nadamo se da će se i drugi uključiti. Takođe bih voleo da naglasim da nam je u akcijama mnogo pomagao i gospodin Đurđe Mečanin iz Čačka kroz razne akcije i pozive. On i dalje doprinosi na mnoge načine, kroz akcije i pozive i zahvalni smo na tome. - zaključio je u razgovoru za Telegraf gospodin Popović.

(Telegraf.rs)

Video: Džajić: Predsednik Vučić najzaslužniji za ovaj projekat

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • realnost

    2. maj 2024 | 15:58

    pa koliko drzava ima novaca da svakoj starleti dava drzavne pemzije valjda ima I za njh te parice

  • Comi1985

    2. maj 2024 | 15:25

    Pa zar FSS nije u lovi kupi li su zgradu otp banke za 7mil e a da nemaju 7000e...i ju,ju koja sramota!!!

  • Ley

    2. maj 2024 | 15:36

    Kako zar nismo lideri u regionu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA